2017. január 28., szombat

Újra denevér...

....csak most szomorúbb a történetem. Több, mint 3 éve már volt egy hasonló esetem, s az akkor sikerrel végződött: http://aranyosfodorka.blogspot.hu/2013/03/denever.html

A tegnapi történet sokkal szomorúbb. Jöttem hazafelé és a szomszéd házfal mellett egy picurka (de tényleg, nem volt 10 cm) feketés csomócskát láttam – és azonnal felismertem, hogy ez csakis egy kis denevér lehet. (És nem kutyakaki – mert az itt elhaladó emberek 100 %-a nyilván annak nézte – de ha nem, akkor is,  rajtam kívül ember fel nem vesz egy halottnak látszó denevért – ebben biztos vagyok.)

Máris fogtam egy zsepit és óvatosan felvettem a pár dekás kis állatot, hazahoztam, és egy papírtörlővel kibélelt dobozba tettem – várva és remélve, hogy épp úgy, mint az előző, ez is felmelegszik téli álmából.

Amikor már egy óra elmúlt és semmi de semmi jele nem volt az éledésnek – felhívtam újra a Madáregyesületes ismerősömet, tudakolva, hogy van-e szerinte esély arra, hogy „feltámad” ez a kis állatom ?  Hát elég bizonytalan volt a válasz… És sajnos most nem történt csoda. Mozdulatlanul feküdt a picurka test. Hogy mi történt vele, nem tudhatom, semmiféle sérülés nem volt rajta, csak egyszerűen halott volt.
Nagyon sajnáltam. Ma eltemettem és szomorú vagyok.




És akkor tessék,  most  küldi nekem Vera az alábbi cikket: 
http://www.pecsma.hu/pecs-aktual/szeretni-kell-a-pecsi-denevereket/

Szóval ilyen  mással is előfordulhat - járjon nagyobb szerencsével, mint én !   



                                 

12 megjegyzés:

  1. Nem ismerem a denevér viselkedést, de nem lehet,hogy mélyen aludt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos nem. Ha elolvastad az előző denevér történetét
      - abból kiderült, hogy nem túl sok idő kellett ahhoz, hogy felmelegedjen. Én több órát, sőt az éjszakát is megvártam - és sajnos semmi nem történt. Nagyon pici volt és valószínű régen eshetett ki - és én későn értem oda. :-(

      Törlés
    2. Denevérszakértő unokahúgomnak meséltem és mondta,hogy boztos kiesett az épület réséből.:(

      Törlés
  2. Itt is pont a napokban írtak a helyi újságban róla, hogy egyre több ilyen apró denevér potyog ki a panelek réseiből. Felélték utolsó tartalékaikat, a gyengeség, a hideg végez velük.
    Írták, ha talál valaki ilyet, hogyan gondoskodjanak róla.
    Szegénykék :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...ha időben ér oda és ha van bátorsága felvenni a földről... de sajnos az a gyanúm (miképp írtam is), hogy 100 közül 100 elmegy mellette....

      Törlés
  3. Talán annyit, hogy ( bár a PécsMa újságot még nem kézbesítették)- ilyesmikért is érdemes (naponta)(legalább a címeket) megnézni a neten. (Hogy a több 4-5 "pécsi lapot" ne is említsem.)
    Más : szoktam a Duna-Dráva honlapját is nézegetni, onnan tudtam ezt-azt... még tavalyról, mert ők is írtak (akkor) róla.
    Azt viszont nem tudom, mindegyik fajta (?) vagy bizonyos fajtájuk védett. ( 100000 HUF )

    VálaszTörlés
  4. Jav. 10 ezret akartam volna írni !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Magyarországon valamennyi denevérfaj védett.
      https://hu.wikipedia.org/wiki/Denev%C3%A9rek

      Törlés
  5. Ó, szegényke. Én sem tudtam, hogy mit kellene tenni, ha találnék egyet. Jó volt olvasni a cikket! Köszönet Verának érte!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én könnyen vagyok, ismerem a madárvédők főnökét... csak szólnom kell. Nem tudom, nálatok mit kellene/lehetne tenni abban az esetben, ha találnál egyet.

      Törlés
    2. Állatmenhelyet vagy egy állatorvost hívnék fel.

      Törlés