2010. október 8., péntek

Pécsi Orvostörténeti Múzeum

Egy kis történeti tanulmányt ollóztam össze a Pécsi Orvostudományi Egyetemről, amit ennyire pontosan én sem tudtam, különösebben nem lévén érdekelve a témában. Egy dolog volt csak tudott számomra, hogy létezésem valamilyen szinten csak-csak összefügg az egyetem létével. Ugyanis meglehet, hogy nem írnám itt nektek a mindenféle szövegeimet, ha drága Édesapámnak anno nem Pécsre, hanem mondjuk Pozsonyba, vagy Kolozsvárra kellett volna mennie, egyetemi tanulmányainak elvégzéséhez….

Ez az egész pedig annak kapcsán kerül ma napirendre, hogy tegnap elmentem az egyetem múzeumába, melynek létezéséről – sajnálatos módon – csak a „Pécsi séták” című könyvből értesültem először. Dr. Benke  József  a múzeum vezetője lelkesedéssel, de ugyanakkor szomorúan is mutatta meg kincseit, s mesélte el, hogy sajnálatos módon a kiállítás anyaga a Vasváry házból  (Király utca) kényszerült ide, ezekbe a csöppnyi kis sötét szobácskákba. Összezsúfolva minden, igazából nem is érvényesülnek a kiállított tárgyak, inkább raktár ez, mint múzeum. Nem is értem, az egyetemnek, a városnak EZ miért nem fontos ?  Tudnám sorolni  az idei rendezvénydömpingből azokat, melyek értéküket tekintve messze elmaradtak ennek a gyűjteménynek az értékétől…

Rengeteg régi dolog látható itt, ha csak a tárgyakról beszélünk, pl. egy ősrégi röntgen készülék is, de műszerek, mikroszkóp, labor-eszközök,stb. Az csöppnyi helyiségekben nem is nagyon van lehetőség a hatalmas írásos és fotókkal dokumentált anyag szemrevételezésére.
A festmények pedig max. 1,5-es távolságból szemlélhetők. Igaz a többsége már nem is fért el itt, - szerencsémre (épp egy előadásra készültek) még be tudtam osonni pár percre, az első emeleti nagy tárgyalóba, ahol ott függtek szépen sorban. Sajnos arra már nem volt lehetőségem, hogy mindegyik festményről külön külön készítsek képet. De talán így is látható, hogy van ott mit nézni…

Minden pécsinek (és ide látogatónak) javaslom, menjen el, s nézze meg !
Cím: Pécs, Szigeti út 12. Központi Épület
Nyitva: H-P: 9-16 h.
Tel.: 72/536-434

Egy kis történelmi áttekintés: 
A középkori Magyarország egyik nevezetes eseménye volt, amikor I. Lajos király 1367-ben megalapította - valószínűleg Koppenbachi Vilmos pécsi püspök kezdeményezésére - az ország első egyetemét Pécsett. Mivel a pápa nem engedélyezte a teológiai oktatást, így az egyetem akkori értelemben nem volt universitas, elnevezése Studium Generale volt.  Az írásokból csupán következtetni lehet arra, hogy az egyetem valamikor a 15. század elején megszűnt gazdasági és politikai okok miatt. Az egyik tényező a törökök benyomulása volt.

1785-ben II. József császár a Királyi Akadémia székhelyét Győrből Pécsre tette át mintegy mint húsz évre. 1833-ig kellett várni, hogy Szepesy Ignác püspök, a városi tanáccsal együttműködve megalapítsa a Pécsi Akadémiát, jogi és bölcsész szakokkal.

1912-ben alapították a pozsonyi Magyar Királyi Erzsébet Egyetemet, amely a pécsi egyetem jogelődjének tekinthető. I. Ferenc József engedélyével vehette fel a magyarok között népszerű Erzsébet királyné nevét.

Az I. világháborút követő viszontagságok után, 1921-ben a Magyar Nemzetgyűlés végül elfogadta azt a törvényt, amely időlegesen átköltöztette a pozsonyi egyetemet Pécsre. A város szerb megszállása miatt késve ugyan, mindenesetre az egyetem 1923-tól négy karral működött: jog, orvostudomány, bölcsészet és evangélikus teológia. (Ez utóbbi Sopronban.) A tanárok tiltakozása ellenére a kormány nyomására az Erzsébet nevet megváltoztatták Pécsi Egyetemre.
A II. világháború alatt a bölcsészkart ideiglenesen áthelyezték részben Szegedre, részben pedig Kolozsvárra.
1950-ben, az orvostudományi kart áthelyezték a vallás és közoktatási minisztériumtól az egészségügyi minisztériumhoz. Ez az orvostudományi kar egyetemtől való különválását vonta magával. 1951 és 1999 között, tehát, önálló iskolaként működött.
1966-ban következett be egy fontos esemény az intézmény életében, amikor új egyetemi kampusz épült az ún. négyszáz ágyas kórházzal egyetemben. Mivel Pécsett nincs városi kórház, az orvosi egyetem nyújtja a betegellátás nagy részét. Szívsebészeti és diagnosztizáló központja a legmagasabb nemzetközi sztenderdeknek is megfelel.
A kutató központ 1970-es befejezése lehetővé tette, hogy a tanszékek egy modern épületbe költözzenek. Itt található négy előadóterem, számos szeminárium terem és a központi orvosi könyvtár.
Egy évtizeddel később egy angol nyelvű program indult 36 diákkal, akik a világ minden tájáról érkeztek. Az orvostudományi kar számára nagyon fontos, hogy a diákok a lehető legmagasabb szinten tanulhassanak. Ez volt az első orvostudományi iskola Magyarországon, amely bevezette a kredit rendszert, ezzel lehetővé téve a tanulók számára, hogy más karokon is órákat vegyenek fel.
(Adatok innen :  

A fotók minősége miatt  szokás szerint elnézést kérek…





























7 megjegyzés:

  1. (1.) (péntek) Bevezetésként : jelenleg "dögledezik" a netem ! Így aztán túl hosszú megjegyzéseket ne várjon tőlem senki sem ! :-)
    Próbálkoztam megtalálni a PécsTv egy régebbi műsorát -(sikertelenül) - mert anno (?) láttam e témáról én valamit, amikor még a Vasváry-házban volt a kiállítás. Na, lényegtelen.
    Mellesleg találtam még ezt itt :
    Orvostörténeti Múzeum (és több képpel van még : " A PTE ÁOK Orvostörténeti Múzeuma" (Google) - na, de a legtöbb képet most @Aranyosf.-nak köszönhetjük ! -
    Na, bemegy-e ?

    VálaszTörlés
  2. (2.) Kissé meglepődve tapasztalom, hogy a wikipediás anyagokban (igaz, "szerkesztés alatt" (?) - sehol nem találom egy pécsi "híresség" nevét :
    (más ok(ok) miatt ismerem a történetet) -
    Vargha Damján
    (Ismétlés : bizony soha nem jártam a Szt.Mór Kollégiumban sem,- holott megérte volna ? ) -
    Manapság (2010) meg lassan azt sem tudom, hogy melyik egyetem hol is van ! (Még jó,hogy tudom : melyiknek a tetejéről történt az első (!) magyar ejtőernyős ugrás ! ) :-) :-)
    ********************************

    VálaszTörlés
  3. (3.) "Rágódom" az első bekezdéseden... ( eredeted/származásod/születésed ...és ilyesmik. ) OK! - és akkor mit "mondjak" én ! Savanyúcukor ! - mert én meg születhettem volna vagy Németországban - vagy akár az USA-ban is ! - aztán tessék! - vagyok,ahol vagyok! :-(
    ***********************************
    Linket beírni nem tudok, -akit érdekelne (főoldalon : Iskolatörténet - vagy Arcképcsarnokra katt és kutakodjon! )
    Régi történetek
    Sajnos nem találom azt a témát sem ,hogy valamilyen "domborművet" találtak a PTE-n, amit visszaadtak az önkormányzatnak ! (pedig volt róla újságcikk is, ill. tv. műsor) - bár [azért) ott van az UnivTv műsorban. ]
    Összegzés : nekem tele a puttonyom az egyetemekkel ! OK! = 3 közeli "családtagom"- csak-csak 8 féle (!) egyetemre járt ! - (ne akarjátok, hogy felsoroljam!) - mennyi évem "ment rá!" stb. :-) :-)

    VálaszTörlés
  4. (szombat) Ha már kiállítás volt a téma, megpróbálok egy friss eseményt itt megüzenni !
    Nagy Kiállítótér megnyitása
    A történet :
    A munkálatok

    VálaszTörlés
  5. (5.)
    Nem tudom, ki- hogy' van vele ? - de ha tükörbe néztek (!) ilyesmit láttok-e ?
    Te is ilyesmit látsz-e ?(reggelente...este...)
    Na, no comment !
    **********************************

    VálaszTörlés
  6. Kedves Fodorka és kedves Blogolvasók!

    Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy blogodban többször is említetted „Pécsi séták” könyvünket.

    Október 25-én, 10 órakor hétfőn Pécsen leszünk, és könyvbemutatót tartunk Tomana Györgyi vezetésével az „Egyiptomi képzetek-festmények a fáraók földjéről” című kiállítás megnyitója keretében, a PTE-FEEK épültében (7633 Pécs Szántó Kovács János Utca 1/B.).

    Már önmagában a kiállításért is érdemes a helyszínre látogatni, de a bemutató alakalmával szívesen találkoznák veled, és dedikálnák számodra a Mecsek cukiban is megörökített példányodat.

    Sok szeretettel várunk tehát hétfőn kiemelten téged, de minden eddigi és leendő olvasót is!

    Reméljük, üzenetünk még időben eljut hozzád, az esemény részletes meghívóját megnézheted honlapunkon, a pecsisetak oldalon (mivel itt linket beilleszteni nem tudunk).

    Üdvözlettel:

    Ledniczky Livi és Nagy János Ádám(a szerzők)

    VálaszTörlés
  7. Az "ősrégi" röntgenkészülék a József utcában apám rendelőjében állt, amit nagyapámtól vett át közvetlenül a háború után. Mellkas átvilágítást és felvételt készített, valamint gyomor-bél kontrasztanyagos vizsgálatot végzett belgyógyászati praxisa keretében, a lakásunkon. A készüléket 1993-ig, haláláig használta. A Siemens röntgencső 1943-ban készült. Már évek óta nem voltam a múzeumban, mert kétszeresen is elszomorít a látványa. Nem beszélve arról, hogy többnyire zárva van. Örülök, hogy még vannak akiket érdekel és lelkesít. Iván

    VálaszTörlés