Kedvenc Tv-adásaim egyike a Palnet Wissen. Csodajó témákat
tárgyalnak meg – ma véletlenül kettőt is láttam – az egyik a kakó-csokoládé
témáról szólt a másik a gombákról. Bár a vad gombák szezonja hovatovább lejárt,
hiszen olyan hidegek az éjszakák, hogy szegény kis gombicák már nem nagyon
mernek előbújni – de azt hiszem mégis csak megnézem a piacon – talán lesz még negyed
kilónyi szegfűgomba, vagy egy-két szépséges, duci, kemény-húsú vargánya, amivel
kipróbálom azt a receptet, amit ma hallottam. Aki szereti a gombát és
kísérletező kedvű, szintén megpróbálhatja, olyan egyszerű, hogy semmiféle
szakács-tudás nem szükséges hozzá.
25 dk gombához 25 dk szobahőmérsékletű vaj (nem margarin!)
kell és só.
A gombát mosás és a szükséges tisztogatás után nagyon apróra
kell vágni (2-4 mm),
1 evőkanál vajat gyengéden (kis lángon) felolvasztani, beletenni a gombát, és
addig kevergetni, míg a keletkező nedvesség elfő. Ezután sózni és hagyni
kihűlni.
Amikor kihűlt akkor lehet a vajhoz keverni, megkóstolni s
esetleg még utána-sózni.
Alufóliába tenni, ügyesen egy hengerré felcsavarni és
betenni a hűtőbe (nem fagyasztóba!)
Pirított kenyérre kenve, de sült húsra is használható és
természetesen ízesíthető hagymával, fokhagymával, borssal – bár ezek elveszik az
eregeti jó gomba-ízt.
Kép: http://konyhamalac.blog.hu/2008/09/19/gombas_sertesragu
(vannak itt receptek is!)
hmm......... van is itthon erdei gombám , kipróbálom.Köszönöm !
VálaszTörlésMa én is éppen gombát ettem, fokhagymás túróval töltve, de az is nagyon jól hangzik, kipróbálom!
VálaszTörlésEzt a műsort nem ismerem, köszi, hogy felhívtad a figyelmet!
(szombat) Ez aztán a téma ! Csak győzzem a hozzászólást ? -
VálaszTörlésNa, igen !- néha jut eszembe (...) nem csak "szellemi táplálékkal" él az ember... (-bár az kevésbé macerás,mint a sütés/főzés...)
Mivel nem nagyon szeretik,ha a piacon fotózik az ember (én má' csak tudom)- itt van pár retro kép :
Gombások a 13>15 képeken és egyebek
(folyt.köv.)
Ki ne feledjem ! Az alufólia meg épp' 100 éves ! (volt) Google
*********************************
(4.) Olvastam valahol, állítólag " a gomba az egyik legnehezebben emészthető étel ?" - pontosítandó. (kimaradt az előbb.)
VálaszTörlésAki nem ismerte volna : (régebbről)
Díjnyertes túraoldal
vagy
Virtuális séta Pécsett
( Sajnálatos szerintem beírhatta volna a Perczel MIKLÓS u.-nál a 32.sz. házat!- bauhaus/Molnár Farkastól- stb. Remélem, észreveszed a Pécsi Szemlében!- bejelöltem, hogy forrás (is) van/volt a Perczel utcában ?-
(folyt.köv. ? )
(5.) Akit érdekel(ne) azt a www.boston.com oldalt megnézni ! (régebbieket is !) - nekem pl. az izlandi lovak tetszettek,- bár többször láttam róla filmet a tv.-ben - az csak-csak jobb volt.) Nat.Geo.-n
VálaszTörlésAki nem akarná személyesen megnézni :
Egzotikus fosszíliák
Na, nem ajánlok több dolgot ?- (ezekkel is el lehet lenni...)
Aztán nem elfelejteni az órákat átállítani! (Előre "rosszul vagyok" tőle...meg majd utána vagy 2-3 hétig ?- biol.órám miatt.)
Amilyen jó volt látni a régi fotókat (még ismerőst is felfedeztem!), annyira felingerelt a virtuális séta. Vagy én vagyok egy béna öregasszony, vagy nem igazán tökéletes a lap, akármilyen csoda-díjat is nyert. Arról már nem is beszélve, hogy "Fecskeháznak" nevez valami 16 lakásos épületet a Felsőmalom utcában - véletlenül épp itt kezdtem a nézegetést. Ha jól tudom, fecskeház egy van Pécsett és az nem ez. (Ha tévednék, akkor bocsánat.)
VálaszTörlésSzuper ez a gombás recept! Körülnézek még a dombon, hátha...Bár nálunk ma reggel -3 fok volt!:(
VálaszTörlés@X, jó, hogy említetted az órát, mert elfelejtettem volna!:) A sok ajánlatodat képtelen vagyok megnézni, pedig nagyon izgat! Majd ha másodszor is nyugdíjas leszek, talán lesz időm!:)))))
Kérdés : vajon te mit neveztél (eddig) fecskeháznak Pécsett ? Igaz, én elfelejtettem, hogy azt az épületet Pécsett annak nevezik, ill. azt tudtam, hogy az valamilyen "program!" -
VálaszTörlésFecskeház Pécsett
Ismertem egy panelházat Pécsett, ahol pl. 5 évig lehetett lakni ?- majd onnan nagyobba költözni (stb.) de azt nem nevezték "fecskeháznak."
Na, ennyit - ehhez.
********************************
Én megpróbálom a francia gombával.
VálaszTörlés