2012. június 6., szerda

Víz


Különös és igen figyelemre-méltó olvasnivalót küldött @x, itt is köszönet érte. Megosztom veletek, hátha nem látta/olvasta/tudja mindenki.

Aki ismer, tudja, hogy volt életem során némi közöm a vízhez… Nagyon jól emlékszem, a „vízgazdálkodás” szó, valamikor talán a hatvanas évek végefelé jelent meg új fogalomként és azóta számtalan formában  téma nem csak a vízzel való okos gazdálkodás fontossága, hanem az is, miképp lehet(ne) ezt tenni. A „zemberek” szerintem abszolút nincsenek tisztában azzal, hogy  1. Magyarország egyelőre igen szerencsés helyzetben van vízkészletek tekintetében 2. Hogy ez az állapot nem örök. 
Nos, lehet a témán gondolkodni és azon is, miképp kellene takarékoskodni.
De NEM csak szavakkal, tettekkel is.
A meghökkentő számítógépes grafika segít megérteni, hogy valójában milyen kevés víz van a Földön, és ennek is csak a töredéke ivóvíz.
Így festene a Föld, ha óceánjaitól és tengereitől megfosztanák. Ilyen lehet majd bolygónk 4-5 milliárd év múlva, amikor a vörös óriássá felfúvódó Nap elpárologtatja a tengerek vizét és a légkört is elfújja.
A számítógépes grafika legérdekesebb része a kis kék gömb, amely a Földről képzeletben eltávolított összes vízmennyiséget tartalmazza. Az ábra jól szemlélteti, hogy a Földnek csak kis részét teszi ki a vízburok, noha a felszínének 71%-át beborítja.


A Föld vízkészlete, ha azt egyetlen gömb alakjába gyűjtenénk össze.

Az ábrázolt "vízgömb" sugara 700 kilométer, ami a Hold sugarának közel fele. Bár ez kevés a teljes Földhöz képest, közel akkora vízjégből álló égitestet tenne ki, mint amekkora például a Plútó Charon nevű holdja.
A második ábrán még egy, az előzőnél is kisebb kék gömb látható. Ez azt a mennyiséget jelzi, amely friss vízként elérhető és ivóvízként, öntözésre, vagy egyéb emberi tevékenységre használható.A következő évek, évtizedek egyik legfontosabb, egyre nehezebben elérhető természeti erőforrása az ivóvíz lesz. Ezek az ábrák arra hívják fel a figyelmet, milyen vékonyka és törékeny a Föld vízburka.

1 megjegyzés:

  1. Talán /esetleg ez is egy "jó példa" arra, hogy mi mindent (eléggé nehezen) tudunk elképzelni ! (?) - bár néha jut eszembe, kell-e ilyesmiket tudnom ?- mennyivel lettem ettől "okosabb," (vagy több ?) - ill. ismerjem el, többszörösen is meggondolom, hogy ilyesmikről (is) - milyen "körben" - kik között "beszélhetek / beszélhetnék "?
    De régen is írtam azt, ami most eszembe jutott (...) a "polihisztorok kora lejárt !" - és egy másik bölcs mondást sem keresnék most,- talán majd máskor.

    VálaszTörlés