2012. március 28., szerda

Sült krumpli lila hagymával

(Nem lehet mindig csak a magas kultúráról írni :-)  )
Napok óta készültem rá…de valami mindig „közbejött”. Adódott olyan ebéd-maradék, amit nem jó eltenni, vagy egyszerűen csak kicsúsztam az időből és olyan éhes voltam, hogy nem akartam/tudtam  volna kivárni a krumpli megsülését.
Na de tegnap… Úgy befaltam, hogy még fotót is elfelejtettem készíteni róla, most aztán szégyenszemre mások képét kell ide csatolnom…

  
Szóval a sütőben, héjában sült krumpliról szeretnék picit áradozni. A nemrégiben emlegetett pirítós mellett ez se volt ritka étel nálunk. Előre szelt, besózott lila hagymával, kevés vajjal, vagy ha valaki kolozsvári szalonnacsíkokkal szereti, hát azzal -  mennyei eledel.

Nem is jó hozzá akármelyik krumpli-féle, de ne kérdezzétek én milyent sütöttem, mert mára már annyira összezavarodott a krumpli-helyzet (is), hogy nem tudom, milyen fajtákat veszek. Lilás-rózsaszínes kívülről, belülről meg halványsárgás és szerintem Rózsa-krumplinak hívták régen. Ilyesmit szoktam télire venni, ebből sütöttem most is. Veszek néha Ellát is (lehet, hogy már ennek se ez a neve) – ez a fehér, lisztes krumpli. Ez pl. nagyon jó a krumplipüréhez, meg a krumplisnudlihoz.
A sütés előtt nagyon alaposan lekefélem, megmosom, mert a ropogósra sült héjával együtt szeretem enni. Természetesen besózott, felkarikázott  lila hagyma kell hozzá, enélkül mit se ér az egész….
Hát, ha megkívántátok, rajta, lehet ma este ezt vacsorázni !

Olcsóbb, mint egy rántotta, mert tegnap a piacon már 45-55.- Ft volt egy db. tojás….

3 megjegyzés:

  1. A krumlikarikákat kicsit felforrósított,sózott, pirospaprikás zsiradékba tunkolva...hát nem egy update kaja, de Szabikám szavaival élve: mennyei.

    VálaszTörlés
  2. (Bejelentkezési nehézségek... működik-e ? ) Próba

    VálaszTörlés
  3. Utókornak :
    (ismétlés esetén elnézést) 03/24-ig(szombat) 45 ft6db. volt a tojás, ami 03/26 (hétfő) reggeltől 50 Ft-r emelkedett. (közeli kis bolt) Jóslat : várható a további emelkedése... 03/29 (csütörtök) itt a lila hagyma ára 230 Ft/kg [ ne vitassuk,hogy sok-e ? - viszont nem kellett érte autóval menni ! :-( Lásd a tegnapi-"hetin" benzináremelkedést !
    (na, a burgonya árát meg elfelejtettem megnézni... mert épp' töpörtyűt vettem... 27 dkg. 500 valahány Ft-ért...)

    VálaszTörlés