2014. november 20., csütörtök

Világnapok




Nem vagyok különösebben oda a világnapokért – már az ősidőkben a nők napját is utáltam – de ma reggel hallottam a tévében, hogy ma van a WC világnapja.
Rákeresve a neten, kiderült, hogy nem mellesleg  ma van a férfiak világnapja is. Ehhez a párosításhoz én nem fűznék kommentárt – max. nem értem a dolgot, de hát nem ez az egyetlen a világon, amit nem értek.
A WC-kel kapcsolatban érdekes a friss anyagok között nézelődni, pl. itt, ahol igen sok hipermodern WC is látható:  http://kepek.life.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1411/Ezek_20141118171453/gallery.xml&rovat=erdekessegek
Nem másolgatok ide WC-történeti részleteket, gondolom nagyjából mindenki tudja honnan ered, stb… Ami a reggeli híradásból megragadta a fejemben, az egy szám: az ISS WC-je 14 millió Eu-ba került. Persze fogalmam nincs, ez sok-e vagy kevés, hiszen azt se tudom, hogy pl. az ISS úgy zusammen mit kóstál – de gondolom ez csak egy morzsányi, vagy annál is kevesebb költségrészlet.
Viszont ennek kapcsán jutottak eszembe saját világjárós WC kalandjaim, különösképp a nagy Szovjetúnió-beliek – hát szörnyen sajnálom, hogy egy-egy fotó erejéig anno nem örökítettem meg – mert elmondani ugyan lehet, de hát a kép azért mégiscsak más lenne… Persze az orosz WC még fejedelmi ahhoz képest, hogy 2,5 milliárd ember kétségbeejtő higiénés körülmények között él, 1 milliárd pedig épp úgy végzi dolgát, mint anno az ősemberek. Elgondolkodtató adatok.
Végezetül egy mondat, ugyancsak a tv–től elcsenve: a WC az egyetlen olyan dolog, amin keresztül mindennapi kapcsolatunk van az „alvilággal”….



3 megjegyzés:

  1. Nem kritika !- ( és nem mintha zavarna ez a "kettősség" )- igaz,nem kell mindent elhinni,ami a neten található... de pl. november 19 az Nemzetközi férfinap és nem ffi. világnap - bár lényegtelen. ( vagy pontosítandó)
    Amiről kevesebb szó esik (?) - állítólag a vízfogyasztásunk cca. 40%-át a WC-ben alakítjuk át szennyvízzé !- és a wc.papír-ügyek is említve lehetnének. Való igaz,- van,ki "illetlenségnek" tartja ezekről beszélni,- mint pl. arról, hogy megnézed-e (naponta) a székleted "milyenségét ?"... (már ha nem olyan a WC-d,hogy rögtön "eltűnik"... stb.)
    (Más : majd nem feledni,- állítólag nem igaz, hogy az ISS WC vizét (tisztítás után) visszajuttatják az ivóvizükbe - viszont az űrruhában valóban van "pelenka." [ Sajnos mindig elfelejtem kipróbálni azt, hogy a WC papír "gurigánk" - valóban feloldódik-e a vízben ? - a szelektívbe" rakom - stb. ]
    WC témában a legtöbb anyag (szerintem) a koos.hu honlapon található. (évek óta ) - ráérőbbeknek.

    VálaszTörlés
  2. Jól megmosolyogtattál. Ez már abszurd, hogy mindennek van már napja. Nekem Erdélyben volt meglepő élményem: egy hatalmas lábnyomba kellett beállni és egy öklömnyi lyukba kellett beletalálni. Azóta is mély nyomott hagyott bennem a kérdés. Vajon nem a férfi WC-be tévedtem?

    VálaszTörlés
  3. Nos igen, lehetett volna cizellálni a témát - de gondoltam elég ennyi is..
    Kyba: nem hinném, hogy abból a fajtából van fiú-lány változat :-)

    VálaszTörlés