2008. július 16., szerda

Hol kong hol nem...

Kattints a címre, a Ctrl billentyű lenyomásával egyidejűleg.:
http://61226.com/share/hk.swf (ha nem jelenik meg a kép, kattints a kép helyére) Az egeret állítsd a kép felső szélére ! Először a reggeli képet látod, majd az egér egyik gombját sem lenyomva, lassan húzd lefele a kurzort ! A képen beesteledik, kigyúlnak a fények. Érdekes…
Ha az ember úgy él, ahogy én, akkor legfeljebb a könyvekkel, vagy a Tv-vel való utazásban lehet része. Én ezt kellőképp ki is használom. Tegnap pl. Hongkongban jártam.


 

Területe Budapest kétszeresét teszi ki, míg lakossága Magyarország népességének kb. kétharmada, így a Föld egyik legsűrűbben lakott területe (csak Monaco és a közeli Makaó előzi meg). Egyike a világ kereskedelmi és gazdasági központjainak.
A mai Hongkong helyén a paleolitikum óta van emberi település. A térség a Csin (Qin)-dinasztia (i.e. III. sz.) óta része Kínának, a későbbiekben kereskedelmi és hadikikötő volt. A legelső feljegyzett európai látogató Jorge Álvares portugál tengerész 1513-ban.

A Kínára kényszerített első ópiumháborút követő 1842-es nanjingi szerződésben Hongkong szigete és számos kisebb sziget került a brit korona birtokába. A második ópiumháború után, az 1860-as első pekingi konvencióval a Kowloon (Jiu Long)-félsziget következett, majd az 1898-as második pekingi konvenció 99 évre a britek birtokába adta az ettől északra fekvő úgynevezett Új területeket.
1949 után a pekingi kormánynak katonai szempontból aligha jelentett volna nehézséget a brit gyarmat megszállása, ám ezt mégsem hajtották végre. Ezt a döntést az is befolyásolta, hogy Anglia – tekintettel elsősorban Hongkongra és kínai gazdasági érdekeltségeire – 1950. január 5–6-án megvonta elismerését a Tajvanra menekült „nemzetiektől”, és jegyzékben erősítette meg már korábban is kifejezett szándékát az új hatalom elismerésére. 
Bár Kína tudomásul vette a status quót Hongkong kérdésében, azt is világossá tette, hogy nem tolerálná a független állam létrehozását. Miután a bérlet meghosszabbításáról nem sikerült megegyezni, 1984-ben kétoldalú szerződésben mondták ki, hogy a lejáratkor egész Hongkong visszakerül Peking uralma alá, egyúttal rögzítették az „egy ország, két rendszer” elvének fenntartását 50 évre. A brit lobogót 1997. június 30-án vonták le, egy nappal később visszacsatolták a Kínai Népköztársasághoz, amelynek ma legfejlettebb része.
/wikipedia/
Ha térképen akarod nézegetni, itt lehet:
Eléggé meglepődtem, mekkora szabad területek, erdőségek vannak a sziget közepén. Szinte lehet mondani, csak a tenger-mente lakott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése