2014. március 19., szerda

A pécsi A/1 (Zrínyi Miklós) laktanyára emlékezve

Amikor elindultam tolnai kálváriás körutamra, ott poroszkáltam el a régi A/1 mellett. (Nem pécsieknek: ez egy város-széli, hovatovább romokban álló, hatalmas laktanya terület, vagy hogyan is mondjam. Épületek, lőtér, garázsok, stb...) Megláttam, hogy nyitva a kapu - gondoltam egy merészet, index balra (nincs záróvonal!) és máris bent álltam a hajdani őr-porta(vagy mi) előtt....

Óvatosan szálltam ki,  hiszen nem lehetett tudni, nincs-e eleresztve egy kutya, vagy valamelyik romban nem lapul-e mégis valami őr-féle…
Átküzdöttem magam sáros utakon, sűrűre nőtt bozóton és lefényképeztem azt a 4 hatalmas mészkő szobrot/domborművet, melyek a pécsváradi út felé eső legszélső épület jobb sarkát díszítették. Jelenleg még láthatók, nem tudom, mi lesz az épület és ezzel együtt a művek sorsa.
A laktanya építésének ill. a szobrok felkerülésének időpontját és alkotójukat nem tudtam kinyomozni.

Utólagos kiegészítés: a szobrok történetéről pontos adatokat itt lehet találni:
https://www.kozterkep.hu/22225/pecs-zrinyi-laktanya-epuletdiszei 


A legfelső egy katona, a fegyverét szorítva áll, alatta csákánnyal (talán?) egy  bányász, majd sarlóval kezében egy paraszt (földműves), legalul, a hatalmasra nőtt bokrok között már alig látszik egy fiatal ember (talán diák?) könyvvel a kezében.
Nem tudom a  szobrok sorrendje rejt-e valamiféle titkos üzenetet, vagy csak a véletlen hozta, hogy így kerültek felhelyezésre.
Mindenesetre én a mai helyzetet dokumentáltam, hogy a múltnak ez a darabkája megőrződjön akkor is, ha dózerekkel mennek neki az épületnek.

2004 óta állnak üresen, ill. lassan már le vannak bontva a hajdanvolt Zrínyi Miklós laktanya épületei. Fél napot kóboroltam a neten, de az építése, létesítése  történetéről semmit nem találtam. Gyanítom, valamikor az ötvenes években építhették és a szobrok is ennek az időnek a divatos stílusában készültek. Alkotójukat (legalábbis a neten) nem tudtam kinyomozni.
Nagyon sokáig tilos volt ide belépni – még a megszűnést követően is. Mindenféle égbenjáró és abszolút illogikus, hihetetlen hírek keringtek (és olvashatók a neten is) róla, hogy mik lesznek itt…Én ugyan nem vagyok se közgazdász, se építész – de egy üzemképes (bár bezárásakor kissé talán már elhasznált) lakónegyednyi épület-együttesből szerintem azért lehetett volna talán egyszerű lakásokat csinálni, azoknak, akiknek ez egy előbbre-jutási lehetőség lett volna. Persze tudom én, nem akartak „gettósítani” – és nem vitatom, azért ebben is lehet(ett) némi kis igazság.
Én mégis roppantul sajnálom, ha valami, amit viszonylag kevés ráfordítással még használhatóvá lehetne alakítani – ripsz-ropsz el lesz dózerolva. (lásd: Lakits laktanya) és akkor évekig, évtizedekig a helyén csak „álom-várak” épülnek meg méteresre nő a gaz…
Valakik, valamit itt ebben az országban/városban nagyon bénán csinálnak.
Nos jelenleg ez van:
  


    















"Jimmy" nevű olvasómtól kaptam még néhány régi képet - köszönöm ezúton is, és közreadom:





Nagy Ernő őrnagy képe

Nagy Ernő őrnagy képe
bama.hu képe
bama.hu képe
Úgy látszik, még sok évvel megjelenése után is rábukkannak erre a bejegyzésemre. Ma 2020 augusztusában kaptam egy kiegészítést, közreadom: 

(lásd "Bolylandi"  kommentje): a laktanya neve 1988 augusztusban „Petőfi” volt. (Csak zárójelben: szerintem a pécsieknek mindörökre az „ÁPER” név marad meg….)






17 megjegyzés:

  1. Sajnos,vagy szerencsére (?)- tegnap délután próbáltalak hívni telefonon,de foglalt voltál. Igaz,sokkal többet tegnap sem tudtam volna a történethez hozzátenni,max.kb.ezeket : mert anno mint "szenesek," volt kapcsolatunk a laktanyával és akkor (szerintem) "Petőfi Sándor" laktanya volt a nevük (?)- persze,attól még lehetett,hogy a tüzérdandár neve volt "Zrinyi Miklós"
    Esetleg a szobrokhoz : A szegedi laktanya szobrai Sok a hasonlóság az abban látható laktanya épületéhez is ! Megjegyzem a pécsi laktanyában is voltak "oroszok",bár arról az időszakról még halványabb emlékeim vannak csak. [ Ami azt illeti,megint egy jelentős emlékmentést (?) sikerült véghezvinned ! ] Ezt meg itt "ráadásként" a ffi.olvasóknak ! "Élet" az A/-ben

    VálaszTörlés
  2. A nyolcvanas évek végén jártam a laktanyában, mert egy rokont oda soroztak be. Megdöbbentő, hogy néhány év elhagyatottság milyen sokat ront az épületegyüttesen. Bár Magyarországon a lakott épületek közül is lehet találni szörnyűséges állapotút. A képriportod, és bátorságod, szerintem csillagos ötös.

    VálaszTörlés
  3. @x: köszi a szegedi tippet !
    Múltmentő: neked meg a dicsérő szavakat :-)

    VálaszTörlés
  4. 1966-1968kozott voltam a/-es. Leirtam a Tavaly megjelent Konyvemben "egy Magyar a ket nemetorszagban" az akkori katonai eletet a kaszarnyaban. Megrendelheto az accordia kiadonall budapesten. Sok jo sztorit lehet a konyvben olvasni, tulajdonkeppen az Ott lehuzott 20 honap hatarozta es hatarozza meg eletem a mai napig. A tizedes

    VálaszTörlés
  5. Kedves Tizedes, valószínű elkerülte a figyelmedet, hogy a régebbi posthoz írt kommentek csak moderálás után jelennek meg. Köszönöm, hogy jelentkeztél, de ugye elég, ha egyszer bekerül ide az üzeneted ? :-)
    A könyv után majd érdeklődöm a könyvtárban, talán ott is megtalálható.

    VálaszTörlés
  6. 1980-82 között szolgáltam itt akkor Petőfi Sándor laktanyának hívták, és egy gépesített lövész ezred lakott benne ... fő fegyver volt (3 aktív zászlóalj) a PSZH (nyuszibusz :) )

    VálaszTörlés
  7. Igen, @x is írta ezt az elnevezést, és a neten is találtam egy 82-es cikket - én bizony nem tudom most már eldönteni, mikor, mi volt hivatalosan a neve.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 56-os események miatt a laktanyába költöző szovjetek kitelepítése után, megalakult a 22-es gépesített lövészezred, ezzel az állomáshelyel. A laktanya a Petőfi Sándor nevet vette fel. 1987-ben feloszlott az ezred, majd rövid időre a Zrinyi tüzérek költöztek át kertvárosból ide, a temető mellől. Ők hozták magukkal a Zrinyi nevet. A Petőfi Sándor nevet majd 30 évig tartotta a laktanya, ezt tekinthetjük meghatározó névnek! Ettől függetlenül mindenki A/1-nek ismerte.

      Törlés
    2. Köszönöm szépen a pontos név- és időmeghatározást. Időközben én is találtam még adatokat, most kiegészítettem a történetet.

      Törlés
  8. Annyit még hozzátennék, a szobrok írását elolvasva hogy az Ötvenes évek elején három tökéletesen egyforma laktanyát építettek az ÁVH-nak. Szegeden, Szombathelyen, és ezt itt Pécsett. 56 eseményei alatt kiürült a laktanya, "felszívódtak" az akkori ÁVH-sok és ide költöztek be a Szovjetek. Az étkezde falára sok nevet bevéstek a téglákba. Sok Szovjet nevet és mellé évszámot lehetett találni. A képek mellé leírást is tudok írni ha igény van rá?!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha van kedved, türelmed, megköszönöm, kiegészítem az anyagot ha van szöveged a képek mellé/alá....

      Törlés
    2. Lévén hogy a laktanya komplexum nagy részét már eldózerolták, illetve hogy a képek már csak a főút mellől készültek, így sok kommentárt nem tudok fűzni hozzájuk, csak néhányat.
      Első kép: A kapuszolgálat és az ügyeletes tiszt épülete. Balra látható egy kis "placc" ot történt az őrségváltás és a fegyverek kitárazása.
      Kettes kép: Kicsit hátrébbról. Balra az őrség épülete amely a fogdát is magába foglalta. Lévén hogy "éles" fegyveres egység volt, így elszigetelve voltak itt a katonák, itt aludtak, ettek... Ez a kis út bitumenes volt, és itt sorakozott fel a 24 órás szolgálat, innen vonultak eligazításra. Őrség, konyhaszolgálat, ugyal...
      Hármas kép: Ebben az épületszárnyban voltak a körletek, csak úgy mint az északiban.
      A szobrok utáni képen, a kazánház, civil szolgálatosok épülete, és a tanépület (emeletes) láthatók. E mögött az épület mögött volt az egyes őrhely tornya.
      Röviden ennyi.

      Törlés
    3. Kösz, még ma kiegészítem az anyagot.

      Törlés
  9. Amennyiben kapok egy email címet, tudok küldeni néhány korabeli fotót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Email címem a blog jobb felső sarkában látható. Előre is köszönet.
      A kiegészítéshez ill. a fotókhoz kit írhatok be küldőnek ? Jelenleg csak "ismeretlen" néven szerepelsz. Nicknév is jó - ha gondolod.

      Törlés
  10. 1987 április végére költöztek ki a laktanyábol a lövészek. Ennek biztosan hamarabb meg kellett volna történnie, mert a Bajcsy laktanyában már "feléledt" a tüzérdandár harmadik osztálya (ami addig "M" zárolt volt), akiknek ott már nem jutott hely. Egy hónapot vizesblokk nélküli baraképületben várakoztak, hogy az Áperba költözhessenek.
    A Laktanya neve Petőfi volt, 1988 augusztusi leszerelésünkkor is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kommentedet, a névvel kapcsolatos infót beírtam.

      Törlés