2014. szeptember 26., péntek

Az élet határa



Nem nagyon volt kedvem mostanában írogatni, inkább tévéztem, olvastam, meg gondolkodtam…(az élet gyors múlásán, tekintve, hogy hetenként „kell” temetésre mennem…)
Ma azonban véletlenül a 3SAT-on kifogtam egy fantasztikus filmet: Leben am Limit - Geheimnisse der Tiefsee  - itt alább a  teljes film megtekinthető, sajnos német nyelven találtam csak meg. (Talán adta valamelyik magyar adó is – aki látta, örülhet, mert érdekes tények és gondolatok hangzottak el benne. ’Az élet határa-a mélytengerek titka’ – valami ilyesmi címmel talán.)

Mostanában már tudjuk, hogy sok mélytengeri állat létezik fény nélkül, de ez 35 évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. Nem régi a felfedezés, hogy igen sok élőlény: férgek, csigák, rákok és kagylók túlélik az  örök éjszaka  sötétségét és a földfelszínitől igencsak eltérő körülményeket.
Baktériumok élnek vígan hidrogénszulfid, vagy metán (azt hittük halálos) energiájából.

A közelmúltban fedezték fel a brémai Max Planck intézet biológusai, hogy van még egy energiaforrás metán és a fény mellett: a hidrogén. Egy bizonyos, eddig nem ismert kagyló felfedezése tudományos szenzáció. E mélyben talált kagylók életét tekintve hihetetlen előnyökkel jár a hidrogén: hogy egészen pontos legyek, ez teszi egyáltalán lehetővé létüket ott a mélyben. Létezésük bizonyíték arra, hogy az élet gyakorlatilag bárhol lehetséges (?). És mivel  hidrogén található számos bolygón, ki tudja van-e és ha igen, miféle „élet” ott, amiről eddig azt hittük, lehetetlen…..





(Amikor befejeztem ezt a szöveget és bemásoltam ide, vettem észre - bár egyáltalán nem akartalagos volt, - hogy a cím, amit adtam, nagyon illik jelenlegi gondolataimhoz. Milyen csodák működnek - tudtomon kívül - bennem...is.)

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a linket, nagyon érdekes! Itt volt az orrunk előtt mindigis és mi minden lehet, amit eddig nem vettünk észre... jó címet adtál, az élet határai, ha van egyáltalán.

    VálaszTörlés
  2. A filmet ugyan nem láttam, de azt már többször is,hogy a "közelebbi" bolygókon milyenek az "adottságok." ( hőmérséklet,van-e víz és egyebek - ami az emberi élethez kellene.)Maradjunk annyiban,hogy az embernek eléggé "kellemetlen" helyek -bár el lehet játszani a gondolattal.
    A tengerben lévő élőlényekről "csak" annyit,- hogy eléggé "macerás" egy-egy példányt felhozni,- ( másak a nyomásviszonyok is ) - azt meg végképp' nem tudom, hogy az "emberi életet" célszerű-e más "életekkel" összehasonlítani ?
    Természetesen az emberben megvan az a "mindent tudni akarok " tulajdonság... ám' keressék - kutassák az ilyen dolgokat (is) - ha már valahonnan van pénz(ük) erre is.
    Csak hát épp' te szoktad említeni : erre van szükség napjainkban ?... (miközben ne soroljam,hogy a mellettünk/bennünk élő vírusoktól,baktériumoktól - stb.) meg eléggé lassan tudunk meg mindent ? - értsd : a védekezést ellenük.

    VálaszTörlés