2018. április 22., vasárnap

A liliomfa csodája


Találtam egy cikket, akinek van türelme végigolvashatja, de a türelmetlenebbeknek kimásolom a lényeget, ami – szerintem – igazi szenzáció. 
"...A fákról eddig úgy tudtuk, hogy nem mozognak, legfeljebb passzívan alkalmazkodnak a környezetükhöz, így a nappal és az éjszaka váltakozásához is. Magyar és dán kutatók egy új kísérlettel kimutatták, hogy a fákban a víz nyomása néhány órás időközönként változik. Az eredmények a fák vízszállításának egy eddig ismeretlen mechanizmusát sejtetik: a fák „pumpálják“ a vizet.
Adataik azt mutatták, hogy a fák ágai egy-két centimétert mozognak fel-le, kettőtől hat óráig terjedő, tehát az éjszaka hosszánál lényegesen rövidebb ciklusban ismétlődve" ….Korábban az volt az általános szemlélet, hogy a fákban egyenletesen áramlik a víz..."

Az ábra bal oldalán a magnólia háromdimenziós modelljének oldalnézete látható. A színes vonalak jelölik azokat a magassági határokat, amelyek a pontok egytizedét tartalmazó tartományokat elválasztják. Ahogy a fa alakja az éjszaka folyamán megváltozott, ezek a tartományok is elmozdultak – ez látható a jobb oldalon. A skála méterben van megadva, az elmozdulás tehát +/- 1 cm körüli. A képen látható, hogy az éjszaka folyamán három, egyenként kb. négy óra hosszú elmozdulási ciklus történt.
 
http://diszkertem.hu/nagyviragu-magnolia-liliomfa-magnolia-soulangeana-nvams-8005504-455

Azért olyan csodálatos, hogy a rengeteg rossz dolog mellett jók, érdekesek, hasznosak, értékesek is felfedezésre kerülnek. Valami halvány kis reménysugár a jövőre nézve….
Ha ránézel egy csodás, mostanában virágzó magnóliára, jusson eszedbe róla, hogy egyik testvére  volt a „kísérleti alany” ehhez a felfedezéshez.


6 megjegyzés:

  1. Ha már tulipánfa, akkor ezt nézd meg!
    https://www.youtube.com/watch?v=Zc2l1QAU-a0
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó volt egy kicsit látni megint a Széchenyi teret ! Régen többször voltam Szegeden, de már legalább 10 éve, hogy utoljára ott jártam....
      Köszönöm(=az emlékek felébresztését is)

      Törlés
  2. Csodás! Hisz azt is tudjuk, hogy zenét is játszanak. Talán nálad is olvastam róla, hogy érzékeny eszközökkel "lekottázták" a fák hangját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyi csodára derül fény folyamatosan, - tekintve, hogy nőnek a "meglesés" lehetőségei - hogy ez ember sokszor már észben sem tudja tartani. Csak csodálkozik, csodálkozik....
      Istenkém, mi minden változott az én 7 évtizedemben!!!

      Törlés
    2. Nézd csak!
      https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/elettani-nobel-dij-minden-fanak-van-pulzusa-36325-001

      Törlés
    3. Igen, ez az, ezt olvastam. Csoda !!!!

      Törlés