2012. március 31., szombat

Veszélyben a villányi szoborpark


Nem tud elmúlni úgy egy hét, hogy valami miatt ne kelljen felidegesíteni magam. Pedig annyira igyekszem, hogy így a „vége felé” a szépre/jóra koncentráljak, de ebben az országban és manapság ez egyszerűen lehetetlen. Nem a leghányingerkeltőbb, mocskos, aljas dolgokról akarok írni. Igazán mondom, kár is már arra szót vesztegetni.
Mert nem olvasok, nézek önmagam kímélése végett – magyarországi híreket, csak most jutott el hozzám egy februári téma. Nem hosszú a cikk, bemásolom: http://www.pannontv.eu/Hirek/Kultura/811/nem_lathatjuk_mar_tobbe_a_nagyharsanyi_szoborparkot

Nem láthatjuk már többé a nagyharsányi szoborparkot?
2012-02-23 17:15:19

Böszörményi István szobrászművész hívta fel a figyelmet arra, hogy a felszámolás veszélye fenyegeti a Baranyai Alkotótelepeket, így nemzetközi hírű műhelyek, a villányi szobrászműhely és a siklósi kerámiaműhely is bezárhat.
Az 1968-ban alapított Baranya Megyei Alkotótelepek tevékenységi köre jócskán átalakult, bővült az évtizedek során, a korábban Kht., most nonprofit Kft. munkatársai a szimpozionok szervezése mellett több negyven éve bővülő felbecsülhetetlen értéket képviselő kortárs műtárgy gyűjteményt kezelnek. A tevékenységi kör az 1990-es évek közepétől kiegészült (többek között) kortárs összművészeti programok szervezésével, a vidékfejlesztéssel, a kulturális turizmussal és a kutatásfejlesztési programokkal. A nemzetközi hírű villányi szobrászműhely és a siklósi kerámiaműhely fenntartása mellett a nagyközönség által is igencsak kedvelt célpontja a nagyharsányi szoborpark, amely túl eredeti rendeltetésén és funkcióján már számos kulturális rendezvénynek adott otthont.
A Baranya Megyei Alkotótelepek Közhasznú Nonprofit Kft. azonban jelentős anyagi nehézségekkel küzd. A válság már eljutott arra a szintre, hogy már a felszámolás veszélye is felmerült. Böszörményi István szobrászművész egy körlevélben hívta fel a veszélyre a figyelmet. Az egyik internetes képmegosztó programra a folyamat elleni tiltakozásként három fotót tett fel, melyeket saját gondolatai kísérnek.
„Felszámoló biztos értékesíti azokat a szobrainkat, melyeket az Aradi Vértanúk útján a várfal sétányon láthat 2006 óta a pécsi közönség. Ezek a szobrok 2005-ben és 2006-ban Villányban készültek, létrehozásuk, szállításuk, elhelyezésük, és gondozásuk Pécs városának egy fillérjébe sem került. Ennyire is becsülik őket. A hét szoborból egyet ledöntöttek, egyet megrongáltak. A többivel végez a felszámoló biztos. Nehéz elképzelni művészi karriernek ilyen mélypontját” – fogalmaz Böszörményi István.
Váczy Réka, a Baranya Megyei Alkotótelepek Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a válság valóban nagyon súlyos, azonban éppen délelőtt egy olyan tárgyaláson vett részt, amelyen a villányi szoborpark őrzése megoldódott, s ezzel egy igen súlyos anyagi teherrel kevesebb nehezedik az Alkotótelepekre. Az őrzővédő cég pedig visszavonja felszámolási szándékát.
Sajnos azonban az összes felhő nem vonult el, hiszen a Baranya Megyei Alkotótelepek sorsa továbbra is kérdéses, hiszen az állam működtetésre egy forint támogatást sem ad, s a nonprofit kft. törzsvagyonát a műtárgyak jelentik. Az Alkotótelepek sorsáról a kft. legközelebbi taggyűlése fog dönteni.

ITT is olvashatsz erről: 


Nos erre egyszerűen nem tudok mit mondani.
............................................................................................................................................ Ismerősöm javaslatára innen kitöröltem néhány felháborodott sort...Hát itt tartunk. Félni kel......Kussolni kell......... Megint....
Káromkodni, sírni semmi értelme. Az ember egyszerűen csak áll, és hitetlenül bámul.
De azt azért le merem írni, hogy igenis mérhetetlenül fel vagyok háborodva,  a szoborpark tervezett bezárása miatt !!! Hát ezt azért már mégse kellene talán eltűrnünk !!!! 

Ilyennek látom a helyzetet: a földön fekszünk, szétvágott fejjel....


6 megjegyzés:

 1. Sok mindent nem kellene eltűrnünk, de eltűrjük, mert hülyék vagyunk! A magyar már csak ilyen...
  Borzasztóan sajnálom én is a parkot, meg a többit, amiről szó se essék!...

  VálaszTörlés
 2. az Aradi Vértanukon pontosan melyik szobrokról van szó? a Vértanú Tábornokok szobrait akarják eladni???!!
  Könyvjóváírással át kellene venni a város vagyonába és kész....

  VálaszTörlés
 3. Névtelen: nem, az út déli oldalán álló szobrokról van szó.
  itt megkeresheted a térkép segítségével

  VálaszTörlés
 4. Akik facebookoznak, azoknak : vagy Böszörmény István-nál megnézni,- ill. van egy oldala ott (?) Felszámolják a Baranyai Alkotótelepeket. (esetleg megpróbálhatnám a linket beírni, de nem hinném,hogy működne.)

  VálaszTörlés
 5. Próba...
  Böszörményi István
  (és ott a Fényépek - nél )

  VálaszTörlés
 6. köszi!

  látjátok! et a baj! már a legvalószínűtlenebb dolog is elképzelhetővé vált....
  :(
  Most úgyis megyek Pcsre, megnézem ezt is....

  VálaszTörlés