2017. október 1., vasárnap

Szépséges Vénuszom



Őszül a Mecsek....
...és aludni készül a pók.


Ma  a csodás, langyos, őszi Mecseken sétálva barátnőmmel, valahogy a csillagokra, azok közül is a Vénuszra terelődött a szó. Arra, hogy vagy másfél hónapja még a kora reggeli égen szikrázott, most meg sehol sincs.
Ki kell ezt derítenem, hogy mi most a helyzet,  mert reggelente már én se látom – határoztam el, s az elhatározást tett követte.
Az egész estém ráment arra, hogy ezt az anyagot így összeállítsam. Bocsánat, ha rajtam kívül senkinek nem fontos, de beteszem ide a blogba, hogy később, bármikor, ha meg akarnám nézni, egy kattintással elérhető legyen. Egyébként a kis huncut ott van ám a keleti égen, csak most már olyan alacsonyan, hogy éppenséggel eltakarja a szomszéd házának teteje…. 😊


Ez egy jó kis térkép, bekerülhet ide. A Naprendszer bolygói (a Naptól távolodva): a Merkúr, a Vénusz, a Föld, a Mars, a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz.

Miből áll  a Vénusz ?

A Vénusz a Föld testvérbolygójának is tekinthető, nála csak a Nap és a Hold fényesebb az égen látható bolygók közül. Maximális fényessége idején 15x fényesebb, mint a legfényesebb csillag, a Szíriusz. Megtalálása nem nehéz, mivel közel kering a Naphoz így szinte azzal együtt mozgónak látszik. Napnyugta és/vagy napfelkelte környékén a legkönnyebb észrevenni, amit nagyon eltéveszteni sem lehet mivel szinte mindennél fényesebb az égbolton.

A Vénusz a Merkúrhoz hasonlóan belső bolygó, és úgy tűnik számunkra, hogy az egyik kitérésből a másikba megy át a Nap körüli keringése során. Hol esti csillagként, hol hajnali csillagként ötlik szemünkbe.

Vénusz a Földnél közelebb kering a Naphoz, így attól látszólag nem távolodik el 46 foknál messzebb, hol az egyik, hol a másik oldalán mutatkozik központi csillagunknak. A Napot legfeljebb három órával követi, illetve előzi meg az égen.

Mivel a Naphoz közelebb kering, így a Földnél gyorsabban mozog - megvilágított és árnyékos oldalát egyaránt látjuk, ezért a Holdhoz hasonlóan fázisokat mutat. (Kisebbnek, vagy nagyobbnak, fényesebbnek, vagy kevésbé fényesnek látjuk.)

Napkelte előtt a keleti égbolt, vagy napnyugta után a nyugati égbolt feltűnő fényességű égiteste.

A nagybolygók az óramutató járásával ellentétes irányban keringenek.
Amikor a Vénusz közeledik hozzánk, az esti égen látható. Amikor távolodik tőlünk, hajnalban, napfelkelte előtt figyelhető meg.

  
Vénusz-naptár

Január: Napnyugta után az első égitest, amely feltűnik az égen az esti szürkületben, a délnyugati látóhatár fölött. A hónap végén már két órával nyugszik a Nap után.

Február: Estéről-estére egyre magasabban látszik a délnyugati égen. A Hold után az éjszakai égbolt legfényesebb égitestje.

Március: Estéről-estére egyre magasabban látszik a nyugati égen. A Hold után az éjszakai égbolt legfényesebb égitestje.

Április: Estéről-estére egyre magasabban látszik a nyugati égen. A Hold után az éjszakai égbolt legfényesebb égitestje.

Május: Sötétedéstől késő estig ragyog a nyugati égbolton.

Június: Sötétedéstől késő estig ragyog a nyugati égbolton.

Július: A hónap elején még sötétedéstől késő estig ragyog a nyugati égbolton, de napról-napra egyre hamarabb nyugszik a Nap után.

Augusztus: A hónap nagy része nem alkalmas a megfigyelésére. Az utolsó napokban azonban a hajnali szürkületben már észrevehető a keleti látóhatár fölött.

Szeptember: Napról-napra egyre magasabban látszik hajnalban a keleti látóhatár fölött. A hónap végén már csaknem négy órával kel a Nap előtt.

Október: A Hold után a hajnali égbolt legfényesebb égitestje, a keleti égbolton látszik. Négy órával kel a Nap előtt.

November: A Hold után a hajnali égbolt legfényesebb égitestje, a keleti égbolton látszik. Négy órával kel a Nap előtt.

December: A Hold után a hajnali égbolt legfényesebb égitestje, a keleti égbolton látszik. Négy órával kel a Nap előtt.


Képek:

8 megjegyzés:

  1. Én éppen ma reggel láttam,a kelő nap előtt,magasabban,de keletre,ahogy írják.Éppen a fényessége miatt tűnt fel.
    Anci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerencsés helyen van a szobád, elég magasan és keletre néz - ezért aztán szerencséd is volt.Én már idén biztos nem fogom látni.

      Törlés
  2. Én is kerestem, de nincs keleti ablakom, ill. eltakarja a domb és azért nem találtam. Jó, hogy leírtad, várom a januárt, hogy újra felfedezzem!;) Tök jó, hogy ilyen kreatív vagy és mindennek utánanézel, köszönjük!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régóta izgatott ez a Vénusz ügy, és most, hogy megint látókörömbe került jó két hónapja, gondoltam, tisztáznom kellene már most - legalább a magam részére ezt az ide-oda vándorló szépséget. Hát azt hiszem, sikerült :-)

      Törlés
  3. Ezt így én sem tudtam, köszi, majd megfigylem egy hajnalon, bár ehhez jócskán el kell mennem hazulról, ablakból nem látnám már én sem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha most nem is sikerülne, jövő szeptemberben elég magasan van reggel - hiszen én is csak ezért láthattam, mert nekem sincs túl jó kilátásom kelet felé. De egyszer-kétszer megéri megcsodálni - mert bár egy csillag se látszik már(annyira világosodik az ég) de ő még, ott ragyog !

      Törlés
  4. Nekünk sincs K-i ablakunk. Viszont kb. 14,5 éve minden reggel 06-kor megyek boltba (vasárnap) kivételével. Majd minden reggel látom, így aztán pl. ma reggel is (10/03)- eléggé fényes volt,jól látható és valóban ott, ahogy azt olvasható az anyagban. (Pontosítás : ha nem mennék boltba,akkor meg elég lenne csak a kapunkba "kiállni" -és K-i irányba nézni. (Igaz, sosem figyeltem meg azt, hogy a magassága mikor és hogy' változott/változik.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy örültem, végre ma én is láttam. Igaz, NEM azon a helyen, ahol másfél hónapja, lejjebb és délebbre vándorolt, de jól látható volt ! És a fent olvasható helymeghatározó leírás szerint még decemberben is K-en kell keresni.

      Törlés