2011. augusztus 17., szerda

Darázs

 
A napokban a kerítés mellett álló orgonabokromról állandó, erős zúgást hallottam – s  amikor megráztam a fát, hirtelen 4-5 hatalmas lódarázs lebbent fel róla. Első ijedelmemben azt hittem, hogy tán itt akarnak valamiféle fészket építeni,  hoztam is a rovarirtó spray-t,   csak hát ezek a bogarak igen gyorsak, nem olyan egyszerű rájuk spriccelni, mint egyéb leveleken vagy földön csúszó-mászóra. Emellett még a tetejében méretüknél fogva igazán félelmetesek, hiszen amikor a 2 – 2,5 cm sárga-fekete csíkos izé döngve feléd repül – akkor megeshet, hogy a spray-s doboz is kirepül a kezedből – ijedtedben…






Aztán egy csendesebb időszakban alaposan megvizsgáltam az orgonabokornak azt a részét, ahonnan elrepülni láttam a darazsakat. Akkor fedeztem fel, hogy nem itt akarnak építkezni, hanem ide jártak fészek-anyagért. Az orgona kérgét erős csápjukkal lerágták és elszállítottak valahová – gyanítom a közelünkben épülő fészkükhöz.
Utánanéztem az óriás darázsnak a neten:



Bevallom, túlzottan nem örülök, hogy ennyire domesztikálódott ez a rovar – maradhatott volna valahol az erdőben…én eddig egészen  jól megvoltam nélkülük….

Jobban szeretem, ha a kertemben csak ilyesmik vannak:






3 megjegyzés:

  1. Bár nekem nem szoktak pl. olyan "gondolataim" sem lenni, hogy "elvettük a földjüket" ( életterüket, vagy hogy) - és nem szeretnék "okoskodni" sem !- (régebben írtam, hogy darázsfészkem volt az ereszcsatorna alatt,- épp' a "netszobám" ablaka alatt -stb.) - valahogy... igyekszem "nem csapkodni!" ( = hirtelen mozdulatokat tenni - és egyebek)
    Megjegyzem, még mindig "járnak" méhek a vadszőlőmre... (igaz, csak pár db.) - valamint pl. a kb. 3 hónapos gyermekét karjában tartó anyuka, belelépett egy méhbe- és megcsípte a talpát - és egyéb riadalmak.
    Gondolom, ezt is,- ("napi hangulatunktól függően ?") - mindannyian "másképp" kezeljük.
    OK!- mert csak-csak vannak a "borzalmas" híradások, hogy lehetséges (allergia esetén) akár egy méh (darázs) csípéstől is meghalni.

    VálaszTörlés
  2. Szépek a virágaid!
    A padláson lévő darázsépítménynek én sem örülnék.

    VálaszTörlés