2012. június 5., kedd

UFO


Ha valami, hát az UFO kérdés egészen biztosan megosztja az emberiséget. Vannak hívők, és tagadók és mindkét fél igen erősen védi bástyáit.
Pár napja az N24-es Tvadón  „Die geheimen UFO-Akten - Besuch aus dem All” (Titkos UFO akták – Látogató az űrből) címmel láttam egy kétrészes filmet. Naná, hogy nem először nézek ilyesmit. Däniken könyvei valamikor a 80-as évek vége felé jelentek meg nálunk, sokat olvastam közülük, sőt néhányat meg is vettem. Szóval érdekelt a téma. Eleinte 100 %-osan meg voltam győződve, hogy  ilyesféle gépeket  földi emberek nem képesek szerkeszteni.

Közben azonban eltelt  több, mint negyed évszázad és kiderültek ilyen-olyan hadi-technikai trükkök. Napvilágra kerültek elhallgatott, sokáig titkosított tények, hogy csak a láthatatlanná tett repülőt, vagy az észrevehetetlen tengeralattjárót említsem. Fellőttünk mi, kis poremberek is az űrbe egy olyan állomást, mely ott kering, s benne emberek élnek. Mellesleg, ha látom az ISS-t, valami miatt annyira összeszorul a szívem. Hiába fénylik, mint egy csillag, olyan messze  van és olyan magányosnak látszik….Vagy ott a „kedvencem” a Hubble űrtávcső http://hu.wikipedia.org/wiki/Hubble_%C5%B1rt%C3%A1vcs%C5%91   -  amivel mi kis kíváncsi senkik, leskelődünk a hatalmas semmibe, azaz  a világűrbe.

Arra azonban nem szívesen gondolok, hogy egyes országok (mert nem hiszem, hogy csak az USA) hatalmas összegeket áldoz  - ki tudja milyen céllal ? – efféle titokzatos dolgokra. Önmagammal szoktam jó kis vitákat folytatni, hogy miért is szükséges a nagy titkolózás, aztán – sajnos – mindig csak oda  lyukadok ki, hogy minden mögött a pénz, a hatalom- és uralkodni-vágyás áll.
Csak valahogy nem vagyok képes megérteni, hogy milliárdok vagy tán le sem írható méretű pénzek folynak el titkos kíséretekre a hatalom megtartása, vagy megvédése érdekében, miközben emberek ezrei halnak meg egészen egyszerű kis betegségekben. Igaz, igaz,  - mondhatják az okosok – úgy is sokan vagyunk, pár millió ide- vagy oda, nem számít, sőt, szinte jó is, ha elhullik a gyenge….


Valamikor még régen olvastam egy igen jó, a világűr dolgaival foglalkozó könyvet, sajnos nem tudom már a címét. Bennem akkor ingott meg kissé az UFOk létébe, s idelátogatásuk esélyeibe  vetett hit, amikor ott  egy nagyon szemléletes kis rajzon érzékeltették, hogy  milyen „közel” van hozzánk a legközelebbi csillag, a 4,22 fényév távolságra lévő Proxima Centauri. (Magyarországról nem látható !)http://hu.wikipedia.org/wiki/Proxima_Centauri
Komolyan mondom, emberi aggyal, földi léptékkel ezek a távolságok nem érthetők. Pontosan olyan, mint amikor régen a mennyországról volt szó. Kétségtelen, hogy a mennyországról nincs fotó, a világűr egyes részeiről meg már azért van valami….
Na, hogy befejezzem, a hosszúra sikeredett gondolatsort – én bizony bajban vagyok az UFO kérdéssel. Nem tudom, higgyem-e, vagy se ?
Leginkább a jó  öreg Rajkin mondása illik ide: „Válámi ván, dé ném áz igázi”…

Itt van egy csodálatosan jó, nagyítható csillagtérkép, ha rajtam kívül érdekelne a dolog még valakit: http://planetologia.elte.hu/csillagterkep_free.jpg


2 megjegyzés:

  1. (Szerintem van egy "harmadik rész" is az emberek között - akiket egyszerűen nem érdekel az ilyesmi. (sem) )
    Minden bizonnyal "összetettebb/bonyolultabb" az, hogy mit, miért "hallganak el." - mintsem,hogy én el kezdjem még azon is törni a fejem. (Amúgy közismert, hogy "amióta ember él a földön", igen sok minden nem lett megosztva az emberiség egészével. Ennek oka - bizonyára - minden korban más és más volt. (Csak egyetlen példa: hogy' "titkolóznak" pl. az F1 autóversenyen,... részben azért is, hogy az ott alkalmazott dolgok - a későbbiekben- felhasználásra kerüljenek a "hétköznapi autózásban." Bizonyára te is jól tudod, hogy az űrkutatásban alkalmazott technikai megoldások,- jó sok évvel később,- alkalmazásra kerültek . ( teflon edény... és sok egyéb más) ne soroljam. Pl. maga az "internet-féleséget" is a hadsereg alkalmazta kezdetben. stb.

    VálaszTörlés
  2. Egy szóval sem mondom, hogy ne néznék meg a tv.-ben "UFO-s" témájú filmeket, bár ...ha azt tapasztalom, hogy sok újdonság épp' nincs bennük, akkor nem nézem végig,- ill. valamivel jobban érdekel az,hogy mi mindenen "törik a fejüket," hogy legalább a Marsig odaérjen pár ember. (Már most vannak "vállalkozók," akik mennének, még úgy is, hogy előre tudják, visszatérésre nem lenne lehetőségük ! ) De ne bonyolítsam. [ Vannak "tervek" arra is, hogyan kellene az emberi testet "átalakítani," -olyanra, (génmódosítás ?) és egyebek,hogy elviselje az űrutazás körülményeit. - stb. ] )
    Amin néha elgondolkodtam : még a "saját fajtánkkal" sem tudunk - itt a Földön - normális , emberi kapcsolatokat kialakítani (tisztelet a kivételnek) - vajon egy "másik civilizáció" képviselőivel sikerülne-e ? (...) na, - ennyit - most. :-)

    VálaszTörlés