2008. július 21., hétfő

Hát ezért nem aludtam az éjjel...

Időjárás-változás
A front zárt felhőzete nyugaton és északnyugaton (a kép bal ill. bal felső részén) látható. Délkeleten az Alföld sárgásbarna vidékén, északabbra a Kárpátok erdős gerinceit láthatjuk, az Alföldön végigkövethetjük a Tisza menti erdők zöldjét is. A felhőzet vékonyabb része már szinte az egész Dunántúlt is elborítja. A felvétel délnyugati (bal alsó) sarkában a felhők közt felfedezhetjük az Adria kékjét is.








A markáns hidegfrontok általában északnyugatról érik el hazánkat, azonban előttük gyakran délnyugati áramlással még melegebb levegő érkezik az Adriáról, ezzel is növelve a front menti hőkontrasztot. A meleg áramlás – mint vasárnap is – gyakran maga is erős széllel érkezik, az így hozzánk jutó levegő pedig nemcsak meleg, de párásabb is a korábban itt veszteglőnél. Emiatt a délutáni órák nagy hőségében erős hőzivatarok alakulnak ki, a nagyobbakból pedig jégeső is hullik. Ez a forgatókönyv most egy hét alatt kétszer is lejátszódott.
/Nat.Geo./ A felhők ide-vonulása után most pedig én vonulok el a konyhába, mert mára mindenféle főzési és befőzési terveim vannak. Tehát viszlát este !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése