2018. szeptember 4., kedd

Nyár végi vihar


http://kaposvarmost.hu/hirek/orszagos-hirek/2018/06/10/a-pecsi-tevetoronyba-csapo-villamokat-kaptak-lencsevegre.html
(Ugyan ezek nem tegnapi villámok, de ilyenek lehettek az éjszakaiak is.)
Én csak egy nagyon gyenge képet tudtam csinálni, igazából azt hiszem csak nekem mond valamit...

Az a fehér a szemben lévő ház oldala - köztünk a víz...



Ilyenre nem emlékszem…(vagy már mindent elfelejtek…)
Az éjjel olyan vihar tombolt fölöttünk, hogy bizony igencsak féltem. Kihúzgáltam a számítógépet, a tévét, bár nem is tudom, tán a biztosíték lekapcsolása lett volna a jobb ?

Mindenesetre szörnyű volt, sokáig ide-oda járt fölöttünk –  közeledett az eső, a dörgés-villámlás, aztán távolodott, aztán érezhetően mindezek visszajöttek. A macskák az ágy alá bújtak félelmükben – amit cseppet sem csodálok.

Én is egész megzavarodva éreztem magam, nagyon rossz helyen áll a házam, „sarokház” ilyen nagy esőkor minden oldalról mossa a hegyről lezúduló víz, folyton azért imádkoztam, hogy csak össze ne dőljön – mert ugye semmi sem lehetetlen. Ment ennek a sarokháznak már neki a meredeken megcsúszott hatalmas teherautó is.

Csak azon csodálkoztam ma reggel, hogy nem szaggatta fel ez az óriási vízmennyiség jobban az aszfaltot. Nálam a járda egy részét ugyan elmosta (kérdés, ha bepanaszlom, törődik-e majd ezzel valaki, vagy egyszerűbb lesz, ha én bebetonoztatom  a lyukakat?), de az úttesten (legalábbis itt a közelemben) egyetlen helyen szakadt fel kicsit az aszfalt.


 
Annyi szerencsénk volt csak, hogy itt legalább jég nem esett.
Utáltam a hőséget, de ezt se kívánom sokszor megélni.



 

12 megjegyzés:

  1. Szederkényben 50 mm esőt mértek az éjjel, de itt Pécsen is lehetett legalább ennyi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 30 éve lakom itt, de én még ekkora felhőszakadást nem láttam mifelénk.

      Törlés
  2. Nálunk is nagy és hangos vihar volt, azt nem tudom mennyi eső eshetett, de soknak tűnik. Bocsánat, de igazából mi örültünk neki, mert a kis fenyőink nagyon szomjaztak már ebben az őrült meleg nyárban, a fű is kiégett az udvaron. Talán ezzel sikerült megmenekülniük, ui. eddig mindenhol volt csapadék, de minket elkerült. Valamennyi jég is esett, ami kilyukasztotta a császárfák legfelső leveleit és leverte a dió, mogyoró egy részét. Nagyobb bajt nem okozott. Azért én sem kívánok ilyenfajta vihart, inkább a csendes esőt!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Örömmel látlak ! Rég hallottam hírt felőled :-)
      2. Igen, biztos szükség volt sok helyen a csapadékra - nem is ezzel van a bajom, hanem az intenzitással. A hirtelen leeső nagy mennyiség inkább elfolyik és nem tud rendesen beszivárogni. Ma láttam a Rét utca állomás felőli végét délelőtt - hát ott egy szép tó állhatott az éjszaka....
      A szélsőségekkel van a baj (mindig és mindenhol).

      Törlés
  3. :D Kösz, igen, itt vagyok! Vége van a nyárnak, talán több lesz a szabadidő. ;) Meglátjuk meddig tart!
    A pécsi utcák kritikán aluli állapotban vannak, szerintem bárhol lehet tó, vízesés, patak, ér, stb.:((
    A szélsőségeket én sem szeretem, teljesen igazad van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, a pécsi utcák állapotáról jobb nem is beszélni....
      És Látom, lett annyi szabadidőd, hogy a blogodba is írtál ! Egész nyáron "lestelek"...

      Törlés
  4. Nálunk egész nyáron ez volt, csak sárlavinával gazdagítva. Másnap a közmunkások merik a falu központban a sarat, a mellékutcában meg a lakosok próbálkoznak mindennel, oda közmunka nem jut, intézkedés sem. Múltkor már a tv-t is kihívták. Tudom, nem vigasztal , ide jutottunk. Itt csak szakad két napja. Ma így voltunk a városban, de menni kellett. Mondtam is a könyvtárosoknak, ha dől az eső, bőrig ázva megérkezik az olvasó vidékről. Mikor máskor?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez érdekes, hogy bizonyos helyeken/területen több nagyobb eső is volt, nálunk meg nem mondhatom, hogy esős volt a nyár. Igaz, a Mecsek itt fölöttünk nagy időjárás-varázsló, sokszor azt hiszem beleszól abba, hogy Pécs városában esik-e az eső, vagy se.

      Törlés
  5. Minket egész nyáron elkerültek a viharok. Na, jó, volt 1-2. Pedig kéne az eső, mondom az eső, mert minden száraz.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem nagy ez az ország, mégis olyan szélsőségek vannak rajta/benne - (időjárásilag is)hogy az ember nem is érti, miért ? De hát itt a példa, idén Németország olyan volt, mint máskor Dél-Európa. Forró, száraz nyár, még a hegyes vidékeken is. Megzavarodott már az időjárás is, nem csak az emberek.

      Törlés
  6. Felétek is? Szülők mesélték, hogy a szomszédjuk házába is belevágott. Készülékekk zárlatosak lettek, a garázs előtti kinti világítás búrája szétrobbant, de a porcelán foglalat épen maradt. Meglepő és félelmetes.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon rossz érzés volt, nem szoktam én ennyire félni viharban - de most, most valahogy túl közelinek, félelmetesnek tűnt/hangzott az egész színjáték...

      Törlés