2018. július 29., vasárnap

Átverő-show


Utálok vásárolni – hovatovább most már mindent…  utálom, hogy állandó készültségben kell lennem, hogy folyton figyelnem kell az árakon kívül a mennyiséget is.
Évezredekig egy csomagban  100 db papír-zsebkendő volt. Észrevetted ? Mostanában megjelentek a 90 és 80 darabos csomagok. Szemre kb. ugyanakkora, mint a másik, az ára is hasonló…de akárhogy nézem is, ez igenis a vásárló megkárosítása. Jó, jó, jó… ellenőriztem. Az árcédulára 2 mm-es betűkkel ki van írva, hogy hány db. van egy csomagban. De a csomagoláson ezt sokszor már csak hosszas keresés után találod meg. Ki a fenét érdekel az, hogy mennyi a súlya a papír-zsebkendőnek ???  Mert az rá van írva…. (Lásd az egyik képen.)


 


 



Régi téma a 10 dekás méretű csomagolásban lapuló 8 dk felvágott, sajt…stb. Ár kb. a 10 dekással egyenlő…Már nem is írok erről….

Most vettem észre, hogy máshol is alkalmazzák ezt a mocskos vevő-átverő stílust. Tessék, nézd meg, itt a tornacipőm:


 
A régi, meg az újabb. Jó egy cm-re alacsonyabb a kérge az újnak. Rövidebb a cipő nyelve is.(Azt nem fényképeztem le) Mennyit nyernek ezen az 1 cm-en a piszkos kapitalisták ??? 
A lábamnak kellemetlen, szokatlan, "kicsúszik" a sarkam....
Egyszerűen azt mondom, utálom ezt a világot. Annyi, de annyi mocsok van már benne,  ami a hétköznapokat is megkeseríti, hogy tényleg sokszor érzem: elegem van mindenből. És ugye mindenki tudja, hogy itt fentebb csak néhány, elenyésző példát hoztam, mert milliónyi van ilyenekből….

De miért, miért kell ennek így lennie ????
Tényleg, komolyan gondolom (többször is leírtam már) ideje lenne ennek a világnak teljes mértékben kipusztulni. Tűnjünk el a Földről – nem érdemli meg az emberiség, hogy itt éljen.
Mert megváltozni "megjobbulni" egyszerűen képtelen.

Képek:




18 megjegyzés:

  1. Nahát! Egészen újat mondtál! Én bizony nem vettem észre a papírzsepi csomag különbséget. A 100-as az 100-as volt eddig nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na ugye !!!
      Engem egyre jobban irritál, ha vásárolni kell mennem, bosszant, hogy megállás nélkül lesnem kell, a súlyokat, az árakat.Persze igazából nem is tudom, van-e értelme ? Hiszen ha kell valami, úgyis megveszem - és szerintem erre számítanak a gyártók is.

      Törlés
  2. Ó, ez nem újdonság.
    Érdemes figyelni a súlyra. Mondjuk a tejföl vagy joghurt esetében.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán a joghurtos, tejfölös pohárnál néha észre lehet venni egy minimális kis karcsúsodást, de a súlyra mért áruknál ez nehezebb. A 10 dk felvágott épp akkora tasakban van, mint a 7 deka.
      De őszintén mondom, ennél a cipő dolognál teljesen "kiakadtam".

      Törlés
  3. A cipő fazont is jelenthet. A tejfölnél, kefirnél nagyon kell figyelni, mert 4 decis adagnál, ha jó híszeműen 2 pohárral veszel pórul járhatsz, kell oda bizony 4 pohár is, más 1.5 dl-es a régi 2-dl-es adag.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony, az a recept már elavult, amiben ez áll: kell hozzá egy poharas tejföl. Ez, ez a sokféleség lesz a vesztünk....

      Törlés
  4. Számtalan trükk van ám. Én első ízben akkor szembesültem a dologgal, amikor egy fogkrém régi (15 évvel korábbi) és új csomagolásával találkoztam kb. 25 éve Németországban. A régin egész vékonyka nyílás volt (a fogpiszkálónál alig vastagabb), az újon a kisajjam vastagságú. Kiderült, hogy a gyárban feladatul kapták az eladások növelését - és arra hagyatkozva, hogy az emberek többsége egy adott hosszt nyom a fogkeféjére, megnövelték a keresztmetszetet, és meg is ugrott a fogyasztás a sokszorosára. De pl. emlékszem, hogy amikor megjelentek a gyümölcsös joghurtok kb. 40 éve, akkor 2 dl-es pohárban árulták. És miközben folyton azt látjuk, hogy ismét "+mennyit" kapunk, a joghurtos poharkák egyre kisebbek lesznek, vagy a tejfölös pohár felső része ugyanakkora, de lefelé egyre karcsúbb.
    Mindezekhez jön még a marketing, ami a férjem szerint annak magasiskolája, hogy leküzdhetetlen vágyat keltsen benned egy csomó olyan dolog azonnali megvásárlására, amire abszolút semmi szükséged. És hányan beugranak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ha kicsit elgondolkodik az ember és vissza tud idézni 10-15 évvel ezelőtti árucikkeket, akkor rá kell jöjjön erre a mocskos szisztémára...
      Nagyon utálom - de hát mit tudok tenni ellene ? És ezt "ŐK" is tudják.

      Törlés
  5. én pld. a tejfölnél annyira, de annyira uuuuuutálom, hogy a valahai 200 gr helyett már 175 gr van sok helyen, de ami különösen irritál, az a 150 és a 140 gr. Nem is veszem meg a 140-150 gr-osokat, találtam a piacon egy tejtermékest, ahol még 175 gr-os van és csakis ott veszek tejfölt. Nem mellékesen nagyon finom!
    És ez egy tétel...egyébként én is szoktam figyelni a kiszerelést, én is dühöngök érte, mekkora csalás már ez, nagy pofával hangoztatni, nem emeltük az árakat, jah persze nem, de a súlya meg kevesebb ám, na azt nem reklámozzák...
    nem kéne engedni állami szinten, de hol érdekli ez őket?????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A szomorú az, hogy ez nem csak magyar specialitás. Világméretű átverés folyik mindenütt - és az emberek többsége, mint a birka, jól terelhető, pompásan befolyásolható, ügyesen meggyőzhető (válaszd a legjobban tetsző meghatározást, avagy mindet) - és mi, akik kevesen még odafigyelünk - mi meg ki fogunk halni És kész...
      De azért kíváncsi lennék, meddig lehet a prést csavargatni ???

      Törlés
  6. Sajnos ez így igaz. Én a festékekkel jártam így. 3 db-ot vettem, azt hittem 1 literes, de csak 0,8-as volt. Vissza kellett mennem venni egy negyediket, mert nem lett elég. Hozzáteszem, ennek darabja is horror áron volt 3200 Ft.(nem csak itt, körbenéztem, minden üzletben ennyi). Ennek a literes változata 3 éve még csak 2000 Ft. körül volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És csak várjuk ki ennek az évnek a végét. A tikkasztó szaharai időjárás miatt komoly terméskiesések lesznek/vannak - és év végére szerintem az élelmiszer árak igencsak emelkedni fognak. A német tv-ben már most beszélnek róla.

      Törlés
  7. 2018-07-31
    Én csak az tudom, kissé meleg van.

    VálaszTörlés
  8. Türelem, nemsokára eltűnünk a Földről.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek. Csak maradjon meg még valami utánunk a Földből - s ha elölről kezdenék az egysejtűek - legyen esélyük az életre....

      Törlés
    2. Szerintem lesz. Az élet élni akar, az erősebbje túléi.

      Törlés