2009. augusztus 16., vasárnap

Vasárnap

Nem találom a helyem. Reggel „gépeztem” egy darabig, aztán nagy levegőt véve, abbahagyására kényszerítettem magam. /Vigyáznom kell erre, mert most nincs kiért-miért abbahagyni !/ Aztán vasárnap ide, vagy oda, ma szétdúltam a szekrényeimet, átválogattam a vackaimat, ruhákat, törölközőket, mittudoménmiket. Selejteztem. Nem akar múlni az idő. Olyan nehezen lett dél. Ebédet nem is kellett főznöm, ott a tegnapi maradék. Délután olvastam. Különös, hogy épp mostanra esett, a közvetlen házbéli szomszédaim is, a mellettem lévő ház lakói is elutaztak. Épp tegnap este gondoltam arra, hogy elég rendesen „egyedül maradtam”, a szó fizikai értelmében is. Olyan mélységes mély csönd van. /Kívül is, belül is…./ Nem merek lehúzott redőnyök nélkül aludni, ami azért rossz, mert szeretem, ha jár a levegő a lakásban. Na, hát most az sincs. El kéne mennem valahová, csakhogy viszonylag meleg van, nem túl nagy a kedvem…Meg hát hová is, ahol Lili ne lenne velem. Hiszen viszem. „Magammal viszem” mindenhová. Hiába vettem le a pórázt az előszoba fogasról három nappal ezelőtt, ha indulok, még felnyúlok érte…

Vajda János: Magány Az emberek beszélnek fájdalomról, Rakásra hordva sok bút, bánatot; És mondja mindenik a magáéról, Hogy már a földön az a legnagyobb. Hallgatva némán ennyi bút, keservet, A magamét én el nem mondhatom. Keresem a magányt, a véghetetlent, Csak ottan önthetem ki bánatom. Hol legsürűbb az erdő, legsötétebb, S a szél elalszik a falevelen, Mintha megállna percre idő, élet, - Leborulok sohajtva: "istenem, Hát e világon semmi sem tökélyes! Nincs alkotásod kifogástalan. Ha fogyatékos minden, ami véges, Teljes talán, ami határtalan? Te, aki ülsz ott arany fellegtrónon, Teremt, változtat, öl vezényszavad; Míg lényeid itt hánykolódnak gyarlón, Elégedett volnál te egymagad?" És láthatatlan elborul az égbolt. Valami árny vonul el odafönt. A mozdulatlan levegő meredt, holt. Mintha befagyna, dermesztő a csönd. És mintha megszólamlanék az isten, És hallanék fohászt, mélyet, nagyot: "Hozzám hasonló e világon nincsen; Mindig magamban, egyedül vagyok!"

Kép: Nem tudom honnan, régi "gyűjtés", még a megtalálási hely címe nélkül.

3 megjegyzés:

 1. Mindíg megtalálod AZT a verset!
  Azért ha hívnak menjél!
  A fotód nagyon jó és találó.

  VálaszTörlés
 2. (Bocs' - valahogy engem is megtalálnak a "problémák"... ) Ma (hétfő) reggel "csak" azt kérdezték tőlem : >> esetleg.... röviden... "adjam elő".... a JOVÁLIS és a LOJÁLIS szavak "magyar megfelelőjét" - kissé később pedig : a LE (lóerő) és a KW (teljesítmény) - "átszámítását" ( -na, ne bonyolítsam) - meg ne ismételgessem magam! ( a polihisztorok kora lejárt... valamit nincs "hordozható PC-m".... stb.
  Na, ennyit,- nem többet.
  ************************************************
  Esetleg (gyorsan benyomatom) még ezt itt :
  2009.augusztus (34.hét)
  Foto : BODOR ÁDÁM
  Idézet : " Sepsiszentgyörgy a maga fénykorában még egy bohém természetű, edzett fiatalember számára is életveszélyes hely volt. Amikor az ember kietlen szelektől látogatott vasútállomásán leszállt a vonatról, a lét különleges szférájába lépett, a zabolátlan provincia világába,és ezzel hihetetlen kockázatoknak tette ki magát." [ A börtön szaga ]
  17.hétfő : +1929 Benedek Elek
  18.kedd: 1922 A.Robbe-Grillet / +1850 Honoré de Balzac / +1977 Déry Tibor / +1986 Benjamin László
  19.szerda: +1936 F.Garcia Lorca
  20.csüt. : 1901 Salvatore Quasimodo
  21.péntek : 1953 Szőcs Géza
  22.szombat : 1920 Ray Bradbury
  23.vasárnap: +1831 Kazinczy Ferenc / +1991 Nemes Nagy Ágnes
  ***********************************************
  Bocs' - ( szót sem ) -Bodor Á. ( könyvtárban lévő összes könyve - részemről - olvasva... akit érdekelne,- hát....bizonyára Google ) -
  ********************************************
  "Magamról" (...) reggel kb. 75 percig (?) - a régebbi számlák "rendszerezésével".... foglalkoztam - OK ! - még jó, hogy észrevettem ( telefonszámla alján...) - a napokban mehetünk átvenni az "új" telefonkönyvet.
  Hát... ne bonyolítsam ! .... ( - Motto : "amerre állok - mindent (ki) dobálok... ) - persze, név/lakcím és egyéb adatok levágva az iratokról... ( és az UFO-ba szállítva...) - ( csak semmi félreértés ! - a legtöbb számla és ilyesmi - megbízható személyeknél - kazánjukban elégetve ! -) stb.
  **********************************************

  VálaszTörlés
 3. ( Na, lényegtelen, hogy csak-csak sejtem - elég sok "személy" véleményét rólam... ) "jól jött" (?) hogy olvasom : LOJÁLIS = (valaki =én) a családjával,barátaival stb. "szemben" akkor is, ha nem azonosul teljesen a nézeteikkel.... bár... bár... (esetleg "konzervatív liberális ?... vagy nem is tudom...) - na, szerencsére már nem tart sokáig ! :-) :-) -ill. sosem "bírtam" a "beskatulyázást ! " - és olyankor meg "dafke" ... :-) :-)
  ********************************************

  VálaszTörlés