2018. január 17., szerda

Hubble és egyéb égi dolgok....



Sokszor írtam: a TV műsorok közül a csillagászati témákat kedvelem leginkább. Tegnap megint „tobzódhattam” – annyiféle és oly csodás filmet mutattak.
Tudom, én elfogult vagyok nagyon ezekkel a csillagászati, űrkutatási témákkal, de bevallom  fantasztikus élményt adnak, olyasmiket látok, tudok meg, mely dolgok megtapasztalására semmiképp nem lenne/lett volna lehetőségem. Tény, hogy nagyon jó, érthető, egyszerű emberi nyelven készülnek ezek az ismertető filmek és nem túlcifrázott tudományoskodó szólamokkal vannak tele, amit csak a szakemberek értenének. Én nagyon értékelem ezeket és örülök, hogy van lehetőségem  ilyesmiket megnézni.

Többek között a Hubble teleszkópról is https://hu.wikipedia.org/wiki/Hubble_%C5%B1rt%C3%A1vcs%C5%91 annak kalandos megjavításáról, ami nekem tényleg a mese határát súroló sztori, pedig igaz.


Ennek kapcsán kezdtem el ma nézelődni, hogy a filmben emlegetett (és azért némiképp általam már ismert) Edwin Hubble-ról többet is megtudjak.
Hát sikerült. Tényleg nem ismertem az életét olyan mélyrehatóan, ahogy a wiki leírja. Ha érdekel, érdemes itt elolvasni: https://hu.wikipedia.org/wiki/Edwin_Hubble
Csak két „pici” adat róla: 1923-ban ő fedezte fel, hogy az Andromeda nem egy távoli csillag, hanem egy galaxis, illetve ő bizonyította be 1929-ben, hogy tágul a világegyetem – én nem állandó, miképp azt Einstein állította.
Ő mégsem kapott Nobel díjat a fantasztikus felfedezéseiért – mert nincs „csillagászati” Nobel díj  - amit én elég szomorúnak tartok, mert ha valaki, hát ő megérdemelte volna. Tulajdonképpen rá, az ő felfedezésére épült az egész további, máig tartó csillagászati kutatás.

Vagy pl. a tegnap esti egyik filmből tudtam meg egy (számomra) érdekes dolgot, ami eddig bizonyára elkerülte a figyelmemet. Itt lehet olvasni erről a fantasztikus programról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Cassini%E2%80%93Huygens  


De amit nem tudtam, az az, hogy az 1997 óta keringő/száguldó  és töménytelen adatot a Földre továbbító űrszonda üzemanyaga fogyóban volt, s ezért úgy döntöttek, hogy az Enceladus (= Szaturnusz egyik holdja) védelmében a szondát 2017.09.15-én a Szaturnusz légkörébe irányítják, hogy ott megsemmisüljön. Így kizárható, hogy egy későbbi, ellenőrizetlen lezuhanással az Enceladus ismeretlen bioszféráját földi baktériumok szennyezzék.
Érdekes gondolat – nekem ilyesmi biztos nem jutott volna eszembe. Na de nem is vagyok olyan tudós, mint azok, akik efféle témákkal foglalkoznak.

Mindenesetre a földi élet is csodálatos, de ami „ott kint” – rajtunk kívül van, az egyenesen maga a varázslat.


Képek:

4 megjegyzés:

  1. Ami azt illeti, néha már kicsit soknak is tartom,amennyi ehhez hasonló filmet nézek meg. Gondom az,hogy elég gyakran, elég régi filmeket mutatnak. Na, sebaj. Hubble életrajzát sem nagyon ismertem (1989-1953)- (most elolvastam) - nem tudom, mennyire hiányzott-e neki a Nobel-díj (?) - vagy anno,mennyi pénzzel járt volna. (Közismert pl. matematikusok sem kapnak.) Talán érdekesebb (volt): a Hubble javítását a Földön gyakorolták be, abban a nagy víz alatti medencében,- és nem tudom, hogy mi mindenből van /lenne másolat ?- ilyen célból is. Láttam pl. a távcső lencséjének (?) készítését is. Arról meg szót sem, hogy van egy újabb és jobb távcső is, de arról is csak felületesen tudok. (Tegnap is láttam valamilyen filmet, ott említette valaki, hogy kb. " a fellövés után, 10 évig (?) várt(ak) arra, hogy az első képek megérkezzenek." Nem tudom milyen űreszközről lehetett szó. ( 2 x megkerülte a Földet, majd egyszer a Marsot,hogy kellő lendülete legyen.)Lényeg,a lényeg... legyen lehetőségünk még pár évig ilyesmikkel is foglalkozni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem semmi nem elég ebből a témából. Már csak szívesebben nézek ilyesmiket, mint a hétköznapi gondokkal foglalkozót (habár, azért azok közül is látok -sajnos- épp eleget.
      A Hubble utódja a James Webb Space Telescope lesz, idén ősszel tervezik a fellövését.

      Törlés
  2. Én peches! nem találtam csillagos filmet:( Melyik adón kaptad el?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos, te nem tudod nézni, a ZDF Info-n volt - nekem nincs magyar TV előfizetésem, csak parabola antennám, és azon csak német adókat nézek.
      https://www.youtube.com/watch?v=aXLbsJBmHqU
      https://www.youtube.com/watch?v=RWME-3meYvk

      Ez csak a tegnapi kettő, de rengeteg van.....

      Törlés