2017. október 3., kedd

A felújított Havihegyi kápolna







Pécsett, a Mecsek-oldalban 1691-1697 között épült fel a Havas Boldogasszony tiszteletére emelt fatornyos kis kápolna, annak emlékére, hogy megszűnt a városban a pestis járvány.

A magas dombtetőre vezető meredek úton Pécs lakói maguk hordták fel - élő láncot alkotva - a templom építéséhez szükséges anyagot. Erre tettek fogadalmat, amikor imáikban könyörögtek a járvány elvonulásáért. A „Havas Boldogasszony” elnevezés a IV. századi Liberius pápa csodás álmához kapcsolódik, aki Szűz Mária jeladására építtette fel Rómában a Santa Maria Maggiore templomot azon a helyen, ahol nyár közepén hó hullott. Később a Havas Boldogasszonynak betegség és járványt elűző, csodatévő szerepe lett. A templom harangját - amely máig megmaradt - 1688-ban öntötte a pécsi harangöntő Weingarten Mihály. 1724-ben épült az orgona. 1780-ban a kápolnát tűzvész pusztította, ennek áldozata lett a belső berendezése is. Újjáépítésekor készült a fél-márványból épített oltár, s a fatorony helyébe a zömök torony. A templom ekkor nyerte el mai formáját.

A kis templom a XVII. századi felépítése óta zarándokhely. Régen a környező falvakból gyalog jöttek el a búcsújárók a Havi Boldogasszony ünnepén, kereszteket, templomi zászlókat hordozva és énekelve. Napjainkban az augusztus 5-én tartott ünnepen a szentbeszédet a magyar mellett német és horvát nyelven tartják.

A templom melletti panorámasétányról  szép kilátás nyílik a városra.


 














Az „idő vasfoga” azonban a szent helyeket is kikezdi – s egyre gyatrább állapotba került a kis templom. Volt azonban valaki, egy titkos jótevő, aki a tíz millió Ft körüli tatarozás költségét vállalta/adományozta – s így kerülhetett sor a templom felújítására.

Arra sétáltam, készítettem pár fotót. Sajnos a városi képek nem sikerültek, túl párás volt a levegő. A templom viszont szép.



(Valamikor ősz kezdetén egy vasárnap - a neten többféle változat is olvasható -  van a termény-hálaadás ünnepe, emiatt voltak a mellékoltárok feldíszítve mindenféle terménnyel.)

Ezek itt alább nem kerülnek/tek megszentelésre, de azért szépek. Szerintem. (Kivéve az utolsó kép büdösbencéjét, álnevén: a  zöld vándorpoloskát. 😀)






12 megjegyzés:

  1. Lényegtelen, hogy tudtam arról, hogy lesz az a termény megáldás,- lehet rosszul tudtam ?- október első vasárnapján szokott lenni. Olvastam is róla a "felhívást" - abban egy tavalyi kép volt. Még jó, hogy te elmentél és megnézted,- mert így megelőzted őket.( Állítólag 8 ember volt ott és érdeklődött 43 fő - gondolom, azért ennél többen lehettek. Feltételezem ezek az adatok csak a számítógépezők adatai.)

    VálaszTörlés
  2. Szép belülről. Talán 2 éve jártam ott esküvőn, azóta szebb lett, bár ez az új torony nekem valahogy kicsi...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem a tornyon nem változtattak. Igaz, leszedték a tetejét és új kupolát is kapott. Googleba célszerűbb úgy beírni (keresni) a pécsi Havas Boldogasszony templom és akkor ott további képek.
      Viszont nem tudom, pl. a szabadtéri misézőhely elkészült-e ? (volt ígéret)

      Törlés
    2. Tiff: nem értem a dolgot, és nem tudom/akarom kinyomozni, de nekem is kisebbnek tűnik....
      @x: a szabadtéri misézőhelyet nem láttam - szerintem az nem készült el. Ill. ami "oltár"-féleség volt a templom É-i falánál, az most nincs ott.

      Törlés
    3. Van egy link, (Pécs templomai) http://nagyvofely.hu/pecs/templomok - sokat kell görgetni benne,lejjebb, de ott van pl. egy 2010-es fotó. (Szerintem rosszul emlékezünk.)

      Törlés
    4. A gugliképeket többször végigpörgettem, de én sem látok eltérést a régi és az új torony között, és mégis.... mégis valami miatt úgy érzem, ez kisebb. Vannak ilyen fura érzéki csalódások....ki tudja, mi az oka ?

      Törlés
    5. Szerintem pedig egy kicsit szélesebb, zömökebb volt a régi. Néztem videókat is... valami történt, az biztos, lehet, hogy arányaiban változott? Mintha beljebb lenne a kupola. Végül is mindegy!

      Törlés
  3. Köszönöm a beszámolót. Az ételeket megáldják, s elviszik akik hozták? Bocs a buta kérdésért.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden év október első vasárnapján. 2017-ben : 16:00 órakor szentmise, utána (jó idő esetén) a templomkertben szerény agapé,szeretetvendégség. Kérték, hogy szendvicset,süteményt vigyenek + saját terményeiket az oltár elé tehetik. (szerintem nem viszik el.)

      Törlés
    2. Be kell valljam, én eddig azt se tudtam, hogy van ilyen ünnep. @x azt hiszem megválaszolta a kérdésedet.

      Törlés
  4. Nem jövök rá mik ezek a hosszúkás piros termések...

    VálaszTörlés