2012. március 20., kedd

Hal-gyógyászat


Érdekes filmet láttam – a témát tekintve már nem is először. Mivel eddig még nem írtam róla, megosztanám veletek a témát, hátha nem mindenki hallott róla, s van olyan, aki az információnak hasznát veszi….
Törökországban van egy  fürdőhely, ahová gyógyulni járnak a pikkelysömörös betegek. 


Az apró, mintegy 8–14 centiméter hosszú rágcsálóhalak, amelyeknek garra rufa, magyarul piros szívogató márna a nevük, a törökországi Kangal-vidéken, az ottani melegvíz-forrásokban élnek, s a feljegyzések szerint évszázadok óta használják őket gyógyításra, maga makedóniai Nagy Sándor is élt a lehetőséggel. Egyébként Törökországban doktorhalaknak nevezik őket. A Kangal patak nagyon meleg (33–36°C-os) vizét csak ez a pontyfélék családjába tartozó hal bírja, s a termálpatakban uralkodó planktonhiány arra késztette a halakat, hogy más fehérjeforrásokat keressenek táplálékul.

A patakban a környékbeliek rendszeresen megmártóztak, és testük – az akkori higiéniai hiányosságok folytán – tele volt bőrbetegségekkel (pikkelysömör, gombás fertőzések, mitesszerek). A márnák falatozás közben nemcsak a felesleges hámréteget távolítják el, hanem enzimet tartalmazó váladékot is fecskendeznek a bőrbe, amely elősegítheti a gyógyulást. Ezek a kis halak, amelyek Iránban és Irakban szintén honosak, tehát lerágják a testről az elhalt bőrsejteket, s ezáltal megszabadítják a beteget több kellemetlen kórtól.

A halterápia során a páciensek beteg testrészeit, elsősorban a végtagokat bemerítik egy vízzel teli kádba, amelyben kangal-halak úszkálnak. A pikkelysömör kezelésekor például 350 hal van egyszerre a kádban (kozmetikai kezeléshez elég 200), s a doktorhalak apró szájukkal a szó szoros értelmében nagytakarítást végeznek – lerágják a beteg felhámréteget a kézről, könyökről, lábról, sőt még az arcról is.

Azok, akik a terápiát kipróbálták, úgy nyilatkoztak, hogy a módszer kíméletes és fájdalommentes, kezdetben legföljebb csiklandozáshoz hasonló érzést váltott ki bennük, s a harapdálások után semmiféle seb nem keletkezik, ellenben eltűnnek a vastag pörkök. A kúra után a végtagokon ismét egészséges lesz a bőr; kissé ugyan pirosabb a természetes színénél, de az érintettek számára az a fontos, hogy megszűnik az elviselhetetlen viszketés, a hámlás, a nyílt, vérző sebek, eltűnnek a gombák, s a neurodermitisz és a pikkelysömör esetében az elhalt hámsejtekből álló vastag réteg. A bőr megtisztítása nehezebb azokban az esetekben, amikor a pikkelysömör vagy az ekcéma az arcot is megtámadta. Ilyenkor a páciensnek teljesen a víz alá kell merülnie, orrát a műúszóknál látott csipesszel fogják be, s a szájában tartott csövön át lélegzik.

Annak, aki alá akarja vetni magát a kúrának, előtte meg kell vizsgáltatnia magát kezelőorvosával. Szívbetegeknél ugyanis veszélyes lehet a nagyon meleg víz. Vérző seb esetén sem végezhető doktorhalas kezelés. Egy kúra három hétig tart, napi kétórás kezeléssel. A betegeknek 7–8 hónappal a terápia után kell kontrollvizsgálatra jelentkezniük, addig havonta legalább egyszer – szükség szerint akár többször is – ismétlik a kezelést. Ez egyébként nem olcsó: egy óra több mint 30 euróba kerül, az egész kúra pedig idehaza ezer euró körüli összegbe (elég borsos ár, de külföldön jóval drágább), viszont állítólag hatásos. Ezt igazolja, hogy egyes német egészségbiztosító pénztárak úgy döntöttek, hogy a kezelési költségek 80 százalékát megtérítik betegeiknek. Nálunk ez még nem jellemző...
(AF. Megjegyzése: SOHA nem lesz ez nálunk jellemző…)
A halterápia – mondják a szakemberek – azért ilyen drága, mert a rágcsálóhalak nem olcsók. Egy példány akár 30 euróba is belekerül. A doktorhal nemcsak a gyógyításban, hanem a kozmetikában is jó szolgálatot tesz: rá lehet bízni a bőrradírozást, elvégzi a pedikűrt, manikűrt, simítja a ráncokat, mérsékeli a narancsbőrt (cellulitisz). Elég tíz percet üldögélni a vízben, amely meglágyítja a bőrt, s akkor munkához láthatnak a farkasétvágyú bőrevő halacskák – egyébként nincs foguk, a szájuk körül található bajusz szolgál reszelőként.
Ezt a nagyszerű leírást itt találtam:

5 megjegyzés:

 1. Szokás szerint nem kisebbítve a hír értékét... akik a magyar tv.-k műsorait nézik gyakrabban, bizonyára emlékeznek, hogy ilyesmi kies hazánkban is van. ( Igaz, én csak belenéztem a műsorba és már kapcsoltam is tovább.) :-)
  Bocs' ha most nincs időm linkeket keresni. (Van a pecsiujsag.hu- ban publicisztika és olvasói levél is,- (utóbbi kissé terjedelmes)- csak-csak előttem áll... az áttanulmányozása. vagy... 2. napja hanyagolom a "kertészeti tevékenységet" is... ( "illő" lenne legalább úgy tennem...mintha...) :-)

  VálaszTörlés
 2. Érdekes hírt osztottál meg, soha életemben nem hallottam róla. Persze erre sem lesz " kedvem " ( anyagiak miatt )kipróbálni legalábbis a szépészeti szolgáltatást...:-)))

  VálaszTörlés
 3. Érdekes.Eddig csak a piócáról hallottam,hogy vérszívónak használva,jó a magas vérnyomás és talán ízületi bántalmak gyógyítására.
  Ha jól emlékszem gyógyszertárban is láttam,üvegben árulták.Erről a halacskáról még nem hallottam.

  VálaszTörlés
 4. Futolag hallottam mar,igy erdekes volt reszeletesebben is olvasni rola a beirasodbol.
  Barcsak mas betegsegeknek is lennenek hasonlokepp, termeszetes gyogymodjai.

  VálaszTörlés
 5. Nagyon érdekes ez a hír, szinte hihetetlen! Milyen jó lenne részt venni ilyen csodás, alternatív gyógyításban!:)

  VálaszTörlés