2019. november 11., hétfő

Csoda-cső


Barátnőkkel beszélgetünk...Korombeliek. És mennyi minden régiség előjön egy kellemes délutánon, kakaózás (kávézás) közben... 
Milyen jókat lehet mosolyogni ifjúságunk badarságain, akár a volt "nagy szerelmeken" - vagy bármi máson, amire jó visszaemlékezni.
A napokban egy nagyon régi játékot említett valaki....

Volt Neked is kaleidoszkópod ?
Mert nekem volt. Nem is egy, és nagyon szerettem.
 
Talán emiatt kedveltem meg annyira később a mandalákat is.
Látom, manapság is lehet még itt-ott vásárolni, de a mai gyerekeknek ugye, csak be kell ütni a youtube-ba a szót, s máris ott látnak valamit, ami olyasmi, mint a kaleidoszkópok képe volt anno - és az állandóan kézeben-lévő mobiltelefonok csodáiról már szó se essen….

A kaleidoszkóp (görög; a kalosz, az eidosz és a -szkóp összetétele: „szép formákat néző”) egy optikai játék. Néhány szimmetrikusan elhelyezett tükör egy csőbe helyezve megsokszorozza az apró csillogó színes tárgyak képét. A kép a kaleidoszkóp forgatásával végtelen variációkban változtatható, innen az átvitt értelmű jelentés: színesen kavargó változások gyors egymásutánja.

Már a régi görögök is ismerték, 1816-ban pedig David Brewster skót fizikus újra feltalálta, és 1817-ben szabadalmaztatta is. Brewster a kristályok fénytörését egy tükröző fémcsövön keresztül vizsgálva bukkant erre a jelenségre.

Azt nem mondanám, hogy gyakorta nézegetek ilyesmit, de arra nagyon jó egy ilyen videó, mint az alábbi is, hogy kicsit kilazuljon az agyam:






7 megjegyzés:

  1. Nekem is volt ilyen és hogy szerettem. Régen ilyeneket búcsúba is árulták!Ha lazulni szeretnék jövök és megnézem ezt a videót:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem szépek a képek. És tényleg valahogy lelassítja, pihenteti az ember agyát.

      Törlés
  2. Gyerekként nem volt, ja meg felnőttként sem 😑de ha nagy ritkán hozzájutottam nem tudtam leszakadni róla. Nagyon tetszett. Tavaly Németországban került egy a kezem közé, nem vettem meg. Viszont jól kijàtszottam vele magam😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vannak dolgok,(a gyerekkoromból) melyekre olyan jó visszagondolni. Nem kívánok én magamnak már most ilyen játékot de szívesen gondolok vissza arra az időre (többnyire !) - amikor ilyesmivel játszottam.

      Törlés
  3. Nekem is volt, most is van - nagyon szeretem és igen, mandala őse - és készítettünk is az iskolában a gyerekekkel. Olyanokkal, akiknek sosem volt és nem is láttak ilyet. Az ám a nagy élmény!:) A többieknek is érdekes, kb. egy napig. Túl nagy a választék a játékokból, azt hiszem, ez a sor végére került. Kár.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én valahogy mindig olyan "csoda-félének" tekintettem. Mert hát miként lehet, hogy színes papírdarabocskákból ilyen sokféle, gyönyörűséges minta "varázsolódik" ott bent abban a csőben ?? Mellesleg - bevallom - ezt még egészen ma sem értem...

      Törlés
  4. * Kissé úgy érzem, ez diszkriminatív a mai gyerekekre értve. (... mert vannak kivételek,- stb.) Ami azt illeti, pár éve vettem egy ( vagy kettő ?) kaleidoszkópot. ( Természetesen úgy gondoltam,- magam is belenézve,- hogy a gyerekkori mennyivel "látványosabb" volt. (Mellesleg - szerintem - minden játékboltban kapható.) Mellesleg már több éve megtapasztaltam, hogy a mi játékaink, a mai gyerekeknek nem egy akkora truváj ( trouvaille) mint a mi esetünkben. Röviden összegezve : más idők voltak azok. (2) A mandalához : én azt kedvelem, amikor az egyik szerzetes tüsszent és a mandalának annyi... ( lehet, valamilyen gyógyszerreklám volt régebben ? )

    VálaszTörlés