2019. november 18., hétfő

Cipzár

Szétvet a düh...gondolom az ilyen állapotra találták ki a mondást, amilyenben én most leledzem...
Volt egy ilyesféle kedvenc dzsekim... Azaz van.

https://www.army-shop-magyarorszag.hu

Kb.6-8 éve vettem egy turkálóban - szerettem, praktikus, ősszel szívesen hordtam.
Igen ám, de mivel már eleve használt ruha volt és én is gyötörtem már évek óta, nem csoda - tönkrement a cipzárja. Persze, van varrógépem, de ifjabb és türelmesebb koromban is utáltam a cipp bevarrást. Elvittem hát egy olyan varrónőhöz, aki hajdanában kisebb dolgokat javított nekem. Már visszaadta az ipart - állapítottam meg, mert nem láttam a reklámtábláját a ház falán. Így is volt. De azért a "régi ismeretségre tekintettel" elvállalta a dzsekibe a cipzár bevarrást. CSAK bevarrást, mert
1. a régit én kifejtettem
2. az új cippet megvettem (800.- Ft)
Tehát bevarrta.
Ma mentem érte.
5000, igen ÖTEZER Ft-ot fizettem a bevarrásért.
Azt hittem ott ájulok el...
Rendben van, banyához többet nem megyek. De hogy valaki egy fél, de mondjuk egy órás fekete  munkáért 5000.- et kérjen, az szerintem a pofátlanság teteje...
És akkor ezek után igenis megértem, hogy az emberek miért dobálják ki a még használható, de esetleg picike hibás cuccaikat. A varrónők a hibásak. Mindenért.


14 megjegyzés:

  1. Sajnálom. Ez nagyon drága.
    Biztos, hogy kellett a csere? Lehet, elég lett volna a húzókáját kicserélni./Kocsi a neve./ Nálunk azt a boltban (kis maszek) meg is teszik, igaz javítást is vállalnak. A kocsicsere 500 Ft volt, a másikon a kitört fogak miatt csere kellett, az pedig mindennel együtt 1650 Ft-ba került.
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen igazad van. A cipzár-árus is ezt mondta, hogy meg kellett volna nézni előbb a cippet, mert talán lehetett volna segíteni rajta. Bár én úgy gondolom, egy sokat hordott kabát cipzárja azért 4-5-6-7 nemtudomhány év alatt igazán tönkremehet. De ez a varrónő-ár sokkolt.

      Törlés
  2. Hát nem volt szégyenlős, az árat tekintve... Meg kellett volna előre kérdezni, mibe kerül, de tudom nem gondoltál ekkora összegre, ezért fel sem merült, hogy előre megkérdezd. Úgy gondolom max. 2000 Ft-ot ért volna meg a munka. Igen az emberek nem vállalják a többszöri utánajárást, a plusz költségeket, inkább újat vesznek, árban talán még jobban is jársz, persze, így megint nem lehetünk környezettudatosak. Ismerek én is varrónőket, azok olcsón dolgoznak (ők is feketén), de ott meg hetekbe telik, mire valami elkészül, nem lehet kivárni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eső után köpönyeg...Igen, megkérdezhettem volna... De sajnos nem tettem, mindenesetre jó tanulság az (esetleges) jövőre nézve. A gond az, hogy efféle kis munkára nem nagyon akad vállalkozó.Pedig néha kellene és meggyőződésem, hogy lenne is rájuk szükség, ha normális áron dolgoznának. Na de !!!!
      Tudom, ÁFA-TEFA-KÖFA-anyámkínja adó, SZTK és mindenféle járulék - ha hivatalos szakembert keresel fel, az agyon van nyomva az adókkal. Fekete munkás ? - hát azok meg olyanok, amilyenek. Kihasználják azt, hogy rájuk vagy szorulva.

      Törlés
  3. Mit mondjak, ez elég húzós ár volt egy cipzár bevarrásához :O ajjaj, ilyenkor előre meg kellene kérdezni, mégis mire számítson az ember. Most már, tanulva az ilyen esetekből, mindig megkérdezem én is. Aztán mérlegelek, megéri e nekem vagy sem.
    Egyébként meg mindennek horribilis ára lett, minden szolgáltatásnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bevallom, nem tudom hogy ha egy "vállalkozóhoz" viszem el és ráadásul számlát kérek - akkor mennyi lett volna. Gyanítom, sokkal nem olcsóbb. Ahogy fentebb is írtam, a hivatalos kisvállalkozók agyon vannak terhelve, a feketén dolgozók meg visszaélnek a szükséggel.

      Törlés
  4. Ez nem semmi... :O
    Nálunk a faluban a néni akihez hordtunk mindent (nekünk nincs varrógépünk) a cipzár bevarrásnál sokkal tovább tartó munkáért is max. 1500 forintot kért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, valószínű ez is a falu-város közti egyik különbség.
      De minden hátrányt-előnyt összevetve se tudom elfogadni ezért a munkáért ezt az összeget.
      De tanulságnak azért nagyon jó volt.
      Megkérdezni ! Mindent. Előre....

      Törlés
  5. Hajjaj, és még én sokalltam multkoriban a 2000 forintot...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod ? Nem lehet "megtippelni" - lehet, hogy van, aki tényleg ennyiért is bevarrja, bár ez, azt hiszem azért a legalsó ár-határ...

      Törlés
  6. Nem tudom, hogy mennyi az annyi, de az általam ismert ruhajavítók a cipzár méretétől függően 3500-4500-5000 forintot kérnek.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nos, ez egy 60 cm.es cipp volt.
      De ezek szerint nálatok se olcsók a varrónők. Tán át kellene képeznem magam. Most gondolj bele, csak napi 2 cipp és 10 ezer a bevétel (nyilván adó és sztk nélkül) micsoda bóót !

      Törlés
  7. Ma voltan Fehérváron, cipőtalpalás, cipzárcsere, táskajavítás ügyben.Egy idősödő házaspár teljesen legális, számlával működő boltocskája, ketten dolgoznak benne. A kabátban a cipzárcsere 2500,-Ft, de se kifejteni nem kell, se cipzárt vinni. Azt gondolom ezek fényben, hogy az 5 e ft-os ár igencsak átverés.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony én is azt érzem/éreztem - le is vontam a következtetést, oda soha többet !!!

      Törlés