2018. szeptember 16., vasárnap

Ha szabad kérdeznem…..


Egy a háromból, ez a Fülöp szigetekhez közeledő....


Nem tudom a magyar tévé foglalkozik-e ilyesmikkel, de az én tv híradóim bizony mutatják rendesen ezeket a félelmetes természeti katasztrófákat….

Mangkhut tájfun a Fülöp-szigeteken
Florence hurrikán Amerika K-i partján
Jebi tájfun  Japán szigetek felett

Több száz ember meghalt már, senki se tudja, mennyi lesz az anyagi kár – az az érzésem, aki ilyesféle természeti csapást nem élt meg, el se tudja képzelni, milyen állapotok is uralkodhatnak egy-egy ilyen helyen, szituációban. Az, hogy a TV mutat képeket – hát igen, képek, pár pillanatig látod. De azon gondolkodtam, mégis mi történne velem, ha nagyhirtelen ezen időjárási zónák egyikébe kerülnék ? Hová menekülnék ? És ha sikerülne elmenekülnöm, hogyan tudnék „új életet” kezdeni ?
Most tekintsünk el a koromtól – de mondjuk, ha még fiatal, vagy középkorú lennék… Egyik pillanatról a másikra elveszteni mindent – és annak örülni, hogy én és családtagjaim még élünk – hát vigasz ugyan, de mindent újrakezdeni ? Elképzelni sem tudom. És mit építsek ? Pincelakást ? Elönti a víz ! Emeletes palotát ? Elsodorja a szélvihar ! NINCS biztos hely a Földön….Több százezer ember van/került most ismét ilyen helyzetbe.

És akárhogy is töröm a fejemet, nem találok semmi olyasmit, ami meg tudna védeni engem, vagy azokat, akik ilyen veszélyeztetett helyen élnek. És hát ki tudja, meddig marad az időjárás Európában olyan, amilyennek én ismerem ? Jön e sivatagi szárazság, vagy épp ellenkezőleg, egyszer csak esni kezd a hó és a sarki jég újra lejön a Kárpátokig ? Volt már ilyen…

Mi minden természeti katasztrófát kibírt már ez a Föld és mennyit a rajta élő ember !  Az állatokról már nem is szólva…

Miért nem lehet egy olyan bolygó a mi Földünk, ahol minden rendben megy, ahol az időjárás, az emberek, a természet és úgy általában minden „normális” ?
Miért ? Miért ? Miért így van ez ?....Kedves Jóisten… ha szabad kérdeznem ? 

        ***********************************************

PZS kommentjében ajánlotta az alábbi cikk elolvasását:
https://index.hu/tudomany/2017/09/12/klimavaltozas_irma_hurrikan_globalis_felmelegedes_tropusi_ciklon/
Nos, akit érdekel a téma, feltétlenül olvassa el, igen jó cikk !


10 megjegyzés:

  1. Miért? Miért?
    Szerintem, mert mi emberek nem látunk tovább az orrunknál.
    Néhány kérdésre talán választ ad:
    https://index.hu/tudomany/2017/09/12/klimavaltozas_irma_hurrikan_globalis_felmelegedes_tropusi_ciklon/
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó ez a cikk, be is írtam elolvasásra ajánlva, hátha nem nézi mindenki a kommenteket.
      DE !
      Bár én nagyon utálom a "Tramplit", viszont azon érdemes elgondolkodni, ami a cikkben is szerepel, hogy t.i.
      "....Tudjuk egyáltalán, hogy régen mekkora hurrikánok voltak?
      Inkább csak a legutolsó 40 évről. Miközben a klímatörténet részletes eredményekkel rendelkezik sok ezer évvel ezelőtti, akár gyorsan végbemenő változásokról is, a hurrikánokról csak a hetvenes évek óta vannak megbízható adatok...."
      Mert a Földünk bizony sok mindent megélt már, akkor is, amikor még mi, emberek sehol se voltunk.
      Nekem "kedvenc" témám pl. a Föld tengelyének változása...Sehol se olvastam most, hogy ez is belejátszhat pl. az időjárási viszonyok alakulásába.
      Összetett dolog ez, biztos van közünk sok rosszhoz, ami a Földön, a Földdel történik, de nem biztos, hogy CSAK mi vagyunk a hibásak a dologban.
      Talán ez van "megírva"....

      Törlés
  2. Mi, emberek provokálunk ki mindent, ahogy élünk és viszonyulunk ehhez a Földhöz. A Jóisten szomorúan nézi és kiszabja a büntetéseket, hátha tanulunk belőle... Úgy gondolom, már késő!:(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lásd PZS-hez írt válaszomat.
      Nem tudom, van-e ember a Földön, aki választ tudna adni arra, hogy egész pontosan mi, miért történik. Mindenesetre azt elismerem, hogy az emberiség igen sok rosszat tett/tesz. Nem megnyugtató, de nem is meglepő, ha van érte "büntetés".

      Törlés
  3. Igen, hírt adnak róluk a magyar adók is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meglehetősen ijesztő képek - szeretném, ha a valóságban sosem kellene ilyesmikkel találkoznom.

      Törlés
    2. Így igaz. Néha arra gondolok, jó is az ! :-) addig sem kies hazánk, vagy városunk problémáival foglalkozunk. ( hogy a többi "magyar hírt" ( híradókra értve) ne is említsem ! Igaz, a tv.távirányító és a számítógép egér (maus) még nálunk van !

      Törlés
    3. Lehet még kapni parabola antennát... én nem nézek 30 éve magyar tévét és egész jól elvagyok (magyar) tv+rádió nélkül....

      Törlés
  4. Természetesen kellő mértékben beszámolnak a magyar tv csatornák is ezekről a sajnálatos eseményekről. Igaz,én külföldi csatornákat nem nagyon nézek. (Van ZDF, BBC... meg tudom is én még mi nem.) Viszont - esetleg - ajánlom ezt : Leleplező video : így készülnek a drámai hurrikános bejegyzések. (Googleba írva) (2) Legjobb a szobaantenna !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát a világ már csak ilyen vannak hazug és becsületes emberek...Nem hinném, hogy a közeljövőben e téren változás történne.

      Törlés