2014. március 18., kedd

Cikótól Várdombig



Jó kis le-fel kanyargós út vezet Cikótól  Mőcsényen és Szálkán át Várdombig. Életemben nem jártam errefelé - igaz Tolna megye nem tartozott a mi hivatalunk "működési területéhez".

Roppant módon sajnálom, hogy ezen az úton kihagytam valami igen fontosat, s a nyárra tervbe vett, barátnőknek-mutogatós úton egészen biztos ez is a programunkban fog szerepelni. Nem tudtam róla, hogy Cikó ilyen nevezetes és csodálatos értékkel rendelkezik !!!! Feltétlenül olvasd el az alábbi linken írtakat, bár én megtettem volna elindulásom előtt...     


A műúton elszáguldva a "rom" mellett - ami ráadásul cselesen a nézőnek "hátat is fordít" - csak egy távoli kattintás erejéig álltam meg és sajnos csak este, itthon kerestem rá, hogy mi is lehetett az ?
Hát íme. A két kép, az enyém, meg azé a valakié, aki tudta, hogy érdemes elmenni odáig:






Az úton továbbhaladva megcsodáltam  a gyönyörűséges és hatalmas szálkai halastavat  is. Akkora a terület, hogy bizonyára nagyobb idegenforgalom esetén is lehet csendes, ember-mentes helyet találni a víz partján.
Ha valakit érdekelne Szálka falu története, itt olvashat róla: http://www.szalka.hu

A kacskaringós, emelkedő úton aztán ahogy elhagyjuk a falut, felérünk a Görögszói dűlő szőlős-dombvidékére, a  legmagasabb ponton egy kanyarban, szemünk elé kerül egy kedves (sváb)kékre festett kicsike kápolna, a „Mausz” vagy Mayer kápolna. Ezt lehet tudni róla:

„A kápolna azon a ponton áll, ahol a Szekszárdi-dombság találkozik a Sárközzel. Mellőle felejthetetlen kilátás nyílik az egész Duna-mentére. A kápolnát felirata szerint a Mayer család állíttatta a 19.század legvégén. Neve az Emmausz - járás hagyományából ered. Húsvét után a hívek Szálkáról ehhez a kápolnához mentek fel, megidézve Krisztus emmauszi útját. Innen Jól látszik Szekszárd, Decs, Várdomb, Bátaszék, jó idő esetén esetleg Baja is.”

Ez igaz. Olyan fenséges a panoráma, hogy ha a mai erős szél nem akarta volna még a kabátot is lekanyarítani rólam, bizonyára tovább ácsorogtam és bámultam volna ezt a szép vidéket.
Úgy örülök, hogy ez a kálváriázós mániám ennyi szép helyre „elvisz”. Soha életemben nem jöttem volna ide, mert hát miért is ? És lám, mennyi szépséget láttam/találtam !    

  
Szálkai halastó

 
Az 1891-ben elejtett gímszarvas bika emlékműve, melynek trófeája 60 évig világrekord volt.
Mőcsényi dombok
A Mausz-Mayer kápolna
Kilátás a Görögszói dűlőről






5 megjegyzés:

  1. Nekem ma délelőtt voltak hasonló gondolataim, (tv.nézés)hogy mennyiszer "elmentem" már a bátaszéki (?) templom mellett és sosem néztem meg belülről,ill.épp'említették még a bátai faszéngáz (?) tüzeléses öreg szivattyút is. Olvasva a mai történéseket, ma már meg nem mondom,hogy Cikóról hol, mikor és olvastam?...vagy a Volksbund alapítás,vagy a kitelepítések miatt. (Igaz,ezt is utólag kellett megkeresnem a neten.)

    VálaszTörlés
  2. Ó, de rég is jártam erre... Igen kedvelem ezt a vidéket, Szekszárdról Szálka felé! És a szálkai halastó... Mmmm, olyan puha iszapos az alja, a lábujj körmeit sárgára festi, és teli van nagy kagylókkal :-) A szarvas hátán már ültem is... :-))

    VálaszTörlés
  3. Egészen biztos, hogy a nyáron ezen az úton még egyszer - kicsit türelmesebben - végigmegyek ! Azt hiszem, érdemes lesz.

    VálaszTörlés
  4. Egyik kedvenc kerékpáros edzőutam, igaz, az egyik legnehezebb is, ezért viszonylag ritkán kerül sor rá. Mégis ahányszor csak erre járok, Bonyhád-Mőcsény-Szálka útvonalon, a szálkai résznél, ahogy bejutok a dombok közé, kicsit úgy érzem magam, mintha a Duna völgyében tekernék, valahol Ausztriában.

    VálaszTörlés
  5. Zéta: Azt, hogy nehéz terep - csak megerősíteni tudom, a le-fel-tekerés, kanyargás nem egy élvezet, ha bringával kell ezen az úton végigmenni.Ám valóban szép a vidék.

    VálaszTörlés