2014. szeptember 21., vasárnap

Gombaszedős délután



Tudtam, hogy jönni fog az eső…Azt is tudtam, hogy ha ma nem megyek fel gombáért a hegyre, akkor idén már nagy valószínűséggel nem lesz rá módom, mert le fog hűlni a levegő – a gombák visszabújnak a föld alá és legközelebb jövőre lehet majd megtalálni őket.
Ugyanakkor Lili elvesztése óta valami ostoba félelem van bennem, nem merek egyedül az erdőbe menni. De  végül olyan erős volt a belső kényszerem délután, hogy mégiscsak beültem az autóba, s miután lejelentkeztem a barátnőmnél – megjelölve visszatérésem időpontját, s kérve őt, ha nem hívom fel este 6-ig, akkor kezdjen el kerestetni az adott területen – végre felmentem a hegyre gombázni.

Attól is tartottam, hogy a lelkem miképp fog reagálni a rég látott helyekkel való  újbóli  találkozásra, de  - miként a Gyükésben – lám, az erdőben is meg tudtam állni már  sírás nélkül….
A „szokott” helyünkön leparkoltam a kocsival, fogtam a kosaramat, késemet, s irány a fenyves. Merthogy fenyővargányáért mentem. Szomorú látványt nyújt az erdő – lényegesen megritkultak a fenyők, a betegségük miatt került sor kivágásukra. Igenám, de a vágás, vagy a természetes elhalás/kidőlés a környezetet igencsak tönkretette. Nem csak kidőlt, halott fák hevernek több helyen, de a visszahagyott ágak, tuskók miatt olyan "rendetlen" az erdő képe. Tudom persze, hogy a természet majd megküzd ezzel is, miként megküzdött a több évtizeddel ezelőtt errefelé pusztított tűzzel is. Az ott még meglévő fenyőkön már csak én látom az égésnyomokat.

Találtam vargányát, habár pár nappal előbb nagyobb siketem lett volna – elég sok elöregedett már. Voltak másféle gombák is, de mivel gombaszakértői vizsgálat csak vasárnap van, ezekből nem szedtem, csak fotóztam és itthon próbáltam meghatározni őket a gombakönyvemből. Ne vegyétek a képek alatti feliratot 100 %-osan biztosnak !

Aztán kitikkadva hazaértem, először magamat tisztítottam meg, fürdéssel, hajmosással, s alaposan körülnéztem, nem hoztam-e haza esetleg a gombával együtt kullancsot is. De most megúsztam, a kullancsok az erdőben maradtak…
Majd nekiláttam megpucolni és már el is készültem, amikor eszembe jutott, hogy a majdnem teli kosarat nem fényképeztem le… Így hát a képen csak a feldolgozásra szánt mennyiséget láthatjátok.
Felaprítottam, hagymán, zsíron megdinszteltem, bedobozoltam, öt szép adag lett belőle. Gyakorlatilag bármire felhasználható, krémlevestől a mártásig.
Egyébként ma hallottam, annyi gomba volt a piacon, hogy az igazi vargányát is meg lehetett venni 1000.- Ft-ért.
Kár, hogy jön a eső…
Amerre nézel, gomba nő
Fenyővargányák
Piroshátúak(?)
 
Begöngyölt-szélű cölöpgomba, változó tinorú (?)
Fenyőpereszke (?)
 
Ezek is piroshátúak (?)
 
Nem tudom milyen gombák
 
Fehérhátú gyilkos galóca, valamilyen pöfeteg (?)
 
Kilátás a kőbányától K-re
 
A felhagyott kőbánya
 
Erdei ganéjtúró és bablevelű varjúháj
 
Elkésett harangvirágok
 
Papsapka és pirítógyökér bogyója

Kéküstökű csormolya

Irtásnyomok1
Irtásnyomok2






 
A kivágott fák gyűjtőhelye
              
És végül: ennyi lett a kosárnyi gombából...

6 megjegyzés:

  1. Eszembe jutott mikor még én is jártam az erdőt gombáztam nagyon régen volt. De jó is volt , akkor eszünkbe sem jutott hogy valamitől is félni kéne? Nem hiszem hogy most nyugodtan tudnék gombázni különösen egyedül. Jó lelőhelyen voltál hogy ilyen sok gomba volt! De szeretem hagymásan tojással. Keserű gombát pedig lesütve , ó de finom az!

    VálaszTörlés
  2. Gazdag gombás kirándulásod volt, nincs is annál finomabb, amikor az erdei gombát ehetjük. Én is szeretem mindenféle formában, tojással, csak hagymán, szaftosan, mártásosan...
    Mi is voltunk egy gombás túrán(majd írok róla), hihetetlen, hogy idén mennyi gomba van is milyen sokféle. Sajnos én nem vagyok ismerőjük, így nem szedem le az itteni gombákat. Odahaza az ismert helyeken, az ismert gombákat igen, de óvatos vagyok.

    VálaszTörlés
  3. A piroshátúak szerintem is piroshátúak! A "valamilyen pöfeteg" pedig pöfit, amit csillaggombának is neveznek.

    Pár hete egy teljesítménytúrán (ahol gyakorlatilag lesétáltuk a távot) 3 szatyor őzlábgombát szedtünk! :-)))

    VálaszTörlés
  4. Itt a pesti piacokon sajnos nem ment le az erdei gomba ára. Még szerencse, hogy a vidéki bortokomon az egyik falubelitől királyvargányát kaptam. A Gerecsében is rengeteg termett.

    VálaszTörlés
  5. Éva
    Ugye, milyen kár, hogy az idők folyamán elveszett az a csodálatos érzés, hogy „nem félek” ?…Sajnos már ott tartunk, hogy 100%-osan sehol sem érezheted biztonságban magadat. Még a saját otthonodban sem…A Mecsek egyébként tele van gombával, igen jó idő volt mostanában.
    Kavics
    Én nagy szerencsének tartom, hogy nálunk van hivatalos gombavizsgálat (majd holnap írok róla) – Ugyanis teljes biztonsággal én is csak 3-4 féle gombát merek leszedni – a többit nem ismerem annyira, hogy a tányéromba merjem tenni.
    Gaia
    Hú, de irigyellek az őzlábért – én tegnap egyetlen darabot se találtam….
    Múltmentő
    Én is meglepődtem, hogy milyen olcsón lehetett vargányát venni – de teljesen egyértelmű, hogy az óriási felhozatal törte le az árakat.

    VálaszTörlés