2011. augusztus 1., hétfő

Az én első, „igazi” találkozásom a pénzzel


Mottó: „Filléres emlékeim, oly drágák nekem…”

Mivel ma (augusztus 1-én) van, a forint – mint fizetőeszköz, megszületésének épp 65. évfordulója, gondoltam, meg kellene emlékeznem arról az  eseményről, amikor  én 10 évesen, először „kerestem” pénz.
1955-ben 20.- Ft nagyon nagy pénz volt, pláne egy negyedikes kisdiáknak ! Ugyanis ennyit nyertem egy vers-versenyen, melynek valamiképp a tisztasággal kellett összefüggésben lennie – habár akkoriban még nem voltak  „világnap”-ok.


Akkoriban divatban voltak még a „csasztuskák” (gyengébbek és fiatok kedvéért:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Csasztuska )
Mivel én mesén, ezen belül is gyerekverseken (= lásd, többször emlegetett „Útravaló” c. verseskönyv) nőttem fel, valahogy cseppet sem találtam teljesíthetetlen feladatnak a versírást.
Az én alkotásom alapja egy népdal volt: „A karádi falu végen szól a muzsika” …kezdetű.
A téma pedig a tisztaság fontossága......

                                            ****************
Na, de ez az egész csak a forintról jutott eszembe. Arról a forintról, melynek végéről hovatovább ismét le kellene vágni néhány nullát, és akkor vissza lehetne hozni a régi szép lyukas kétfillérest…


„A világtörténelem egyik legnagyobb inflációját az 1946. augusztus 1-jén bevezetett forint zárta le. Az 1945 nyarán nekiiramodó infláció egy év múlva már soha nem látott méreteket ért el, 1946 júliusában egy dollár 4 600 000 quadrillió pengő volt, ami a tíz huszonhetedik hatványa. Átmenetileg használták a pengőnél nagyságrendekkel jobb minőségű adópengőt is, de az infláció tetőpontján egy pár cipő ára így is kb. 120 milliárd adópengő volt. A pengő hiperinflációjának fő oka a világháborúban teljesen megsemmisült magyar gazdaságban keresendő. Az MNB milliós szorzót jelentő bélyegeivel ellátott bankjegyek voltak az ún. milpengők….”
Ha érdekel a cikk, folytatását itt olvashatod: 

4 megjegyzés:

  1. Ez igen ! Ez aztán (részemről) egy "dicséretes dolog ! " - volt az első gondolatom... majd a második már "lehangolóbb?"
    "Érintettségem okán" (?) - ne soroljam, hogy "eddigi életemből" (koromból?)- való papír és "fém" pénzeim vannak eltéve "emlékbe!" (?)
    Ne akarjátok, hogy fotózzam ! :-)
    [vagy elkezdjem kutatni az okát, hogy honnan és kitől örökölhettem ezt ? " ] Sajnálatos, - vagy inkább szerencse (?) - ráébredtem, hogy nem nagyon "engedhetem meg" magamnak, hogy a magyar pénzekből -(lévén 2 gyermekem) egy-egy garnitúrát tegyek el emlékbe ! Kb. az 1000 Ft-ig bírtam ?... ill. (érdekesség ," van pl. 2000 Ft-osom is, amin "aranyból" van a fémszál...de ne bonyolítsam!
    Más téma : ne is tudom, hogy pl. mennyire van ismeretük az embereknek aról, hogy pl. (hány) mennyi féle 50 Ft-os (fém) pénz van napjainkban forgalomban ! -
    Na, ennyit ! Mielőtt még túlzottan "belekezdenék!" :-)
    *********************************

    VálaszTörlés
  2. (2.) Magamról meg csak annyit, hogy nincsenek "különösebb" emlékeim az "első találkozásommal!" ( a pénzzel)- Pontosabban : bár 1963 nyarára "teszem" /saccolom, hogy (nyáron) "dolgoztam" - egy hónapot, (nyári üzemi gyakorlat) - f mai fiatalok, tán nem is értik!- hogy munkakönyvvel!)- és de "jól is jött", hogy vagy 30 évvel később,- beszámítódott (!)a munkaviszonyomba !- és csak-csak megkaphattam (kezdetben elutasított) valamilyen... 30 évnyi "munkáért" járó jutalmat ?- vagy mit. Ma már lényegtelen !
    Más : nem akartam írni arról, ( régebben volt téma ?) - gyermekkorban épp' eleget játszottunk mill' és bill' pengőkkel ?- (stb.)
    Időhiány miatt meg nem írnék arról, amikor megtapasztaltam, hogy az 1900-ban született Nagymamámnak - a 20 vagy 40 Ft-os (?) békekölcsönét (!) visszafizették! Kb. 1970-es évek elején lehetett!
    Na, de az aztán már egy más történet! (lehetne)

    VálaszTörlés
  3. A régi pénzek nagyon szépek voltak.
    Apám szokta volt feltenni a kérdést , na mit ábrázol a húszason a bácsi ?
    Gyerek fejel nem tudtam válaszolni.
    Erre Ő : Hiába vetsz , hiába aratsz
    mindig ilyen meztelen maradsz:-)
    Azt hiszem ez sajna korkép volt a mi generációnknak.

    VálaszTörlés
  4. Lehet,hogy a pénz inflálódott,de aranyos versed NEM!
    Jár a 20-as!

    VálaszTörlés