2013. augusztus 22., csütörtök

Köves

Nemrég, amikor afféle köves/kavicsos témákról írtam, eszembe jutott, hogy vannak nekem több millió éves egyéb „dokumentumaim” is. (Úgy emlékeztem, írtam már ezekről, de sehol se találom. Néha van egy olyan fura érzésem, hogy egy-egy anyag eltűnik ? Persze lehet, hogy csak képzelődöm. No, mindegy....)

Itt van egy igen érdekes és a nem szakember részére is érthetően megfogalmazott cikk, melyben a közelemben vélő geológiai érdekességekről írnak:  http://www.origo.hu/tudomany/20120912-osmaradvanyok-magyarorszag-mecsek-villanyihegyseg.html

Nagy örömömre, igazolást találtam benne a saját kis elméletemre (t.i. hogy a homokbánya felé valamikor  kavicsokat görgető vízfolyás volt):
„Az erősen limonitos, sárgásbarna homokban helyenként durvább kavicsos betelepülések is előfordulnak. A kavicsok alakja folyó vízi szállításra utal.” Na ugye…. A kavicsokat múltkor megmutattam, most azokról nem csatolok képet.

Mutatok viszont más érdekességet. Lehet, hogy az én kor-meghatározásom nem minden esetben helyes, de attól még ezek a kövek több millió évesek, az biztos.  Földtörténeti leírás a Mecsekről itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/Mecsek#Tri.C3.A1sz

Először itt egy érdekes kis film  Földünk átalakulásáról/változásáról -  ami engem porszem mivoltomra figyelmeztet (ismételten):




A Triász kor  249 millió évvel ezelőtt kezdődött és 199,6±0,6 millió éve ért véget   http://hu.wikipedia.org/wiki/Tri%C3%A1sz
A Föld így nézett ki:
  Ha nem tévedek, ezek a kövek tehát úgy 200 millió év körüliek. A Gyükésben találtam őket:
 

 




A Júra kor pedig 199,6±0,6 millió évvel ezelőtt kezdődött  és 145,5±0,4 millió éve ért véget http://hu.wikipedia.org/wiki/Jura_%28id%C5%91szak%29
A Föld így nézett ki: 
 
 


  Ezek a köveim(szeneim) pedig ebből a korból valók, ugyancsak gyükési gyűjtés:  

 



 Ezek meg vegyes képek, érdekes kövek innen-onnan:


 

Vásárban vett rák-lenyomat:



Belemnita rostrum - sajnos a lelőhelyére nem emlékszem...(talán Magyaregregy?)

"Amerre a szem ellát"  ...kövek, kövek....



Hát így ....így vagyok én a kövekkel. Nagyon szeretem őket....


3 megjegyzés:

  1. Micsoda gyűjtemény!Nagyon szép.Egy ásványboltban nemrégiben sikerült megkövesedett fadarabot vennem.Érdekes,hogy az elmúlt évszázadokat,évezredeket tarthatjuk a kezünkben.A.

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm szépen ezt a saját gyűjteménnyel jól illusztrált földtörténeti ismertetőt. TIT-es előadásokat juttattál vele eszembe :-)

    VálaszTörlés
  3. Micsoda gyűjtemény!!!!! Nagyon szeretem a múlt évezredes emlékeit, roppantmód tetszik a gyűjteményed és a hozzávaló kutatómunka.

    Köszi!!

    VálaszTörlés