2018. szeptember 1., szombat

Írások az olvasásról....

Gondolom, ma akik benéznek ide, pár másodperc múlva továbblépnek - meggyőződésem, keveseket érdekel a téma. Ám ma kaptam két elolvasásra érdemes cikket, ezek címét másolom csak be, talán azért, hogy önmagam számára megörökítsem: kaptam figyelmeztetést. 
Arról szólnak az írások, hogy mennyire megváltoztak "olvasói" szokásaink. Sajnos magamon is érzékelem ezt... De azt is tudom, nem nagyon teszek (már) ellene.

https://qubit.hu/2018/08/29/mar-nem-ugy-olvasunk-mint-regen-es-ez-az-ember-elhulyulesehez-vezet

http://mipszi.hu/cikk/090908-hogyan-olvasunk-weben

https://pixabay.com/hu/k%C3%B6nyv-olvas%C3%A1s-nyitott-k%C3%B6nyv-2855857/

18 megjegyzés:

  1. Én már évek óta észrevettem magamon, hogy mennyire megváltoztam ezen a téren is. Most, hogy a bejegyzésedet olvastam, nekem Csehov könyvek jutottak eszembe, nem bírnám már elolvasni, pedig mennyire szerettem sok-sok évvel ezelőtt. Manapság már más cselekményekre vágyik az ember, olyanokra, amik a mában vagy a közelmúltban játszódnak.

    Bár én szívesen előveszek ezer éves könyveket is, de könnyebben le is teszem, ha már olvastam valamikor. Nem tudok már úgy belemélyedni könyvekbe, hogy hajnal kettőig olvassak. Most Ésik Sándor Csipkezsófikáját olvasom, imádom, mert főleg szatmári/beregi novellák vannak benne, de még ennek is nem tudom hanyadszor rugaszkodok neki. Igaz, nyakamon volt a nyár, ezernyi történéssel, no majd talán télen a végére érek :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, Facebookozik-e ? ott van egy csoport, név : Nincs időm olvasni (12 hónap 12 könyv) - ha a Facebooktól tartózkodna, akkor Szabados Ágnes blogja ( az RTL egyik hírolvasója.)-könyvekről,olvasásról.

      Törlés
    2. Néha, ha mai, női könyveket olvasok elgondolkodom, hogy rossz úton járok-e vagy olvasok-e? Viszont van köztük is jó néhány, amivel nem csak az időnket ütjük el, ha nem is klasszikusok.

      Törlés
    3. Én magamon azt figyeltem meg, hogy a regényekhez nincs türelmem. Ha valamit, akkor novellákat, verset, természet-tudományos írásokat/könyveket olvasok. Csak az a fura, hogy dacára a régi szokásaimnak, nem hiányzik az olvasás. Igaz persze itt a gép... Időm zömét vele töltöm.

      Törlés
  2. Azért attól nem kell félni, hogy elhülyülünk, nem ettől leszünk debilek, hogy kevesebb könyvet olvasunk, más úton talán pótoljuk az információkat/élményeket, ha pótoljuk...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy jó mondat az első cikkben, ez:
      ".....hasonlóan drámai váltást jelent a feldolgozásban a mostani digitális fordulat, mint a görögök életében az írásbeliség elterjedése – Szókratész egyenesen az olvasás veszélyeire figyelmeztette az ifjúságot....." Ez ad valamennyi kis reménysugarat.
      Információra, élményekre szükség van, valamilyen formában mindig meg fogjuk tudni szerezni.

      Törlés
  3. Nem nagyon akartam ehhez hozzászólni,- talán azért, mert az átlagosnál többet olvasok ? ( Igaz, rég' túljutottam azon, hogy "olvass el 3000 db.könyvet.) Viszont - valamelyest - még mindig egyetértek azzal, hogy " Nem mindegy,hogy gyermekkorban, játszás közben,- egy födő vagy egy lexikon esett a fejedre." ( fejünkre)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, igen, igen. A családi példa az fontos, s ahogy tapasztaltam, amikor olvasni tanulnak a gyerekek, ha egy irodalmat ismerő tanítónő megszeretteti velük az olvasást, ha egy időre le is teszik sosem marad el tőlük.

      Törlés
    2. Biztos van jelentősége a gyerekkorban tapasztaltaknak (=mesekönyvből olvasás), de sajnos később, a "rohanó életben" többnyire nem lesz/marad erre már sokaknak ideje. Aztán lassan az igény is elmarad....

      Törlés
  4. @X, én gyerekkorban nem láttam a példát az olvasásról, mert a szüleim éjjel-nappal dolgoztak, sem idejük, sem erejük nem volt már olvasni késő este. Az olvasás később jött el az életükbe, az apukám úgy halt meg 77 évesen, hogy végtelenül okos és tájékozott volt, széles látókörű, mindent látó, tudó.
    Attól függetlenül, hogy gyerekkorában nem ejtettek lexikont a fejére. (Meg födőt sem)
    Mert olyan szegények voltak, hogy könyvről álmodni sem mertek.

    Én meg azt szoktam mondani, amennyi könyvet én már elolvastam életemben, simán körbeérne az Egyenlítőn. Per pillanat "ölég" volt, lelassultam ezen a téren. Nagyon sokszor se időm, se energiám nincs már rá. Ha már nem bírok menni, visszatérek a rendszeresebb olvasáshoz.

    Azért nem vetnék senkire sem követ, mert nem olvas el naponta egy könyvet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Már gondoltam arra is, hogy az emberi agynak van valamekkora könyv-befogadó terjedelme, s az nálam betelt.Egyszerűen azt érzem, nem "kívánok" olvasni és türelmetlen vagyok, ha könyv kerül a kezembe.
      A csoda érti, mi, miért történik velünk.

      Törlés
  5. Én valamikor nagyon szerettem olvasni. Aztán gépesítették a munkámat, vagyis számítógépet kaptam. Egy idő után a szemem úgy elfáradt, hogy este, ha elővettem a könyvet összefutottak a sorok. Szóval szépen csendben leszoktam az olvasásról.
    Mostanság "szokok" vissza. :-)
    Anno, többször nekifutottam a Varázshegynek, most nemrégen elhatároztam, teszek még egy kísérletet.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont a Varázsheggyel kezdenéd a visszaszokást ? Tán mégis jobb lenne egy kicsit könnyebbet választani, amivel nem olyan nehéz megbirkózni. Ha kudarc éri az embert, könnyeben feladja...
      Ajánlom a "Puszi Erzsi"-t, vagy "Az elnökasszony"-t. Ezeket biztos élvezettel fogod Te is olvasni !

      Törlés
    2. Túl vagyok Erzsébet Fenevadova eme kiváló művein. :-D
      Ha már ajánlat, nos Tövispuszta, Kepestől illetve Világkép, szintén tőle.
      PZs

      Törlés
    3. Utána-nézek a könyvtárban.... Bár mostanában már azért nem járok oda, mert amit keretem, az sosem volt bent....

      Törlés
    4. Nem válasz, csak kapóra jött, hogy mondjam,amit tel.-on mindig elfelejtettem:olvasd L.Ulickaja: Örökbecsű limlom c.könyvét. Tetszeni fog.

      Törlés
    5. ..aztán rájöttem,többen vagyunk névtelenek, az Ulickajás én vagyok (HM).

      Törlés
    6. :-) Ha-ha ha... azt hiszed, nem jöttem rá(d) ? :-)


      Törlés