2018. október 13., szombat

Kis csoda – aminek nagyon tudok örülni


Négy évvel ezelőtt itt
https://aranyosfodorka.blogspot.com/2014/11/kereszt-kerdes.html írtam egy érdekes történetről. (Lencsehegyi képoszlop és a keresztje)
Akkoriban elsősorban csak a különös formájú kereszttel foglalkoztam, nem is gondolva/remélve, hogy ennek a régesrégi képoszlopnak lehet valami jövője. Márpedig lett – és milyen különös….

Hendinger Zoltán szajki lakos  szánta meg ezt a szegény képoszlopot -  és az elmúlt évek alatt valóságos csodát vitt végbe az elvadult környéken…

„…Zoltán és családja kipucolták az elvadult területet, a veszélyes és száraz fákat kivágták, majd elhoztak egy, a Szőcs családtól kapott keresztet. Ez a kereszt az 57-es főút déli oldalán állt, de idén a Szőcs család elbontotta, és helyette egy teljesen új gránit keresztet vásároltak és helyeztek el. Mivel ez a kereszt sem volt annyira rossz állapotú, ezért Zoltánék felállították itt a képoszlop mellett. A felállítás után ez is felújításra, újrafestésre került és az évszám is szépen olvasható rajta, hogy 1849-ben állították eredetileg. Közben a képoszlop is felújításra került, és új szentképek készültek a kis fülkékbe. A tereprendezés után igazán szép lett ez a pontja a határnak..” (idézet innen http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2018-10-13-1141)

Nos, stadionépítők mellett vannak ilyen építők is. Nem ismerem Heidingeréket személyesen, de ha netán ide tévednének és olvasnák: a sváb őseim nevében  minden elismerésem és köszönetem az övék….


Ilyen volt

Kibontva a bozótosból


A felújított képoszlop és a kereszt


8 megjegyzés:

  1. Gratulálok Hendinger Zoltánnak és családjának a kitartásért, és, hogy ilyen szépen megújulhattak ezek a régi vallási jelképek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg neked köszönöm, hiszen te fedezted fel, s írtál róla nekem legelőször, elküldve a fotóit.... :-)

      Törlés
  2. Vannak csodák! Miért ne lennének!
    Csodák igenis vannak! Szerinted mekkora a valószínűsége, hogy a 2014-ben írt bejegyzésedet 2018. januárjában valaki elolvassa?
    Most hónapokkal később, megújultan áll az oszlop és a megmentett kereszt.
    Hendinger Zoltánék csodát tettek, amiben, ne is tagadd, neked is részed van.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy gondolom, a Mecsek Egyesület Természetjáró Osztály elnökének (Biki E.G.) van benne része jócskán, hiszen ő volt a "felfedező". Addig, míg a képeket nekem nem küldte el, tán senki sem tudott róla.
      http://baranyaidombsag.ucoz.hu/ blogjában számtalan hasonló eset olvasható, amikor a természetjárók adományából újítottak fel ezen a területen halófélben lévő vallási emlékeket.

      Törlés
  3. Természetesen szép történet, dicséretes cselekedet. ( Igaz, én pl. nem kevertem volna "bele" a stadionépítést.) Igaz, Pécsett épp' átadtak egy "akadémiát," meg épül a PVSK -nak is egy létesítmény, viszont épp' olvastam, hogy a püspök úr is átadott egy felújított intézményt. (apácák otthona ?)
    Más : ha nem is "vallással kapcsolatos,"de pl. szép történet a vasasi húsfüstölő (!) felújítása kapcsán kialakuló emberi összefogás. (?) Szóval : történnek ilyesmik is.

    VálaszTörlés
  4. Látod, történnek még csodák! Csodák? inkább vannak még jó emberek is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem meghatott ez a történet - nem szokványos eset a mai világban.

      Törlés