2018. október 5., péntek

Gondolatok, képek Magyaregregy felé, 2018 őszén




Most, hogy végre elmúlt a nyári forróság és beköszöntött kedvenc európai időjárásom, vagy évszakom:a kora-ősz, nem bírok magammal. Gyorsan, gyorsan mindent szeretnék bepótolni, ami a nyáron elmaradt… Délelőtt, délután rohangálok, ügyintézek, jövök-megyek… és vagy én lassultam le, vagy az idő megy gyorsabban, mint rég, de úgy érzem, sose végzek a betervezett dolgaimmal.

Készültem Magyaregregyre - szokás szerint így kora-ősszel ott szeretem/szeretném látni az első őszi kikericseket. Igaz, ez már  tavaly sem sikerül, mert a térdig érő fűben, az elhagyott és elhanyagolt réten a kikericsek nem voltak képesek megmutatni szépségüket. Gondoltam, talán idén…



 

Hát nem jött össze. Most ugyan egyszer valaki levágta a rét egy részén a füvet, de nem jó időben, vagy nem elégszer, a kicsi virágaim nem bírtak megküzdeni a gazokkal, csak itt-ott látszik belőlük néhány. 

2009

2015

2018
Szomorú vagyok, mert ez a rét olyan szép volt hajdanán ! (Sajnos a 2009-es fotó nem a legjobb, de azért a kis virágok látszanak a szépen kaszált réten...)
A bányabezárások után itt még a régi víztározó, mint valami kis halastó, vagy pihenő liget is létezett, mára erdősült minden. Gaz verte fel a tavacskák környékét, kerítésen túlnőttek a tuják,  látszik, hogy gazdátlan a terület. A vele szemben lévő rét pedig évek óta nincs kaszálva, emiatt aztán a kikericsek se tudnak kibújni.




És miközben a virágok után kutatva bóklásztam a réten, hallottam a közeli erdőből folyamatosan a motoros fűrész berregését, és a kidőlő fák sikoltó reccsenését. Irtják az erdőt. …


Fáj a szívem – annyira szép ez a Völgységi patak völgye, sok sok éve minden ősszel végigautózom itt  - de nem tudom, pár év múlva az erre-járókat mi fogja majd várni ?

Kikerics valószínű nem….

Mindent, mindent tönkreteszünk…
 


 
Egy régi egregyi kirándulás emléke, amire nagyon jó volt most visszagondolnom:



6 megjegyzés:

  1. Szeretném jelezni, hogy kikericcsel ilyenkor már nem igen lehet találkozni. Talán egy hete láthattuk az utolsókat. A kikerics jellemzően szeptemberben virágzik, az utóbbi években azonban már augusztus közepétől nyílik, és szeptember közepére le is virágzik. Van belőle bőven most is a Keleti-Mecsekben, csak nem pont itt, beljebb kell menni az erdőben, ahol a réteket ma is kaszálják. A Hidasi-völgy kis rétjein vagy a Pap-réten, de Kisújbánya felett a Miske-tető környékén is sok van belőle. A Szederkényi Karasica réten is tömegesen van. Szóval kikericsnézőbe augusztus végén, szeptember elején érdemes útnak indulni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, megvigasztaltál - ámbár azért az, hogy nem kaszálják a rétet, bizonyára akadályozza őket a fejlődésben/virágzásban.

      Törlés
  2. Néhány hete, az eső után voltam a székesfehérvári piacon, ahol egy asszony szekfűgombát árult a nagyobbik tejfeles pohárban, poharanként 1000,- Ft-ért. Amit aztán ő maga lealkudott 900-ra, ha mindkettőt megveszem. Ő maga Márkóról jött ide, és azt mondta, hogy most már alig van ebből a gombából, amiből régen rengeteg volt, mert nem kaszálják a réteket és állatokat se legeltetnek.
    Érdekes módon 2 éve járt itt a sógorom a feleségével és a barátaival Hollandiából (akkor voltak 70 évesek), a Fertő tó osztrák oldalán álltak meg, onnan biciklivel jöttek, előbb Bfüredre, majd Keszthelyre, onnan hozzánk Szfvárra, innen Bp-re, majd vissza a Duna mentén. Ők is nagyon furcsának találták, hogy alig (talán 1 helyen) láttak legelő tehenet, aztán se birkát, se kecskét.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz. Már ha 5 tehenet lát az ember valahol egy világvégi falu szélén (majd megmutatom holnap) - attól is boldog tud lenni....
      Én legalábbis.

      Törlés
  3. Szinte megszűnt a háztáji állattartás, javarészt csak a nagyüzemi van. És a települési önkormányzatok is sorra hozzák a rendeleteket, hogy megtiltják még a faluhelyen is az udvarokban az állattartást. Tehenet már szinte sehol sem engednek családi házaknál tartani, a disznó is korlátozva van, csak pár db lehet max., de van ahol egy sem lehet Pl. Kozármislenyben tartott egy család két tehenet, az önkormányzat megtiltotta. Ezért kiköltöztek Szentkútpusztára, ahol mellettük két nagy sertéstelep van, és az ott lakók is tartottak állatokat. Igen ám, de rövidesen az ott lakók felszámolták az állatokat (a két nagy sertéstelep maradt), és aláírásgyűjtésbe kezdtek, hogy ez a tulaj ne tarthassa azt a két tehenet, nem bírják az állattartással járó szagokat. (Előtte évtizedekig nekik is voltak állataik.) A helyi önkormányzat keze idáig is elért, itt a pusztán is megtiltották nekik. Most teljesen belefáradtak, és felhagytak ők is az állattartással. Ezek után csoda, hogy nincsenek háztáji állatok. Teljesen felbomlott a sok száz éven keresztül működő falusi gazdálkodás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nincs is nagyon kedvem más írni ide, mint hogy "Magyarország jobban teljesít"...és azt, hogy ez van 2018-ban Európa közepén.
      Meg is érdemeljük.
      Pont.

      Törlés