2018. február 25., vasárnap

Kedvenc levesbetétem

A Zwiebakról jutott eszembe egy másfajta „kenyér”- különlegesség: a pászka, vagy macesz.

Hosszú évtizedek óta nálunk a karácsony és a nagyobb családi ünnepek alkalmával a  húsleves  betétje az ebből készült gombóc. Az „igazi” húsleves természetesen marhafarokból fő, de azért a disznóhúsból készült is jó. Azt tán mondanom sem kell, hogy nem kuktában, hanem egy fél napig, szép csendesen kell főzni a levest, hogy a legfinomabb ízek kiérződjenek majd belőle.…

Aki nem ismeri a pászkagombócot, annak csak ajánlani tudom, hogy legalább egyszer próbálja ki !



Az én receptem:

1 egész tojáshoz 1 evőkanál olaj, 2,5 evőkanál víz, 4 evőkanál pászkadara (a pászkalapokat a robotgéppel szoktam felőrölni – de alkalmanként liszt formájában is beszerezhető) só, bors. Ezt a masszát este összekeverem és hűtőbe teszem.


(A képen látható mennyiség a fent leírt anyagmennyiség ötszöröséből készült !)  Másnap vizes kézzel gombócokat formázok belőle és kifőzöm.


Nem tudok finomabb ünnepi levest elképzelni ennél.
 

Egyébként a boltokban meglehetősen drágán adják – viszont most találtam egy egyszerű receptet, amit ki is fogok próbálni.

Hozzávalók 16 negyed-körhöz:
8 dkg fehér liszt,
7 dkg teljes kiőrlésű liszt,
1 csipet só,
1/2 csapott mokkáskanál sütőpor (el is hagyható, de így megszáradva nem lesz fogtörő-kemény),
1 dl szoba-hőmérsékletű víz.

A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, négybe vágjuk majd gombócoljuk. Három gombócot letakarunk hogy ne száradjon, egyet lisztezett deszkán nagyon-nagyon vékonyra kinyújtunk. Derelyevágóval négybe vágjuk, majd csíkozzuk a darabokat. Forró serpenyőben zsiradék nélkül megsütjük.
Én a végén le szoktam kapni a serpenyőt a tűzről, és húsfogó csipesszel megfogva a a kenyérkéket, nyílt lángra is rá szoktam dobni pár másodpercre.
A maradék három gombócot ugyanígy készítjük.
A pászkát fogyaszthatjuk frissen is, de megszáradva épp olyan, mint a bolti. A kiszáradt pászkákat meg is törhetjük mozsárban durva morzsára (vagy robotgépben) és így készülhet belőle maceszgombóc is.
Kiválóan használható Cézár-szerű salátákra is, ha pár centis darabokra tördeljük.


4 megjegyzés:

  1. Apukám imádta a húslevesbe beletördelni kisebb-nagyobb darabokba a pászkát, Anya a mai napig tart otthon, Ő is szereti. Én még nem próbáltam, de biztos finom, azt szoktam mondani, mi lenne rossz rajta?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. "Csak úgy" enni én nagyon ritkán szoktam, de ha egyszer kedved lenne a leírt receptet kipróbálni (nagyon lényeges az állaga!!! és ne keseredj el, ha elsőre nem sikerül!)- szóval ha egyszer kipróbálod, szerintem ízleni fog. Írd meg !

      Törlés
  2. Én igy ahogy van, ettem sokáig anno a pászkát...Íztelen, száraz valami...mégis nagyon ízlett...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mitől is lenne íze ? Liszt meg víz...Biztos nem ízlik mindenkinek, de hát ugye ízlések és pofonok....
      Próbáld ki a gombócot !

      Törlés