2018. szeptember 12., szerda

A sírásról



https://www.nlcafe.hu/eletmod/20160804/4-ok-ami-miatt-a-siras-csak-mentalisan-erosebbe-tesz/

Egy (számomra) érdekes, rövid kis cikket találtam:

"A könnyhullatás tényleges oka a darwini evolúcióban keresendő.

A sírás leginkább szociális jelzőeszközként funkcionál. Kialakulásának valódi oka Ad Vingerhoets pszichológus szerint a veszély és fájdalom jelzésének mivoltában keresendő.

Egy bizonyos távolságon belül a legegyszerűbb gesztusnak bizonyul, amivel a leghatásosabban, rövid idő belül tudtára lehet a másiknak adni, hogy valami történt, vagy történni fog. Napjainkban azonban nem nagyon látni síró embert, ennek oka az, hogy a társadalom felfogásába valamiért úgy épült be a nyilvános könnyhullatás, mint kínos szituáció. Ez azért baj, mert a sírás egyfajta segítség-hívás, még akkor is, ha az ember magányosan, elzárkózottan teszi. Viszont ha a társadalmi nyomásnak eleget téve, az ember az otthon magányában enged neki teret, ezáltal izolálja magát a segítségtől.

Biológiai szempontból azonban kifejezetten hasznos, mert a sírás segít feldolgozni a stresszt, nyugtató, ellazító hatással bír. A könnycseppekkel pedig salakanyagok, illetve bizonyos hormonok távoznak.

Belátja már, hogy nem szégyen és gyengeség a sírás?"





(Belátom. Én mosogatom is rendesen a lelki "salakanyagaimat"...Tán gyakrabban is mint kellene. A baj csak az, hogy nem nagyon akarnak fogyni...mármint a "salakanyagok"...) 


4 megjegyzés:

  1. Esetleg ajánlom a témához : Miért sírunk ? c. cikk, (2016.02.12) Az index.hu -ból. Googlebe írva, akit érdekelne, megtalálhatja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdemes erre az oldalra ellátogatni, sok érdekes témát tárgyal....
      https://index.hu/tudomany/til/

      Törlés
  2. Érdekes: "Ad Vingerhoets pszichológus szerint a veszély és fájdalom jelzésének mivoltában keresendő." Az első szülésem után nagy baj volt, 2 nappal utána és amikor jött a fődoki, én sírtam. Kérdezte is,hogy miért. Mivel nem tudtam, azt mondtam,hogy fáj.Pedig semmi nem fájt. itt a válasz: a veszély jelzése volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kár, hogy sok mindent csak késve tud/ismer meg az ember...Mennyivel egyszerűbb lenne az élet, ha lenne valamiféle "szenzorunk" - ami konkrétabban jelzi a veszélyt - mint a sírás, vagy az "előérzetek"..

      Törlés