2012. június 6., szerda

Mehetek már a Surányiba....



Most is – mint oly sokszor már - @x  volt, aki ráirányította a figyelmemet egy témára, nevezetesen azt kérdezte tőlem, tudom-e, miért hívják az (öreg) pécsiek „Surányi”-nak a temetőt ?
Azt határozottan tudtuk mindketten, hogy nem az író Surányi Miklósról  http://hu.wikipedia.org/wiki/Sur%C3%A1nyi_Mikl%C3%B3s van ez esetben szó – róla ugyanis az u.n. „Magaslati utat” nevezték el valamikor.

Relatíve gyorsan, kedvenc „guglimban” rá is találtam a megfejtésre, az alábbi nyomon haladva:
Hogy hoztátok le a kecskét?  alcímű fejezet utolsó mondata:
„….Most már mehetek a Surányiba. A pécsi központi temetőt nevezik így, mert egy Surányi nevezetű régi, tekintélyes pécsi polgár alapította...”

Aztán találtam ezt az érdekes anyagot, és ez nem csak, vagy nem is elsősorban Surányi neve miatt érdekes, feltétlenül elolvasásra ajánlom: http://pecsakulturavarosa.hu/pdf/pkv005.pdf
Ez a szöveg így kezdődik::…….Este ½ 9 óra volt Ludvig Ferenc dr. tb tiszti főorvos, Ranga János rendőrbiztos és Surányi Kálmán temető felügyelő megjelentek a régi temető templomában, ahol kinyitották a  fülkét mely ez ideig magába zárta Zsolnay Vilmos érckoporsóját….”  (hír 1913-ból)

Végül ezt találtam:
A Farkasréti temető felszámolt síremlékeinek válogatott jegyzéke:…..
Surányi Kálmán (temetőigazgató) 1852-1926.
(Ebből kiderül, hogy Bp-en halt meg….)


Hát, ha van pécsi, aki még használja, ismeri  ezt a kifejezést, hogy  „mehet a Surányiba” akkor most legalább a mondás eredetével, vagy névadójával is megismerkedhetett.

U.i.: Megjegyzem, érdekes, hogy  itt:     http://varoslako.pecs.hu/cikk/0829/136337/20080716_pecs_varosresz_12.htm   egy szó sem esik róla. (A kép innen való.)

1 megjegyzés:

  1. Minden elismerésem a tiéd ! Kösz' - ismerjem el, nekem nem volt arra lehetőségem, hogy ezeket a linkeket megtaláljam ! (Persze, magam sem értem, "mi munkálkodott bennem," hogy másoknak "bebizonyítsam," (megírjam azt)-hogy téves az ismeretük,- de ne részletezzem. Most már jó páran tudhatják (ha érdekli őket) ki volt S.Miklós és ki "foglalkozott" a pécsi temetővel.
    Szerencsénkre (?) ... azt meg "felderítettem"már,hogy a barackot Dulánszkynak nevezték-e ?- (magam is így emlékeztem Nagyszüleimtől)- holott az (minden bizonnyal) Duránszky, vagy tán' Szögi-duránci... :-) :-)
    Má' meg okosabban halok meg...

    VálaszTörlés