2016. szeptember 28., szerda

Enni kell…de….




@x-től kaptam két jó, elolvasásra ajánlott cikket, az egyik ez:
Ebből kimásolok egy részletet:

Franciaország - ahol 7,1 millió tonna étel veszik kárba évente, ennek nagy része a fogyasztók miatt - szintén komoly lépést tett az élelmiszerek elherdálása ellen. Tavaly fogadták el azt a törvényt, mely szerint a szupermarketek nem dobhatják ki azokat az árukat, amelyeket nem adnak el, hanem egy jótékonysági szervezetnek vagy élelmiszerbanknak kell adniuk. Azt is megtiltották az áruházaknak, hogy szándékosan tönkretegyék az élelmiszert - például klórt locsoljanak rájuk -, megakadályozva ezzel azt, hogy esténként a szegényebbek és a hajléktalanok élelmiszer után kutatva feltúrják a kukákat. Így a négyszáz négyzetméternél nagyobb üzleteknek szerződést kell kötniük jótékonysági szervezetekkel, különben 3750 euróra büntethetik őket. Franciaország egyébként más módon is küzd a környezetkárosítás ellen: idén nyáron betiltották a biológiailag nem lebomló nejlonzacskót, 2020-tól pedig csak olyan eldobható evőeszközöket lehet forgalomba hozni, amelyek 50 százalékban természetes alapanyagokból készülnek és házilag komposztálhatóak.

http://energiaoldal.hu/fellepunk-az-elelmiszerpazarlas-ellen/


És ez a másik cikk:
Ebben – végre - valami itthoni pozitívumról lehet olvasni !! Egyetlen halk kérdésem lenne, hogy a Dráva-menti zsákfalu szegényei miképp juthatnak efféle mese-szerű jótékonysághoz ????

Egyébként a pazarlással kapcsolatban az a véleményem, hogy igenis rettenet, ami folyik a „civilizált” világban. Megvan a véleményem az élelmiszert pazarló magánszemélyekről, de még inkább az áruházakról és éttermekről. De ugye, nem tegnap óta tudjuk ezt, évekkel ezelőtt is téma volt már.. Sajnos azonban igazi, látványos változás mégse nagyon történik.
Büszkén jelenthetem, hogy én egy morzsa élelmiszert nem dobok ki, és nem tegnap óta. Egyszerűen így neveltek. Mindennek van helye, elsősorban a hasamban, másod- és harmadsorban a szomszéd szegények kutyájánál, macskájánál, végül pedig a madaraknál….

Az is eszembe jutott, (normálisabb elosztási-felhasználási-kereskedelmi elveket követve) hogy ha a töménytelen kukába került élelmiszer, már az elején, a termelőtől, egyenesen eljutott volna pl. az afrikai éhezőkhöz, tán nem is indulnak el erre mifelénk. Ahol a kukázásból is jobban meg tudnak élni, mint a hazájukban, ahol lassan már fű se nő… És nem tudom, hogy annak is nem mi, túlfogyasztók vagyunk nagyobb részt az okozói.

7 megjegyzés:

  1. :( A pazarlás. Borzasztó dolog.....Kertes házban jobban meg lehet ezt oldani...
    Nálunk van kutya,cica és ha olyasmi van,akkor azt külön zacskóban ráteszem a kuka tetejére,hogy elvihessék.
    A franciák végre léptek!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kétségtelen, hogy némi pluszmunkát jelent a maradék értelmes felhasználása - és egyszerűbb a kukába dobni .... De előbb utóbb rákényszerül az emberiség a takarékosabb életmódra.

      Törlés
  2. Én is olvastam a neten mindegyik hírről és örömmel díjazom, hogy valakik komolyan is veszik nem csak mondogatják. Nagyon remélem, hogy mi is (és a többi ország) követjük őket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Itt az ideje....És ha a "nagyok" nem törődnek ilyesmivel, akkor igenis, alulról szerveződve a "hangyáknak" kell elindítani az olyan folyamatokat, melynek a végén akár óriási fák is kidőlhetnek....hogy valami szép hasonlatot írjak :-)

      Törlés
  3. A nagy probléma : hogyan jut el az árú a termelötöl Afrika közepére,ahol éheznek ?
    Németországban megszervezödött nagyobb városokban az u.n. "Die Tafel" akik elviszik hetente a megmaradt árút a nagy üzletekböl és ingyen továbbadják a rászorúltaknak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tény, hogy a szállítás nincs ingyen - de én mégis úgy gondolom, ha valamit nagyon akarunk(akarnak) azt meg lehet valósítani.
      Gyanítom, olcsóbb lenne, mint a mostani emberáradattal való küzdelem.....Bár a menekültek jó része nem csak az éhség elől menekül...
      Foglalkoztam már a témával, 6 éve is:
      http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2010/11/ne-dobd-ki.html
      (sőt az a gyanúm, máskor is, csak azt épp nem találom :-) )

      Törlés