2013. november 25., hétfő

Memi pasa fürdője, meg a villamos…


Nemrég láttam/hallottam, hogy nosztalgiából, - a régi pécsi villamos beindulásának 100 éves évfordulójára emlékezve – a Kórház tér közelében, újra látható egy sárga kocsi. Persze láttam róla képeket is, azt is olvastam, hogy ez azért nem is igazán olyan, mint amilyenek anno errefelé közlekedtek – de csak csak bujkált bennem a kíváncsiság, s gondoltam, mielőtt még behavazódik itt körülöttem a világ, még egy utolsó kis városnézésre lemegyek…

A villamos a Memi pasa fürdője mellett áll, http://hu.wikipedia.org/wiki/Memi_pasa_f%C3%BCrd%C5%91je ha már ott voltam, erről a szégyellnivaló műemlékről is csináltam pár képet.
 

 

 




 

Kapott állítólag a város pénzt török emlékei felújítására http://www.bama.hu/baranya/kultura/belvarosi-torok-kozpont-482980 (igaz, a fürdő nem szerepel ezek között) de ahogy elkezdtem ez után keresgélni a neten, olyan szélsőséges véleményeket találtam a témához kapcsolva, hogy lelki békém megőrzése érdekében gyorsan abbahagytam az olvasásukat. Sőt, ki sem fejtem saját nézetemet ezen a téren…(Szerintem ugyanis a törökök már a „spájzban” vannak…Aki ezt nem érti, azt sajnálom….)
A fürdőnek csak bizonyos részeit fotóztam és nagyon ügyesen kellett lépegetnem, mivel a közeli,  Kórház téri nyilvános WC-t bezárták, helyett nincs új – így ez a fürdő egyesek szerint (bár fedetlen - de) elég jó búvó- és "lerakóhelynek" bizonyul…..

Ami pedig a villamost illeti: Úgy összességében nem mondhatom, hogy túlságosan felvillanyozva jöttem el a helyszínről.
Érdekes módon már az is zavart, hogy NEM ilyen villamoskocsik jártak Pécsett !
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.405932612819570.96129.360661200680045&type=3  Ezen a címen mindenki számra hozzáférhetően megnézhető sok villamosos pécsi kép, és ott bizony ilyen kocsik nincsenek. Azoknak a régieknek nem volt  ajtajuk, egy olyan furán nyíló-csukódó rácsot kellett lenyitni és úgy lehetett le, meg felszállni.
Érdekes volt az számomra az, hogy míg az ember, ha gyerekkori helyszíneit keresi, azok majdnem mindig „összemennek” megtörpülnek valamiért – ám nekem ez a villamos most egy ronda nagy monstrumnak hatott…. 
  

 

 


Csak a példa kedvéért csatolok ide egy olyan képet, amin a Kossuth (ma újra Király) utcában, a Színház térnél látható egy "igazi" pécsi villamos:


Míg odaértem, azon morfondíroztam, emlékszem-e valami különleges eseményre a villamossal kapcsolatban ? Nos, esemény nem jutott eszembe, de az igen, hogy  a két városszéli végállomása (Dózsa és Balokány) az én emlékezetemben „világvégeként” él. Nem ott laktunk, mi arra nem jártunk. A Magaslati út környékén éltünk, a belvárosban jártam iskolába – 1962-ben, amikor az első „osztályteánk” volt a testvériskolás (Gépipari) fiúkkal,  a 48-as téren lévő sulijuk hihetetlen messzeségnek tűnt számomra.
Milyen furán alakul is a közel-messze érzete….Ma már (persze hozzá teszem autóval, de azért busszal is)  nem nagy dolog a 60-as évek méreténél sokkal nagyobb város egyik végéből eljutni a másikba. Összement a tér….

Aztán elmentem a temetőbe, betéliesítettem a sírokat.
Állítólag jön a hó.





1 megjegyzés:

  1. Talán jobban elviselted volna a "csalódásodat," ha előzőleg elolvasod pl. ezt is,hogy miért olyan villamost lehet megnézni,amilyent.
    Átadták a pécsi villamost Itt le van írva,hogy valóban nem közlekedett Pécsett,de attól még eléggé "koros." stb. A török műemlékekkel kapcsolatosan talán csak annyit,hogy az "ők pénze" a felújításokhoz már megérkezett,sajnos a "mi részünk" (a magyar felújításra szánt pénz) pedig nem. Esetleg "tudjunk örülni" annak, hogy a belvárosi templom (Dzsámi) felújítása megkezdődött, elég nagy változások lesznek (?) - pl. az altemplom is látogatható lesz. [ - feltételezem,hogy pénzért...de az már egy más történet,- mint ahogy pl. a pécsi földalatti wc.-k téma is. ]

    VálaszTörlés