2012. június 4., hétfő

Trónjubileum – II. Erzsébet 60 éve királynő


Tegnap 14 h-tól végignéztem II. Erzsébet trónra-lépésének 60. évfordulója alkalmából rendezett londoni egyik ünnepséget,  a nagy hajós-felvonulást. Így – fotel kényelméből, mellettem nasi,  -   azt hiszem, mindent láttam, amit Londonban tegnap érdemes volt. Nagyon élveztem. Egyébként a helyszínen11 fok volt, és erős szél, sőt az ünnepség kezdetekor még az eső is esett.…Olyan nagyon nem is szerettem volna személyesen ott lenni.

Már szombaton is voltak a királynőre ill. a királyi családra visszaemlékező filmek – bevallom,  nagyon kevés újdonság volt nekem benne, mert meglehetősen figyelemmel követem  királyi család eseményeit – már persze, amennyire a média ezt lehetővé teszi. Újdonságnak csak azok a képkockák számítottak, melyeket a királyi család e különleges alkalomra tekintettel, a kíváncsi nagyközönség részére most tett hozzáférhetővé.

A több  ezer hajó a Temzén impozáns látvány volt, s nekem tetszett az egyik hídon ide-oda közlekedő, vidáman sípoló öreg mozdony is. (Nem kerül szóba, milyen vonat és  miért járkált ott, de többször is keresztülment a hídon.)  Azt mondja az egyik bemondó: 350 éve ilyen nagy ünnepség nem volt Londonban…. Hát nem tudom, 350 évvel ezelőtt mekkora volt egy „nagy” ünnepség, de erősen kétlem, hogy hasonló volt a mostanihoz.  
Közel ezer hajó úszkált – bizonyára jelentőséggel bíró – ruhákba öltözött  utasaival. Esküszöm, csodálom, hogy nem ütköztek össze, néha olyan sűrűn voltak. Több, mint 5000 rendőr volt ügyeletben. 12,5 millió Euróba került a rendezvény – hát nem semmi…. Tény viszont, hogy nem mindennapos egy ilyen jubileum.
A királyi család a   Spirit of Chartwell nevű „úszó szállodán” utazott, itt olvashatsz róla:  http://en.wikipedia.org/wiki/MV_Spirit_of_Chartwell és  http://www.spiritofchartwell.com

A részletes programról egyébként itt (is) lehetett tájékozódni:

Mire (hétfőn) én ezt beteszem a blogba a net már tele lesz videókkal és híradásokkal. Nem érdekel. Én is ott voltam. És nem sajnálom a rászánt időt. Ilyent többet nem fogok látni, az biztos.

2 megjegyzés:

  1. Az angol kiralyi csaladrol szolo hirek nekem is mindig felkeltik erdeklodesem.
    A hercegfiuk kulonosen szimpatikusak nekem. William eskuvojet is vegigneztem a tv-ben,errol a nagy esemenyrol viszont "eloben" lemaradtam,igy a neten kell majd visszaneznem.

    VálaszTörlés
  2. Kicsit irigykedem, mert nekem sok újat mondhattak volna, de nem tudtam megnézni!:( Köszi a beszámolót!

    VálaszTörlés