2010. június 19., szombat

Tudósítás a svéd királylány esküvőjéről

Ebéd után elkezdtem készülődni…Felvettem a legszebb (itthoni) ruhámat, kényelmesen beültem a díszpáholy(nak kinevezett) fotelomba, enni-innivalót készítettem magam mellé és bekapcsoltam a TV-t. Hivatalos voltam ugyanis 13 órától Viktória koronahercegnő esküvőjére Stockholmba… Szeretem a svédeket. Volt egyszer egy kedves barátom, akivel évekig leveleztem, onnan datálódik a vonzalom. Eléggé képben vagyok az európai királyi családokat illetően – engem spec érdekel az életük, a mostani fiatal generáció mindegyik tagjának láttam az esküvőjét, némelyiknek a sajtó-berkeket felizgató kisebb-nagyobb ügyecskéiről is tudok.
Annyit előrebocsáthatok, semmi pénzért nem lennék hercegnő. Koronahercegnő (=leendő királynő) meg végképp nem…De tényleg…
Ez a szegény kis Viktória is, több mint 6 évet várt arra, hogy összeköthesse sorsát választott (most már) hercegével. És mit szekírozták a fiút, fitneszedzősége miatt… Az egész világ ezen csámcsogott…És mégis győzött a szerelem. Daniel Vestling, egy egyszerű svéd család gyermeke, (ma már Västergötland hercege) Svédország leendő királynőjének férje lett.

Stockholm zsúfolva volt svédekkel és vendégekkel. Európa uralkodói (a spanyol király kivételével, aki beteg) mind ott voltak, idősek, fiatalok, sőt még a legkisebbek is, hiszen ezek közül többen Victoria keresztgyerekei, s ők kísérték a menyasszonyt a templomba való bevonuláskor. 950 személy kapott meghívót az esküvői szertartáson való részvételre, e nagy létszám miatt a templomban is voltak kivetítők, hogy a hátsó sorokba szorult vendégek is lássanak valamit.
Bár nem láttam, de a tudósítók szerint Angliából Edward herceg, Wessex grófja volt itt, s felmerült a kérdés, hogy tán azért nem jött Károly és Kamilla, mert a svéd királyi családból az ő esküvőjükön sem vett részt - ha jól értettem - senki, vagy nem megfelelő rangú személy volt csak ott. (…jaj, édes kis pletykák…)
Ugyanabban a templomban volt az esküvő, ahol 1976-ban Victoria szülei is esküdtek, s ugyanazt a fejéket viselte ő is, mint amit az édesanyja annak idején, csak a fátyla volt 1 m-rel hosszabb. (=5 m-es)
Szerencséjük volt az időjárással, bár a templomi szertartás idejére beborult, de mire a 7 km-es nyitott-hintós körútra került sor, kisütött a nap. Végül egy 18 evezős hajóba szálltak, s a királyi családi hagyományoknak megfelelően, ezzel a csónakkal tértek vissza a királyi palotába, 21 dísz-ágyúlövés közepette, miközben láthattuk a tiszteletükre felsorakozott svéd hadi és tengeri flotta szebbnél szebb hajóin hurrázó tengerészeket. Végül 18 gripen húzott át felettük, ami nagyjából a közönségnek szánt műsor végét is jelentette.
Azt olvastam valahol, Charles és Diana esküvője óta nem volt ilyen nagy szabású királyi esküvő.
Hát ez igaz.
A 400 fős vacsorára nem kaptam meghívót, helyette tudósítottalak Benneteket az eseményekről..
Egyébként érdemes elolvasni a Bernadotte család történetét ( Annemarie Selinko: Desirée), hogy megtudja ez ember, hogy is kerültek az ősök Svédországba…

Itt egy kis összeállítás(om) a jelenlévő királyi családtagokról, és házastársaik eredetéről. Elolvasva, kiderül, igazán nincs semmi elítélni való abban, hogy Victoria egy „egyszerű polgár” felesége lett. Frissíteni kell néha a királyi vért.
Svédország : XVI. Károly Gusztáv svéd király felesége Silvia Renate Sommerlath - német polgári származású
Norvégia: Haakon koronaherceg és felesége Mette Marit Tjessem Høibyt - polgári származású
Hollandia: Beatrix királynő (férje már meghalt) fia Villem Alexander koronaherceg és felesége Máxima Zorreguieta argentin polgári származású
Dánia: Margit királynő (özvegy) fia Frederik koronaherceg felesége Mary Elizabeth Donaldson ausztrál polgári származású
Belgium: II.Albert felesége Paola olasz hercegnő
Spanyolország:  I. János Károly (betegsége miatt nem volt jelen)felesége Zsófia görög és dán királyi hercegnő fia Fülöp trónörökös felesége Letizia Ortiz Rocasolano polgári származású
Jorádánia: II. Abdullah király felesége Ránija Ál Jasin palesztin polgári származású
Monaco: II. Albert monacói herceg Charlene Wittstock rodéziai polgári származású egyelőre csak barátnő, nem feleség

Egyelőre esküvői kép nincs a neten, csak ez: http://cdn.picapp.com/ftp/Images/e/9/6/4/Swedish_Royal_Family_ff4a.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése