2019. november 16., szombat

Se nem növény, se nem állat: egyszerűen csak gomba. A gombák rejtélyes élete

Nem egészen "friss" video - de én ma találtam rá. Szépnek és érdekesnek tartom. Ha érdekel a gombák élete, érdemes megnézni:



Mi a gomba?
Egyszerű és közérthető megfogalmazásban: gomba nem növény, nem állat, nem kékmoszat és nem baktérium. 
Szakszerűbben: a gombák valódi sejtmagvas, klorofill nélküli, szerves anyagokkal táplálkozó (heterotróf) élőlények. Nagyon változatos csoport, nem egységes származású, amit a modern gombarendszerek is tükröznek.
A gombák alapvető tulajdonságaikban különböznek a növényektől és az állatoktól, de mivel sokáig növényeknek tartották őket, így oktatásuk a növénytani tanszékekhez és tantárgyakhoz kötődik napjainkban is. A gombákkal foglalkozó tudomány a mikológia.
https://hu.wikibooks.org/wiki/Gomba/Mi_a_gomba%3F

Ezen az oldalon olvashatsz még a fűszerekről is, sőt recepteket is találsz:
https://hu.wikibooks.org/wiki/Szak%C3%A1csk%C3%B6nyv/F%C5%B1szerek/%C3%81ltal%C3%A1ban




4 megjegyzés:

  1. Éppen egy hete volt a gombász csoportnak a szezonzáró összejövetele.Egész délelőtt szakadó esőben szedtük a gombát,most éppen Barcson.Utána finom gombapörkölt volt belőle.Egy barcsi gombásznál főztük.
    Szenvedély ez a javából...Sokat tanul az ember a gombaismereti tanfolyamon.Két év alatt rengeteg gombát megismertünk.Aztán a szabályok...melyik gomba védett,melyiket nem szedhetjük fel.
    Nálunk például a császárgalóca-a videóban is látható- védett,5 ezer forint egy darab,ha rajtakapnak...
    Valóban csodálatos,a legjobb ízű gomba.Pár éve védett,előtte én is szedtem.Nálunk ritkán találni.
    A héten egy kidőlt fán laskagombát szedtem egy kosárral.Na meg júdásfüle gombát.Télen is van gomba-a megszállottak kedvéért,azt hiszem,mint amilyenek a gombászok.
    Imádok az erdőben barangolni.
    lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó neked, ha tudsz még barangolni, és pluszban jó, hogy ismered a gombákat ! A piacon épp a múlt héten néztem fel az emeletre - ahol a gombaárusok vannak - két helyen volt gomba - de közel se mentem hozzájuk, aranyáron kínálnak minden erdei gombát.

      Törlés
  2. Hogy tudok-e barangolni?A bokatörésem után könyökmankóval mentem kucsmagombát szedni.Pár hete még két bottal tudtam járni,mert a betonon hasravágódtam és mindkét térdem megsérült.Kimentem kocsival az erdőbe és onnan két bottal tovább.Ez megszállottság,azt hiszem.Azért is fizettem be a gombaismereti tanfolyamra.Aztán sok gombahelyet ismertem meg a terepgyakorlatokon és sok olyan megszállott embert,mint én.
    Milyen sokszor tudtam volna gombát adni,sokat szedtem.Majd jövőre kiviszlek,ha akarod.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hiába no, aki a gombákat szereti...
      ...az mindenáron elmegy gombászni...
      A jövő évi találkozót majd megbeszéljük.

      Törlés