2012. március 5., hétfő

Hogy mik vannak.....

Komolyan mondom, szeretem az olyan könyveket, melyeket nehezen értek meg (vagy egyes részeit akár egyáltalán nem értem). Ez most nevetségesnek, vagy furának hangozhat, pedig így van. Elolvasok valamit, elsőre nem értem, aztán másodszorra már világlik valami, majd bekattan. Vagy néha olyasmiket tudok meg, mely dolgok az adott könyv elolvasása nélkül mindörökre titokban maradtak volna előttem, s ezekért mindig hálás vagyok. 


Szóval ennyi bevezető után gondoltam (én kis hülye, naiv) bemásolok három nagyon érdekes bekezdést a most olvasott könyvből. De valami miatt mostanában szerzői jogokat annyira védik, hogy még a legcsekélyebb részletecske  másolást is tiltják – persze már annak, aki elolvassa a fenyegető sorokat a könyv első-belső lapján. Tavaly NBA könyvével jártam így – most meg tessék, ezzel is. S.Hawking és L.Mlodinow  „A nagy terv” a könyv címe.
Én nem is értem,  millió nagy, híres alkotásból bárki, bármikor, bármit bemásolhat a netre/ről – és akkor jön egy könyv, amiből na ne, hát nehogymá megosszál másokkal akár csak pár sort is…..
De kitolok velük, nem szó szerint másolom be – mert a lényeg a lényeg, nem a teljesen szó szerint pontos idézet. (Mellesleg az 58-59.oldalon van.)

Arról van szó, hogy a szem milyen fura módon alkot a képet….Én ezt nem tudtam, soha ilyesmit nem hallottam/tanultam. Az agyba nem pontos, éles képek érkeznek. Nem úgy alakul a kép az agyban, miképp a Tv képcsőben. A látóideg a retinához kapcsolódik, itt van az úgynevezett vakfolt, itt keletkezik csak  jó kép, a látómező kb. 1 foknyi területén.   Még jó, hogy legalább két szemünk van, mert emiatt lehetséges az agyban a 3 dimenziós kép előállítása. De azért különös dolgok is történhetnek….

 (És most figyelj!!!)

Ha valami trükkel olyan szemüveget adnak ránk, amely fejen-állva mutatja egy szoba berendezését – akkor bizonyos idő elteltével,  az agy a képet megfordítja, s olyannak mutatja, amilyennek „ismerjük”. Ha levesszük a szemüveget, akkor a fordított eset áll elő, egy darabig fejjel lefelé látjuk a világot, de aztán az agy ismét alkalmazkodik a valósághoz.

Jobban, részletesebben  van  a könyvben leírva, de talán így is érthető.



Gondoltad volna ?
Mert én nem,  az egészen biztos….
Még csak a könyv felénél tartok, de természetesen, az élet nagy kérdéseire kíváncsiaknak  ezt is ajánlom elolvasásra !

6 megjegyzés:

  1. ...már pedig a törvények ilyenek ! ( vagy a jog) Én ugyan pontosan ma már nem emlékszem az előírásokra, de kb. azt tudom, hogy a kiadókra (!) és a szerzőkre vonatkozik a (kiadói) és szerzői jog. (Író esetében életében + halála után 70 évig) Hát,pontosítsátok.
    "Millió egy híres alkotáshoz" : ők bizonyára már 70 éve halottak, vagy (újdonság) hozzájárultak (!) a könyvük digitalizálásához !
    Na, ne bonyolítsam jobban. ( Ezért kár "mérgelődni.)

    VálaszTörlés
  2. Bevallom, nem olvastam el a szerzői jogról szóló törvényt. Csak a józan, paraszti eszem diktálja, hogy amikor egy-egy idézettel megpróbálok kedvet csinálni valamelyik könyvhöz, azzal nem hogy megfosztom a szerzőt jogos szerzői díjától, hanem ingyen reklámmal esetleg még növelem is azt. Az biztos, hogy én nem keresek rajta egy fillért sem. Persze nem csodálkoznék azon sem, ha a jog éles ellentétben állna a józan, paraszti ésszel.,

    VálaszTörlés
  3. nem áll ellentétben...
    lehet pl idézni, oktatási célra használni stb.
    de nem lehet sajátként árubabocsátani, vagy sajátként feltüntetni....

    VálaszTörlés
  4. Névtelen: nem értem, akkor tulajdonképpen idézőjelben, a forrás pontos meghatározásával (szerinted)bemásolhattam volna a könyvből egy részt???

    Hiszen szó szerint ez olvasható a könyv belső lapján: "A könyv egészének, vagy részének bármilyen elektronikus, vagy mechanikai eljárással történő másolása, beleértve a fénymásolást is, kizárólag a jogtulajdonos előzetes beleegyezésével lehetséges."
    Ez szerintem azt jelenti, hogy TILOS bármit is kimásolva idézni....

    VálaszTörlés
  5. Aranyosfodorka!
    Ebben az esetben a másolás szó a sokszorosításra vonatkozik, nem a bemásolására pl. a blogodba! Szerintem! Én is szoktam könyvekből idézni a blogomban... :o(

    VálaszTörlés
  6. Abile, olvasd el figyelmesen, a szó szerint bemásolt szöveget. A Google-ban hiába keresed, egyetlen sor "idézet" nincs a könyvből. Szerintem én jól értelmezem. Erre vonatkozik az a bizonyos 70 éves tiltás. :-(

    VálaszTörlés