2019. november 10., vasárnap

Pesszimista sorok


(Az idő is olyan borúra-hajló, ma én se tudok más lenni...) 



Olvasom ezt a cikket:

(nem fogom bemásolni az egészet, ha érdekel valakit, úgyis megnézi.) De a lényeg annak, akit esetleg mégis picit érdekel:

Egy ideje tervezik a mecseki uránbányászat újbóli megkezdésért. Dacára, hogy az itteni urán gyenge minőségű – ámbár ahhoz, hogy halálos csapda legyen a közelben élőknek – épp elég.

A hivatkozott cikk elég pesszimista és én is az vagyok.
Ámbár – szoktam mondani – nekem aztán már mindegy, lesz-e uránbánya, hiszen az én szavatosságom a lejárat felé közeleg. Na de akik itt maradnak ?

Tényleg elképzelhető, hogy egy népszavazáson akkora lenne a közöny, hogy a bányanyitó-pártiak győznének ?
Sajnos nem tudom kizárni.
Az emberek manapság – Pécsett is, - igen, az emberek közönyösek, fásultak a FB-on kívül semmi sem érdekli őket. Talán valakinek ott, azon az imádott közösségi oldalon kellene kampányolni ? De valószínű egyszerűbb dolgokat posztolnak: ki mit evett, milyen ruhát húzott fel, és hasonlókat.

Én meg csak morogjak itt csendben szépen magamban és magamnak, senkit se érdekel.
Na de fussatok kedves közömbösek csak nyugodtan a falnak, úgyis túlnépesedett a Föld, ritkulni kell rajta az emberiségnek.





Jelmagyarázat:  két csillag a tervezett bányák helye, a harmadik az én lakásom. Szeretnél ilyen közel lakni egy uránbányához? Mert én nem.



6 megjegyzés:

  1. Nem lesz itt mostanában uránbánya. Nincs az a befektető, akinek annyi pénze lenne, ami a mai viszonyok között lehetővé tenné a bányanyitást annak minden létesítményével együtt. Akkor az 1950-es években egy nagyon nagy külföldi (keletről) háttérirányítással, állami beruházásban ment. Ma ez nem releváns, inkább magánbefektetők tevékenykednek. Egyébként én sem támogatom a megnyitást. Komolyan nincs is napirenden, azontúl, hogy vagy 10 éve időnként felröppenő újságcikkekkel borzolják a köznép hangulatát. Nem kell mindennek bedőlni. Őszintén megmondom, nem szeretem a pesszimista vélekedést. Hisz ismersz, bármilyen rosszak is a körülmények, én mindig bizakodó vagyok, és a velem kapcsolatos dolgok esetében mindig jobbra is fordult a helyzet. Persze bizonyára nem magától, tettem is érte. Szóval kívánok itt minden olvasónak derűsebb időt, és napokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés a természeted - meg nem mellesleg a korod is. Az ember - megöregedve - érdekes módon nem a meghalástól, hanem az esetleg előtte bekövetkező "bajoktól" fél. Nagyon bízom benne, hogy neked van/lesz igazad és nem lesz itt semmiféle uránbánya. Anélkül is elég koszos a levegő.

      Törlés
  2. Valahogy ma nekem is ilyen napom van.
    Én is derűsebb napokat kívánok mindenkinek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságot - nem lehet az ember lánya minden nap egyformán mosolygós....

      Törlés
  3. Az uránt a Mecsekben egy repülőgépről fedezték fel a háború végén,ott mérték először a sugárzást.Nem két méter magasságban,hanem igen magasan.Az uránért is ment a harc,hogy kié legyen a terület,meddig érjen a határvonal.Az oroszok győztek,a németeket kiszorították...Annak idején,amikor még gimibe jártam a Széchenyi tér mellé,éppen olyan sugárzást mértek a téren,mint a meddőhányó mellett a bányánál.Szóval,mindegy,hogy hol lakunk,rajta csücsülünk az uránon.
    Az meg,hogy ki mivel kampányol,teljesen mindegy,a fele sem igaz.Olvastam a hozott linkben,hogy 2014-es írás.A korom miatt már nekem sem kell izgulni emiatt,ebből úgysem lesz semmi.
    Inkább a szénbányát nyitnák meg,hogy ne kelljen a fákat kivágni és a megválasztott polgármester,aki kivágatta a fél Mecseket a hőerőmű működéséért,a szénnel fűtené a várost.Mert a hőerőműnél van megfelelő szűrő,nem károsítaná a levegőt.Én féltem az erdőt...Rajta csücsülünk a kiváló minőségű szénen,de bezárták a bányát és drága pénzért hozzák be a lengyel,az ukrán és orosz szenet.Ez ám a gazdálkodás!
    Csak így tovább!
    Mi meg ne izguljunk,úgysem tehetünk ellene!
    Lélekajtós

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes ez az "urán-felfedezés-történet" még nem hallottam.Ami a szénnel való tüzelést illeti, hát, az se egy leányálom, nem véletlen, hogy a fejlettebb és normálisabban gondolkodó országok igyekeznek nap- és szél-erőművekre átállni. Nem tudom az igyekezetük mennyire hatékony, mert nem elég egy-két országot modernizálni, ha a világ döntő részén az emberek olyan szegények, hogy semmiféle "jó dologra" nem jut pénzük.

      Törlés