Nézd meg ezt a málnavirágot porzó dongót - először teljes sebességgel, majd lassítva. Hangot bekapcsolni!
A Buzz beporzás (=zümmögő beporzás) egy speciális technika, amelyet a dongók használnak (nem a méhek! ) hogy a pollen lazuljon a repülésizmaik rezgésétől. Bizonyos növények, például a paradicsom számára kulcsfontosságú – és míg a málna képes beporozni önmagát, a méhlátogatások sokkal jobb termést eredményeznek. Az ilyen beporzók létfontosságú szerepet játszanak mind a vadvirágok, mind az általunk fogyasztott ételek támogatásában.
A beporzás megkezdéséhez a poszméhek az úgynevezett zümmögő beporzás technikáját alkalmazzák. Megragadják a virágot, és rezgést keltenek, ami segíti a virágpor átadását. Egy-négy órán belül a poszméh állkapocsnyomai a virágon, amelyeket általában harapásnyomoknak neveznek, barnára színeződnek. Ezek a harapásnyomok a poszméhek beporzási tevékenységének értékelésére szolgálnak. A sikeres beporzáshoz általában egyetlen dongó látogatása is elegendő. A gyümölcskötés akkor következik be, ha a virágot megfelelően beporozták.
Tudtad ? Na ugye, hogy te sem.....
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése