2017. október 17., kedd

A pókom sertésvesét eszik !

október 17

Nem fogom megtudni de ha mégis, nem fogok megsértődni, ha ezek után valaki az mondja: elment az öreglány (amúgy is már kevés) esze…

Nem fogjátok kitalálni, mi is látható pontosan a képen, de elmesélem:

A PÓKOM SERTÉSVESÉT ESZIK !


        
A drasztikus szúnyogirtás miatt szinte egyáltalán nem volt mifelénk szúnyog (ez nem baj), légy is sokkal kevesebb van,  és sajnos sokkal kevesebb a pillangó, és egyáltalán nem hallani tücsköket (erről már írtam). De egyelőre a pókjaim – bár lényegesen kevesebben vannak, mint régebben, még valahogy átvészelték ezt a modern városi irtó-hadjáratot. Csakhogy emiatt aztán az etetésükről nekem kell gondoskodnom. Meg is teszem, ha véletlenül egy légyre bukkanok, azonnal agyoncsapom és máris viszem nekik.  Kipróbáltam, a büdösbencét pl. nem szeretik, azonnal kifötörték a hálóból, amikor kísérletképp beletettem….

Így ősz-előre az igazán életképes nőstények (valahova tán már el is rejtették  a jövő nemzedékét…) már szép nagyok,  ők a kedvenceim. Minden nap többször is ellenőrzöm őket, de tudom, az első hideg éjszaka végezni fog velük. Etetem is őket, de ha nincs légy, akkor mi legyen a „menü” ?

Nos, kérem, ma kipróbáltam. A Berci cica nagyon szereti a nyers vesét. Abból levágtam egy picuri darabot és az etető-csipesszel óvatosan betettem a hálóba. (A legyeket is ezzel a csipesszel illesztem be a vékonyka hálószálak közé.) Picit meg is rezegtettem az újfajta csemegét, mintha döglődő légy lenne… Pókocskám azonnal odaszaladt és akkor lestem, lestem, és majdnem hangosan felkacagtam… Mert igenis kóstolgatta !!!  Becsület szavamra kóstolgatta a vesét !

Nem tudom, van-e nyelve a póknak, de odadugta a valamijét a húshoz, majd visszahúzta. És többszöri kóstolás után eldöntötte, hogy 1. Ez nem mozog, tehát nem kell behálózni. 2. Bár ismeretlen, de nem undorító a felkínált valami íze, egyszóval lehet enni belőle. A próba  úgy 6 óra után volt, az első fotók nem sikerültek. De most (mindjárt 8) egy vakus kép sikerült !! És lám, két óra telt el és még mindig kóstolgatta azt a kis vese-csemegét az én aranyos kis pókocskám.

Hát szerintem ez szenzáció. Nekem legalábbis.

Ma már érdemes volt felébrednem !
                                                *******
Tudom hogy a kutya nem teker ide vissza - de én, csak a magam kedvéért akarnám rögzíteni, ma (október 26), több, mint egy héttel az első próba után, ismét megkíséreltem vesével megkínálni a pókomat. És elfogadta....Mi több, a háló egy  félreeső részébe cipelte és ott eszegette, vagy nem tudom mit csinált vele, de szorosan magához ölelve tartotta - miképp ezt az alábbi (nem igazán jó) kép is bizonyítja. (Bocs, de én nem tudok "betelni" ezzel a témával...)


November 2.

Napokig nem láttam, hidegek az éjszakák...Ám ma délelőtt új hálója volt. Természetesen kapott "enni." A felvételek valami miatt nem tökéletesek, de azért látszik, hogy mi a helyzet...



November 5.
Ma reggel  ismét új háló várt, s benne Ő.
Délelőtt kapott vesét, ami elől először "elmenekült" egy levél alá. Most estefelé viszont ez a kép fogadott:




6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Sajnos nincs bogarász ismerősöm akivel ezt az érdekes dolgot meg tudnám vitatni. Másnap is adtam neki - de ma péntek, "húsmentes nap van" és különben se értem rá. :-) Amúgy komolyan mondom, szinte "megnőtt, nagyobb lett" ez a pók - vagy én vagyok teljesen hülye már. A hálója csodás, egyetlen hibácska sincs benne. Nagy örömmel nézegetem a természetnek ezt a parányi csodáját minden nap.

      Törlés
  2. Tegnap vettem észre, hogy pókok költöztek a kaktuszaim közé. Minden éveben, amikor már nagyon hidegre fordul az idő, bevesz őket az ablakból és lépcsőházba költöznek. Most mit tegyek? Jöjjenek a pókok is? A kaktusz nem maradhat kint.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném, hogy bármi kárt tennének, ha beviszed, és az is lehet, hogy a beviteltől függetlenül elpusztulnak. Kérdés milyen fajta pókok. A kaszások bent átvészelik a teleptelet. Keresztesekkel még nem próbálkoztam, s nálam ez a kettő "albérlő" él hosszú évek óta.

      Törlés
  3. Vigyázz a kis pókjaidra és csak etesd őket is vesével! Tegnap olvastam a net-en és ma be is mondta a rádió, hogy az utóbbi 30 év alatt 70 %-ban csökkent a rovarok száma. (!!!) A rovarok számának csökkenésével egyenes arányban csökkent a madarak száma is stb....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Látod én is ezt írtam, kiirtanak sok mindent a szúnyogokkal együtt - meg gondolom a mezőgazdaságban használt mindenféle vegyszerekkel. Láttam egy filmet, amiben arról volt szó, hogy veszélyben vannak a méhek - és a méhek kihalása valamilyen szinten az ember pusztulását is magával fogja hozni.
      Félelmetes jövőkép...

      Törlés