2017. január 6., péntek

Dugó



Valamit keresek a neten – és valami egészen másra találok.
Sokszor előfordul, s nem haragszom érte, bár eltérít a "témámtól".
Valójában azt szerettem volna most megtudni, hogy az a "dugó" - amivel a borokat manapság bedugaszolják, miből készül. (Nyilván műanyag, de mégis, pontosabban....)

Az ember ilyenkor próbálkozik, beüti a gugliba, hogy dugó, meg én azt is beírtam, hogy parafadugó - mert azonnal beugrott, hogy mást is neveznek "dugó"-nak nem csak azt, ami az üvegbe kerül. Jól tippeltem egyébként....
Na, hát azt látni kell, hogy erre a két kereső-szóra hány ezer válasz bukkan elő... Mindenesetre a dugók újra-hasznosítása terén félelmetes mennyiségű ötletet találtam.

Az jutott szembe, hogy csak én vagyok ilyen fantáziátlan, hogy semmire se használtam ezeket ? (Mondjuk nem bontok naponta bort/dugós italt - de azért eldobáltam már jó pár dugót....)Hát...meglehet....

Csak néhány ezekből: 
http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-parafadugo-37-orulten-kreativ-felhasznalasi-modja/
http://anyakanyar.hu/wp-content/uploads/2013/05/parafadugok.jpg

(Na, tudok én ilyesmiket is írni....)

8 megjegyzés:

  1. Én olyant is találtam, parafa, de műanyag borítással, néztem is mit látok. Amúgy azért a sok jó ötlethez ember is kell, ügyesség és hozzáállás, hogy meg is valósítsuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Á, én is csak gondolok arra, hogy mi mindent lehetne belőlük csinálni, de biztos semmit se fogok...

      Törlés
  2. Bárcsak lenne borosüvegem, de nem az a hosszú, hanem a másik, és hozzá igazi parafadugó..... de nincs sajnos. Nálunk sok-sok éve nincs alkohol.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazi parafadugóm nekem se sok van, de mivel én gyógyszerként iszom a vörösbort (napi 1 dl-t) vannak dugóim ebből az újfajta műanyagból. De nem szeretem őket...

      Törlés
  3. A parafadugókat én is újrahasznosítom. Én a bútoraink alá szinte mindig parafadugót teszek a vízszintezéshez, mert azt olyan vastagra vágom, amilyenre kell. Ezen kívül van nekem is folyamatban edényalátét készítése, lehet hamarosan azt is megmutatom a blogon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint fentebb is írtam - bár tetszenek az ötletek, de gyanítom nem fogok én semmit se "alkotni" dugókból. De ettől még jópofának, érdekesnek tartom ezeket az felhasználási módokat.

      Törlés
  4. Lehet,megint én lennék a kivétel? ( vagy másfajta)Pl. ennél az esetnél maradva, ha pl. úgy kezded el keresni a témát,hogy borászati anyagok , vagy valami más borászattal kezdődő szóval, előjönne a dugók is, hogy pl. szilikon dugó és egyéb dugóval kapcsolatos tudnivalók.
    Persze,néha én is "belefutok" olyasmikbe, amik különösebben ( vagy egyáltalán nem)nem érdekelnek. Így vagyok én pl. a parafadugóval is,sok mással is. Oka ? Talán az,hogy -én úgy gondolom,- a kreativitás az egy olyan dolog, ami eredendően vagy benned van, vagy "magától jön,". Olyasmit megcsinálni (másolni) amit mások kitaláltak,nem tud "lázba hozni," - vagy arra sem inspirál,hogy ugyanazt én is megcsináljam. Egyre kevésbé hiszek abban is, hogy olyasmikkel "mentenénk meg a Földet," hogy pl. PET palackból, tojástartóból meg mindenféle hulladékból tárgyakat készítenénk.
    (2) Mindenesetre (tv-ben hallottam) borászoktól, a legjobb minőségű (parafa) dugótól is "megromlik" a bor, ha a dugót nem alaposan mosták le, (palackozás előtt) és a dugó Hypós maradt. (Na,de ez már más történet.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném, hogy én nekiállok bármit is a dugóimból alkotni - de ettől még érdekesnek, ötletesnek tartottam pár megoldást. Nekem ilyesmik nem szoktak "csak úgy" eszembe jutni.

      Törlés