2015. október 29., csütörtök

Séta a székesegyház körül


Még valamikor szeptemberben elmentem egy rendezvényre – melynek a hangzatos címe
„Séta a középkori káptalani lakóházak pincéiben” volt. Előzetes jelentkezést kértek – amire aztán, (kiderült a helyszínen) nem is volt szükség, mert aki csak úgy „betévedt” az utcáról, az is lemehetett a pincébe.
Szükség lett volna azonban elemlámpára. Tény, hogy a neten megjelent programok közül egy  ezt jelezte is, pechemre azonban én abból az öt másikból olvastam egy program-ajánlatot, ahol szó se volt arról, hogy a látogatóknak lámpát is kell hozniuk. (Még jó, hogy egyéb biztonsági berendezést: -gumicsizma, védősapka- nem követeltek…)
300.- kemény forintokért emiatt aztán jóformán semmit sem láttam, és végigizgultam az „utat” mert  az építkezésből ottmaradt homokbucka, meg betongerenda valamiképp „magától” nem ment el a helyszínről, bár lehet, hogy direkt akadálynak hagyták ott.
Szerencsére sikerült ép lábbal megúsznom ezt a kalandot.

Amúgy ha lett volna lámpám, sok látnivaló akkor sem lett volna… többnyire új téglaburkolat borította a pincejáratokat, a lépcsők betonból, egy helyen lehetett csak az eredeti falazatot látni. Bevallom, 300.- Ft-ot ilyen feleslegesen még nem adtam ki – de felejtsük is el.
(Nagy nehezen találtam egy képet a neten – de közölhetem, amikor én ott jártam TÖK SÖTÉT volt. Egyetlen lámpa sem égett !!! Lila fogalmam nincs, ez a fotó mikor készülhetett… de csakis az után, hogy én 300-at kifizettem a sötétért. Lehet, ezen a pénzen vetek izzókat…)
 
Kép helye: http://okpecs.hu/wp-content/uploads/2015/08/p%C3%BCsp%C3%B6ki-titkos-pince.jpg

Aztán barátnőmmel - aki még nem járt a középkori egyetem környékén és az északi várfal sétányon sem, körbesétáltunk és természetesen körbefotóztam a terepet.
Nem gondoltam, hogy az új Angster emlékmű felállítása után a régit helyén hagyják – kétségtelen inkább romra emlékeztet már, mint emlékműre. A zenék már nem működnek és szerintem egy alkalmas éji pillanatban el is fogják vinni a fémgyűjtők… 



A Pécsre jellemző WC és szemetesedény - hiányra szeretném felhívni a figyelmet az alábbi fotókkal is:
 

 A szép idő ellenére sétálók szinte alig voltak, amit én cseppet sem hiányoltam. Merő kíváncsiságból bementünk a „Magtár látogatóközpont”-ba, amit jól tettünk, mert  kaptunk egy igen jó kis prospektust, amiből kiolvastuk, hogy vannak még felfedezésre váró és érdemes helyek itt, melyek meglátogatását el is határoztuk. Én pl. még nem voltam a püspöki kincstárban és a zarándokházban sem.
 
Kinagyítva talán jobban látszik...
 
A bokor-labirintus a két keleti toronnyal

A középkori egyetem

A Kioszk aranyos kis épülete

Az északi várfal menti sétány
Aranyos Mária kápolna romjai

Jobbközépen az alagút

Arany fények a téren...

Ókeresztény mauzóleum

Alsó sétatér szökőkútja

Varga Imre: Kodály Zoltán

Pátzay Pál: Nővérek

 Az alsó-sétatéren át lementünk a Kórház térig, aztán irány: haza.

Ahogy közeledtem a lakásomhoz, egy sokszor látott kép különös fényben tündöklött előttem. Gondoltam, lefényképezem, részben, mert ilyen „szépnek” sosem láttam (mint egy kivilágított karácsonyfa – ez jutott eszembe) – másrészt sok sok éves nekikészülés után remélhetőleg hamarosan tényleg lebontják. 



Kellemes délután volt – a kezdeti bosszúság ellenére is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése