2012. június 6., szerda

Víz


Különös és igen figyelemre-méltó olvasnivalót küldött @x, itt is köszönet érte. Megosztom veletek, hátha nem látta/olvasta/tudja mindenki.

Aki ismer, tudja, hogy volt életem során némi közöm a vízhez… Nagyon jól emlékszem, a „vízgazdálkodás” szó, valamikor talán a hatvanas évek végefelé jelent meg új fogalomként és azóta számtalan formában  téma nem csak a vízzel való okos gazdálkodás fontossága, hanem az is, miképp lehet(ne) ezt tenni. A „zemberek” szerintem abszolút nincsenek tisztában azzal, hogy  1. Magyarország egyelőre igen szerencsés helyzetben van vízkészletek tekintetében 2. Hogy ez az állapot nem örök. 
Nos, lehet a témán gondolkodni és azon is, miképp kellene takarékoskodni.
De NEM csak szavakkal, tettekkel is.
A meghökkentő számítógépes grafika segít megérteni, hogy valójában milyen kevés víz van a Földön, és ennek is csak a töredéke ivóvíz.
Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák. Ilyen lehet majd bolygónk 4-5 milliárd év múlva, amikor a vörös óriássá felfúvódó Nap elpárologtatja a tengerek vizét és a légkört is elfújja.
A számítógépes grafika legérdekesebb része a kis kék gömb, amely a Földről képzeletben eltávolított összes vízmennyiséget tartalmazza. Az ábra jól szemlélteti, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71%-át beborítja.


A Föld vízkészlete, ha azt egyetlen gömb alakjába gyűjtenénk össze.

Az ábrázolt "vízgömb" sugara 700 kilométer, ami a Hold sugarának közel fele. Bár ez kevés a teljes Földhöz képest, közel akkora vízjégből álló égitestet tenne ki, mint amekkora például a Plútó Charon nevű holdja.
A második ábrán még egy, az előzőnél is kisebb kék gömb látható. Ez azt a mennyiséget jelzi, amely friss vízként elérhető és ivóvízként, öntözésre, vagy egyéb emberi tevékenységre használható.



A következő évek, évtizedek egyik legfontosabb, egyre nehezebben elérhető természeti erőforrása az ivóvíz lesz. Ezek az ábrák arra hívják fel a figyelmet, milyen vékonyka és törékeny a Föld vízburka.

1 megjegyzés:

  1. Talán /esetleg ez is egy "jó példa" arra, hogy mi mindent (eléggé nehezen) tudunk elképzelni ! (?) - bár néha jut eszembe, kell-e ilyesmiket tudnom ?- mennyivel lettem ettől "okosabb," (vagy több ?) - ill. ismerjem el, többszörösen is meggondolom, hogy ilyesmikről (is) - milyen "körben" - kik között "beszélhetek / beszélhetnék "?
    De régen is írtam azt, ami most eszembe jutott (...) a "polihisztorok kora lejárt !" - és egy másik bölcs mondást sem keresnék most,- talán majd máskor.

    VálaszTörlés