2018. szeptember 15., szombat

Városom meglepetései


Bármilyen hihetetlen, még 73 év múltán is  találok újdonságot szülővárosomban.  Ráadásul azon a környéken, ahol évekig laktam...
 
Viszonylag gyakran járok az Ágston tér felé – vagy a belvárosban sétálva kerülök arra (nosztalgiázva), vagy csak áthajtok ott autóval – és már elég régóta észrevettem egy új (számomra első ránézésre kissé „fura” alakú) emléktáblát, a hajdani Ágoston téri iskola (ma NAV Bm.Ig.) kapuja mellett. A minap megint arra keveregtem, megálltam, lefotóztam és itthon aztán rákerestem.
       
Ha megkérdeznek, nekem az alább megmutatott emléktábla feliratáról se jutott volna semmi az eszembe. Se a nevet nem ismertem, se nem csigának gondoltam azt az izét a közepén. ("rendes" csigát értek ez alatt, mert a fülcsigáról fogalmam se volt, hogy nézhet ki....) 
És akkor elkezdtem a neten kutakodni, ki is volt a  Békésy György. Túl sokat nem találtam róla -  de azért mint érdekesség, megjegyzem, hogy végülis ezek szerint Pécsett is élt egy, azaz 1 évig egy emberke, akiből Nobel díjas tudós lett. (Más Nobel díjas pécsiről én nem tudok – ha mégis volt ilyen – majd kiigazít valaki….)



 


Békésy György az elemi iskola negyedik osztályát végezte a pécsi, Ágoston téri iskolában. (Ezt az egy évecskét a wikipedia nem is említi.)
1923-ban a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen fizikából doktorált.
Egy ideig a Posta Kísérleti Állomáson dolgozott, ahol  távközléssel kapcsolatos kutatásokat végzett. Kezdetben a telefonkészülék hallgatójának fejlesztését kapta feladatául. Ennek megértéséhez meg kellett ismernie a fül mechanizmusát.
Ezen belül is részletesen foglalkozott a belsőfülben a csigá-val….és hát igen, az emlékmű ezt a bizonyos fül-csigát ábrázolja.


A tudóst alapvetően a távközlés érdekelte, a telefonkagyló hangszórójának minőségét szerette volna javítani. Ehhez az emberi fül működését tanulmányozta, majd pedig a fül szerkezetének kutatása során emberi hallószerv működésére vonatkozó kutatásokban elért eredményeiért kapta meg a Nobel-díjat.
Életéről itt is olvashatsz, képe is innen:




Idézetek, ifók: 

15 megjegyzés:

  1. Nézd a jó oldalát, ha érthető elmész mellette, így kutattál utána, s mi akik olvassuk is gazdagabbak lettünk egy információval.

    VálaszTörlés
  2. Erdekes informacio! Ranezesre nekem sem a fulben elhelyezkedo csiga jutott eszembe :) ,ezert is tetszik ez az emlektabla. Talan masokat is osztonoz,hogy utananezzenek ki is volt Bekesy Gyorgy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Talán... én mindenesetre örültem, hogy nem mentem el az emléktábla mellett közönyösen, hanem kicsit kutattam a téma után. Hogy vannak-e követőim, vagyis hozzám hasonló kíváncsiak ? Gyanítom túl sok nem lehet - s ha nem hagyom abba a köztérképre történő szobor-feltöltést, talán már korábban is felfedezhettem volna.
      De abbahagytam....

      Törlés
  3. Nagyon tetszik az emléktábla. Még a feliratot is csigavonalban írták. Ez a szoborszerű kiképzés az emléktáblát unikálissá teszi. Békesy tényleg nem egy közismert Nobel-díjas. Én is csak azért ismertem, mert telefontársaságnál is dolgoztam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, nem egy "szokványos" emléktábla, az biztos.De szerintem a "lényeget" megfogta az alkotó, Pál Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész.

      Törlés
  4. Látod, ezért jó benézni hozzád, mert mindig találsz valami érdekeset, amiről nem tudunk és nélküled nem is tudnánk! Jópofa az emléktábla, még nem vettem észre, Békésyről meg nem hallottam.:( Eddig! Jó ezt tudni! Köszi!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez tényleg nem egy "nagy dolog" - de nekem is őszinte örömöt okozott a felfedezése.Szeretem az életem ilyen apróm örömeit.

      Törlés
  5. Érdekes, örülök, hogy közzétetted, ennyivel is okosabbak lettünk :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, te se ismerted ? Valójában nem túlságosan feltűnő, tényleg nyitott szemmel kell járni, hogy az ember a hétköznapi rohanásban ilyesmit észrevegyen.

      Törlés
  6. Nagy szerencsém van ! (Tudtam róla.) Meg nem mondom,mikor, milyen téma kapcsán,kutakodtam utána. Ismerjem el, ilyen közelről azért nem láttam az emléktáblát, de sebaj. Most ez is megtörtént hozzá. ( Igaz,más téma : a Nobel-díjas írók kapcsán szoktam "kutakodni." Azzal kapcsolatosan is jó sok érdekesség van.)

    VálaszTörlés
  7. (2) Megvan ! - ( Igen sok régi pécsi fotót nézegetek ) - így aztán, akkor kutakodhattam, amikor az Elemi Népi Iskola (?) - vagy valami ilyesmi lehetett a neve... kapcsán tudtam meg ezt, amit írtál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Veled nehéz versenyezni - annyi mindent tudsz - olvasol, hallasz és látsz, hogy direkt örülök, ha valami kicsi meglepetést neked is tudok okozni :-)

      Törlés
  8. Ez tényleg érdekes és jó! Most már ezt is tudom, tudjuk. Elsőre én is furcsáltam az emléktáblát, de lehet ez kellett hozzá, hogy felkeltse az érdeklődést.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem kétszeresen is meglepett, nem tudtam a híres emberről és fogalmam nem volt erről a fülcsiga dologról :-)

      Törlés