2015. április 25., szombat

Mohács-Himesháza (Háromból az első)

Az olyan napok, amikor az esti számvetésnél azt érzed: ma maradéktalanul boldog voltál – nagyon ritkák. Ez történt velem a napokban – és újabb napoknak adott örömöt, mert mire megírtam, mire a fotókat összerendeztem – az mind, mind kedves, szép időnek számított.
Balázs Balázs szobrászművész kiállítására indultam Mohácsra, majd innen személyesen hozzá Himesházára, hogy megismerkedjem vele is, ne csak a műveivel.



Valójában  az itt alább olvasottak alapján jött az ötlet, hogy nekem a mohácsi kiállításra, s ha már ott járok, akkor egyúttal a himesházi szoborparkba is el kell mennem.
(Az alábbi idézet-részeket  innen hoztam: http://www.himeshaza./index.php?page=buszkesegeink&cont=buszke-1_7 )"....Balázs Balázs szobrász, képzőművész, tanár ………A Magyar Rajzpedagógusok Szövetségének tagja hosszú éveken keresztül, a művésztelepek aktív résztvevője. Itt készített először nagyobb szobrokat, művészetére ekkor főleg a festmények és grafikák jellemzőek……
1968-ban egy Baranya megyei kistelepülésen, Erdősmárokon telepedett le, ahol feleségével, Molnár Valériával 10 éven keresztül összevont iskolát vezettek….. A tanításon kívül feleségével sokat tettek a falu közösségi életéért is. Szobrászata itt teljesedik ki…1977-1980 között a Kishajmási Kerámia üzem művészeti vezetője, 1981-től 1984-ig önálló keramikusként dolgozik. 1988-ban két évre olaszországi szobrászati tanulmányútra megy, Bergamo városában sikeres kiállítást rendeztek számára. Itt tartózkodása alatt kőszobrokat és épület díszítőelemeket készít.Hazatérte után évekig a Himesházi Általános Iskolában tanít.A Mohácsi Művészeti Társaság elnökének választja. Független önálló Képzőművészeti Szabadiskolát alapít, diákjai közül sokan a művészeti pályán érvényesülnek. 1995-ben Erdősmárok polgármesterévé választják, 1997-ben a Himesházi Iskola igazgatója lesz, diákjai magas szintű művészeti tevékenységet folytatnak.

2002-ben nyugdíjba vonul, művészeti aktivitása megnő, kiállításai sűrűsödnek. 2007-től állandó részvevője lesz a pécsváradi  faszobrász alkotótelepnek. Kozármisleny város kérésére 2008-ban megszervezi a KM8-ak alkotótelepet, ennek köszönhetően a település több, mint 40 szoborral gazdagodott…..
Alkotói fantáziája sosem lankad, még a napi rutinfeladatok sem telhetnek el anélkül, hogy egy újabb mű kompozíciója ne jelenne meg a szemei előtt.  Olyannyira, hogy még nyaralásai alatt is alkot, kisebb-nagyobb műveket…
Mind fa-, mind kőszobrászatában fontos, hogy megtartsa, kiemelje a természeti formákat, ezzel is rávilágítva ember és természet közti szoros kapcsolatra. Véleménye szerint a művész akkor alkotott hatásosat, ha az a látogatókban gondolatokat ébreszt, igénye van a mű újbóli megtekintésére.
Balázs Balázs műterme mindig nyitva áll az érdeklődők előtt, műveit bárki megtekintheti. Rengeteg alkotását elajándékozza, bár nehezen válik meg szobraitól, képeitől, mégis örül, ha jó helyre kerülnek….Fia, Balázs Kolos szintén elismert művész, aki Londonban él és alkot………
Szoborpark Himesházán
A szoborpark megalkotásának ötlete már évtizedek óta foglalkoztatta a falu polgármestereit. Végül Pataki Péter döntött úgy, hogy az ötlet megvalósításra is kerüljön. 2012-ben a falunapon lett átadva a jelenleg 9 szobrot számláló park. Az ünnepség keretén belül a művész átvehette a Himesháza Díszpolgára címet. Balázs Balázs azt szeretné, ha a falu büszke lenne arra, hogy egy szép, igényes szoborkert található a falu centrumában…….."

Természetesen a városban sétálva is készítettem képeket,  majd megmutatom azokat is, de fő célom a  Deák téri mozi épülete volt, aholis nemrégiben nyílt meg Balázs Balázs és fia Balázs Kolos kiállítása. Előrebocsátom, a fiú munkáiból sajnos semmit sem tudok bemutatni, minden képe üveg alatt volt, egyszerűen   l e h e t e t l e n   volt fényképezni. Még a szobrokkal is megszenvedtem, de azok közül azért néhányat mégicsak sikerül elfogadhatóan lefényképezni.

A mohácsi mozi szép kerámia domborműve fogadja az érkezőt

Itt kell elmondanom még, hogy a mozi egyetlen dolgozója-felügyelője-fővezére-tájékoztatója-és-idegenvezetője egy tüneményes hölgy volt, akivel annyira belemelegedtünk a beszélgetésbe, hogy ha nem hajt a délutánra tervezett egyéb cél, hát tán estig csevegünk. Köszönöm neki a kedvességét ezúton is – hátha olvassa soraimat….
Itt meg egy pécsi kiállításról van szó: http://www.pecsiriport.hu/kultura/kepzmveszet/3823-termeszet-harmonia-meghoekkenes.html

És akkor a képek:

 
Kedvencem a "Csigalépcső"  Legszívesebben hazahoztam volna !

Szűr leendő kálváriaképei- többféle változatban






Különös "eozin-szerű" mázas szobrok
A "Sokarcú" - gyermek-ifjú-és idős kor egymás mellett (Bár a fotón ez nem igazán jön át, a szobron viszont tökéletes!)




Holnap a mohácsi séta képeit mutatom majd meg.....






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése