2018. július 4., szerda

Például ezt:Nem vagyok FB tag, ez most már talán ismert tény. Anélkül is elég sok hír jut el hozzám, és  ami engem mélységesen felháborít, azt megmutatom itt én is. Hátha nem olvasta mindenki.

Például ezt:

"Mégis milyen ország ez? A közmunkaprogram részeként bevezetett kulturális közfoglalkoztatás a Fidesz kormány egyik legaljasabb, legmegalázóbb intézménye.
Egyszerűen az történt, hogy könyvtárakban, közművelődési intézményekben és a közigazgatás egyes területein korábban állományban lévő, többnyire jól képzett diplomás, vagy középfokú végzettséggel rendelkező állami alkalmazottakat kirugdosták a munkahelyükről, majd ugyanarra a munkára, feleakkora fizetéssel visszavették őket kulturális közmunkásként.


A könyvtárakban, művelődési házakban, minisztériumokban sok ezer ilyen kizsákmányolt megalázott értelmiségi végzi ugyanazt a munkát, amit korábban, éhbért. Ez tulajdonképpen a modern kori állami rabszolgatartás egy formája, hiszen a kulturális közfoglalkoztatottak havi bére, napi 8 órás munkavégzés esetén alig több mint a fele (106.555Ft) az egyébként végzettségük alapján nekik járó minimálbérnek (180.500) Ráadásul a kulturális közmunkások többsége középkorú vagy annál idősebb munkavállaló komoly szakmai tapasztalattal. És a magyar társadalom - mint minden más védtelen, kiszolgáltatott réteg kifosztásához, megalázásához - ehhez is szótlanul asszisztált.

Most, hogy a kormányzat - miután szakértők nyolc éve hajtogatják - maga is szembesült vele, hogy a közmunka a jelenlegi formájában egy csődtömeg, amely sehova nem vezet és iszonyatos pénzeket emészt fel úgy döntött, hogy szépen, lassan felszámolja ezt a korábban koronaékszerként emlegetett és szavazatok százezreit hozó foglalkoztatási formát. Ráadásul - amilyen tudatlanok és voluntaristák - azt gondolják, hogy így az egyre katasztrofálisabb munkaerő hiányon is segíthetnek, mert úgy képzelik, hogy a tegnap még árkot kapirgáló közmunkást, holnap oda lehet állítani egy automatizált gépsor mellé.
Ezt akkor lehetett volna megtenni, ha a közmunka mellett, alatt a munkaerő piaci igényekhez igazodó képzéseket is szerveznek a közmunkában résztvevőknek. Így most, a közmunka program visszafejlesztése során egyik napról a másikra 5000 kulturális közmunkást is lapátra tesznek.

Ők azonban - képzettségük és életkoruk miatt - már biztosan nem tudnak elhelyezkedni a munkaerő piacon - viszont elesnek a közmunkáért kapott éhbértől is. Könyvtárosok, művelődésszervezők, adminisztratív alkalmazottak ezrei kerülnek az utcára hétfőtől az újbóli elhelyezkedés minimális esélye nélkül.
Minden hétre jut egy-egy védtelen, hátrányos helyzetű, kiszolgáltatott csoport, amelytől a kormány újabb és újabb rendelkezéseivel megvonja az emberhez méltó élet minimális lehetőségét is. Két hete az önmagukat ellátni képtelen, tartósan beteg családtagokat ápolók demonstráltak azért, hogy emberfeletti munkájukat ismerje el az állam, a múlt héten a hajléktalanokat kriminalizálták, most pedig a leginkább kizsákmányoltak kenyerét veszik el.

A magyar társadalom meg csak áll és néz. Hát ezért csinál ebben az országban nyolc éve azt a kormány, amit akar. Mert ilyen individualizálódott, antiszolidáris, empátia és együttérzés hiányos társadalomban az önkény, a szegények kifosztása és megalázása úgy hasít előre, mint kés a vajban. És ezt pontosan tudja ez a kormány. Meg azt is, hogy a nyomorgó milliók nem őket fogják gyűlölni, hanem egymást. Mert nem az ellopott milliárdokat sajnálják Orbán oligarcháitól, hanem a kenyeret egymástól.
Vásárhelyi Mária"

A tegnapi Hankiss anyagban volt ez a mondat is:
"... nem hivatkozhatsz arra, hogy semmi közöd nincs hozzá. Mert van ! Mindenhez van, ez a bökkenő ! Hogy elmondd, amit tudsz...."

Nos én ennél többet tenni már nem tudok. Elmondom.6 megjegyzés:

 1. Mi lesz az országgal: A falvakat, temetőket ellepi a gaz, a burjánzó növényzet. Eddig, évek óta ők legalább kitisztították. Ó, az idős betegek gondozása, nos őket nagyon megfizetném. Én mondjuk közművelődésben dolgoztam, de a leírt jelenséggel nem találkoztam. Hozzánk inkább került mindenki, akivel nem is tudtak mit kezdeni, vagy ő nem tudott mit kezdeni vele, mert nem neki való volt. Arra használt, hogy összekapta magát, levizsgázott, s ember lett belőle. Amúgy sok igazság van a z írásban, jó, hogy közzétetted.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Teljesen reménytelennek látom a helyzetet.Feladat lenne, emberek lennének - de a szervező - az összetartó erő hiányzik. Vagy az akarás ? nem is tudom....

   Törlés
 2. Több ismerősöm is mesélte, az a gyakorlat, felmondanak embereknek, majd közmunkásként visszafoglalkoztatják őket, így spórolnak. A munkát elvégzi, a bére kevesebb, és ami a lényeg, az állam fizeti.
  Most eszembe jutott, amit az egyik kutyás mondott, amikor megemlítettem neki, ha nincs "kutyazacsija", nagyon szívesen adok egyet "arra valók a közmunkások, hogy takarítsanak", és vonult tovább.
  PZs

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Sajnos ilyen emberek is élnek köztünk. Én biztos gondoltam volna a helyedben (magamban) "Éld meg te ezt a megalázó helyzetet!" - De sajnos az élet dolgai többnyire nem a kívánságaink szerint alakulnak....

   Törlés
 3. Válaszok
  1. És tűrjük, tűrjük, mint a birkák... Megyünk a vágóhídra szó nélkül.

   Törlés