2016. szeptember 24., szombat

Gondolataim a pécsi nyilvános-WC-helyzetről


A szükség nagy úr... mondja a közmondás is....
Ám én most nem a szegénység miatti „szükségről” akarnék írni, hanem a hétköznapiról, ami bizonyos mértékig igencsak kellemetlen tud néha lenni…
Ezért aztán kulturált országokban/városokban/helyeken valószínű több lehetőség van arra, hogy „dolgunkat végezni”  (micsoda finom kifejezések…) elmehessünk.
(Egy kis "szakirodalom a témához: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_illemhely_kult%C3%BArt%C3%B6rt%C3%A9nete)

Sose fogom elfelejteni, amikor 1970-ben Bécsben jártam…Az ottani WC  nekem olyannak tűnt, mint valami mesevilág. TISZTASÁG volt ! WC papír a tartóban, jó illat, kellemes zene, a WC-s néninek pedig picinyke „boltja” volt, ahol kozmetikai cuccokat árult fillérekért. (akarom mondani schillingekért) Amikor hazajöttem, mint az egyik fontos bécsi emlékemet meséltem mindenkinek. :- )

Pécs lakos-száma 150 ezer körül van. Az idegenforgalmi szezon-beli látogatószámot nem tudom. A nyilvános WC-k száma a belvárosban 5. (Kórház tér,  Széchenyi tér(Ciszterci köz), Kossuth tér, Esze Tamás utcai Kultúr-kert és a Zsolnay negyed ) Azt hiszem csak nyári szezonban üzemel egy a Sétatér Ny-i végében. Tudomásom szerint az uránvárosi nem üzemel. Van még  egy lehetőség a Tettyén, a romok alatti borházban.
(Kertvárosi nyilvános WC-ről nem tudok.) Ez összesen 8. (vagy 7)
Ahol volt régen:
- A tettyei romoknál (jó, ott van helyette a borház-beli),
- A Széchenyi téren (igaz, ott a Ciszterci közben lévő)
- A Rózsakert előtt (bár a tér másik végében van egy).
De sajnos a Búza téren se közel, se távol nincs semmiféle lehetőség efféle sürgető dolgunk végzésére.

Itt egy felmérés eredménye:

Ön hiányolja-e a köztéri WC-ket Pécsről? (http://www.bama.hu)
Igen, szégyen a mostani állapot                       80.31%
Nem, szerintem elég ilyen lehetőség van           3.39%
Más városokban sem jobb a helyzet                  4.00%
Inkább az zavar, ha a köztérből csinálnak WC-t 12.31%
(Csak megjegyzem, ez elég hülye megfogalmazás...mert egy földalatti WC miben/miért zavarná a "közteret"?)

Kommenteltem nemrég egy blogban, a Búzatérről nagyon is hiányzó WC témában, de az volt a blogíró véleménye, hogy ott „nincs forgalom”, és felesleges lenne. Hát nyilván az illető nem ott él, nem jár arra. Vagy mondjuk azon a tájon még nem érezte sürgető szükségét, hogy felkeressen egy ilyen helyiséget….Van ott forgalom, ráadásul szerdán és a hét végén újra ott van a „kispiac”. Nyitva reggeltől kora délutánig….Nem  szeretnék ott eladó lenni….

Ma  - talán kicsit korán - kint voltam ezen a piacon, hát itt két kép az "elhagyatott, forgalom-nélküli" térről:







Nem tudom, miért idegenkednek annyira a mobil WC-ktől a városok üzemeltetői ? Rosszak a tapasztalataik ? Részeg éjszakai randalírozók felborogatják ? Vagy nincs aki tisztán tartsa – hiszen senki sem felügyeli és elismerem, nem csak kultúrember használja a nyilvános WC-ket.
De a semminél, esetleg ideiglenesen, az is több/jobb megoldás lehetne. Történetesen itt a Búza téren, egy évek óta szégyenletes módon álló üres telken, egy lebontott ház helyén, autóparkoló van - de egy mobil WC miért nincs ott ?
Arról már nem is beszélek, hogy a Kossuth (alias Király) utcában több a bezárt üzlethelyiség, mint ami nyitva van - hiába hirdettek nagyhangon mindenféle "kedvezményes akciót"....
Szóval hely lenne, CSAK az akarat hiányzik....

Olyasmit nem is merek leírni se, ami pl. Londonban üzemel, u.n. mozgó WC: éjszaka „feljön” a föld alól, nappal „lesüllyed”, nincs útban…Érdekes megoldás, de a házfalak meg vannak kímélve az éjszakai  sörkedvelők támadásaitól.

Nem értem, hogy ez a kérdés miért nem kap nagyobb jelentőséget ? Gyanítom elég sokan jártak(jártunk) már úgy, hogy csak azért kellett betérni egy kávézóba, vagy hasonló helyre, hogy ott – kényszerűségből egy kávét elfogyasztva - a WC-t is használhassuk. Elég kellemetlen szitu....

Elismerem, nem „nagy üzlet” egy WC üzemeltetése. Nem lehet százakat leakasztani a használatért… A megépítés sincs ingyen….de hát azért vannak/lennének  bizonyos elvárások, melyek teljesülése szükséges lenne ahhoz, hogy az ember adott helyen, városban jól érezze magát a kétezres évek elején, amikor ugye a Marsra készülünk….

És van még egy tippem arra nézve, miért kevés a nyilvános illemhely. Akik a WC-k létesítéséről döntenek, relatíve fiatal emberek… Hát  sajnos nem fogom megélni azt, hogy ők is megöregedjenek, de kívánom, kapja el őket a „szükség” valami jó kis kietlen, WC-tlen  helyen…lehetőleg többször is....

Ez az egész téma, pedig úgy jutott eszembe, hogy a nemrég átadott Kórház téri nyilvános WC-t meglátogattam, fényképezővel a kezemben. Történetesen nem a szükség, csak a kíváncsiság hajtott....Jelenleg ingyenes, de nem csak videó-kamera, hanem WC-s néni is van benne. És egyelőre patyolat tiszta !
Egy dolog lepett csak meg: hogy „díszítésül” Zsolnay eozin lapocskákat építettek be a burkolólapok fölé. Hát…valahogy  furcsállottam.
Jó, na nem kritizálok mindig mindent….
Üzemel, tiszta. És ennek kell örülni.

 
Tényleg forgalmas helyen van...


Az ingyenes használat felirat már le van ragasztva, de tőlem nem kértek pénzt...

Mondom: tisztaság van !!

Kellett ide az eozin dísz ? (... és mennyibe került ?)

13 megjegyzés:

  1. Hogy őszinte legyek, mint ffi.-t nem annyira érint a "szükség," értsd úgy, hogy ha minden kötél szakad,bemegyek egy "szórakozóhelyre," - természetesen megértem mindazokat,akik inkább nyilvános WC-t igényelnének. Pár pontosításom : kb. a Kórház téri (felújítással) egy időben elkészült az Uránbányász téren is a WC. (hasonló,mint a Kórház téri) - úgy emlékszem, darabja (?) vagy egy-egy ilyen felújítás 6 millió Ft. Amire - nagy hirtelen - emlékszem : pl. a vasútállomáson és az autóbusz pályaudvaron is van,- ( talán a vásárcsarnokban is ) - és van a plázákban,meg a nagyobb üzletekben. (SPÁR,TESCO, stb.)
    (2) Vannak még bezártak (földalattiak) pl. uránváros autóbusz végállomásnál és (volt kertvárosban is - Diana tér közelében ?) - és a volt Rózsakert előtt is. (3) Nem tudom, "mobil-WC-t" vettél-e már "igénybe,"... lehet, csak nekem lennének eléggé rossz tapasztalataim ? (...)Kétlem,hogy csak "fiatalok" döntenének ebben az ügyben (is) - szerintem a fő ok : mire van pénz. ( Csak nehogy most a "stadionokkal" és ilyesmikkel akarjon duzzogni bárki is. ) (Majd kifelejtettem - futball EB idején ( Kossuth téri kivetítőnél tömeg ( + sörözés...) - majd megadta a választ a "hatóság," hogy elegendő volt-e egy WC a tömegnek. (stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Átgondoltam, amit írtál, valóban van még pár még nyilvános WC, nem soroltam fel mindent...Tényleg van az Árkádban és a vásárcsarnokban(= ezek este és vasárnap zárva) és a távolsági busz-pályaudvaron. Az Uránbányász tériről nem tudok.
      Az az őszinte igazság, hogy engem a Búzatéri hiánya érint és bosszant leginkább. Egyébként változatlanul az a véleményem, kevés Pécsett a nyilvános WC-k száma.

      Törlés
  2. Teljesen egyet értek veled, WC kérdésben...Elég nehéz helyzetben vagyok mindig, hogy hol van lehetőség...Van egy két -hely Rendelőintézeteknél... ha lehet inkább kikerülöm...Mi van a turistákkal, vagy azokkal az emberekkel, akik egész nap jönnek.-mennek a városban,? szörnyűséges...
    Anno én is voltam Ausztriában,és igen csak még a lehúzót is keresni kellett, olyan szuper- modern volt...

    VálaszTörlés
  3. Van még a Kossuth téren a mélygarázsban, illetve az ÁRKÁD-ban.

    Vajon az Átrium üzletházban, ahol posta meg mindenféle van, ott nincs wc? Ritkán járok arra, csak gondoltam, elég nagy és sok üzlet van benne, hátha... De amúgy teljes mértékig egyet értek Veled, több kellene, sokkal több...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az Átriumban - szerintem nincs, hiszen az egybeépült az Árkáddal, ott viszont van vagy 3. De a város keleti fele igenis mellőzve van ezen a téren (is).

      Törlés
  4. csak halkan súgom, más városokban sem jobb a helyzet...itt nálunk sem! egyetlen nyilvános wc van, az igaz a város közepén és elég kulturált, de több nincs.
    Magamra gondolva, mint turista, aki más városokban mászkál, egy idő után ösztönösen kutatva az olyan helyeket, ahol lehet wc-t használni...hááát, pld. most Németországban sehol nem voltunk "megszorulva", jók voltak a tapasztalataim. Szerintem itthon nem mondhatjuk el ugyanezt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem valahol igenis itt kezdődik az európai színvonal. És bizony sok különbség van köztünk és Európa nyugati fele között. Az nem elég, hogy Eu tagok vagyunk. Európai mércéket figyelembe véve kellene élnünk - de ettől még messze vagyunk.
      No persze nem csak a WC-ket hiányolom....

      Törlés
  5. Felénk vagy a szomszéd (osztrákoknál) szerintem jól megoldott ez a kérdés. Sosem volt gondunk, bár hozzáteszem a nyilvános helyett inkább keresem a benzinkutak, üzletek illemhelyeit a tisztaságra való tekintettel. Errefelé nem kevés az 50 és 70 Centes illemhely, ami nem épp olcsó, de legalább tiszta.
    Pár hónapja Andalúziában is kellemes meglepetésként ért a wc-tisztaság. A legborzasztóbb dolgokat a horvátoknál éltem meg. :-((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igény a kulturált életmódra és pénz kell hozzá. Nincs ez a kettő egyszerre mindenhol...

      Törlés
    2. A bolgároknál soha nem megyek el többet köztéri wc-be.

      Törlés
  6. Szerintem a köztérből csinálnak wc-t nem azt jelenti, hogy oda rakják, oda építik. Sokkal inkább azt, hogy van aki ott végzi el a dolgát, mondjuk egy bokor mögött.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétségtelen, hogy ez a dolog részben kultúra kérdése is, de nem véletlen a mondás, hogy a szükség nagy úr. Tudom persze, hogy a helyzet sokféle lehet, és sokféle megoldás is lehet(ne) - de változatlanul kitartok amellett, hogy 2016-ban, egy európai országban több nyilvános WC kellene.
      No nem mintha ez lenne manapság a legégetőbb téma !!!!
      Csak nekem ez a véleményem.

      Törlés