2009. augusztus 8., szombat

Magyaregregy

Tudod, milyen az, amikor gyűrődésmentesen simára vasalódnak az idegeid ? Jóleső űr tölti be a fejedet, az erdő-rét-jólevegő illata csak úgy ki be jár a tüdődbe. Beszélgetsz. Mesélsz, meghallgatsz – de még a gondolatok is olyanok, mint egy lágyan hullámzó tó csendes nyári este. Azt eszed, amit szeretsz. Ha lassan is, de megsül a csirkeszárny és mézédes a cukordinnye. A kávéra kétadagnyi habot nyomsz és teszel a fogyókúrára. Ebéd után elnyúlsz az ágyon, a vastag vályogfalu házban kellemes a hőmérséklet, habár kint tűz a nap. A függönyök lengedeznek, olyan az egész, mintha álmodnád…Szinte úgy érzed ég és föld, múlt és jövő közt lebegsz a valószerűtlen jelenben. Kicsit bánt, hogy a kutyád nem a legjobb napját fogta ki, de megpróbálod nyugtatni, gyógyszerrel-simogatással csillapítani a fájdalmát. Úgy tűnik, nagyjából sikerül is. És szállnak az órák. Hitetlenkedve nézed, már fél hat lenne ? Hiszen most jöttünk… Mintha valami odaragasztva tartana, először nehezen akarsz indulni, aztán meg szélsebesen bepakolsz mindent – mert még a végén meggondolod magad, s örökre itt maradsz… Igaz, hogy cuccaid egyikét-másikát ottfelejted, de még hazaérve is akkora béke van benned, hogy nem zaklat fel a saját feledékenységed. Majd valahogy hazaérnek azok a dolgok. Nincs „ideged” a TV-hez, felteszel egy kedvenc-lemezt, halkan hallgatod, nézed az egész napos „túrától” szinte ájultan alvó kiskutyádat. Aztán kimész meglocsolni a virágaidat, köztük azt a nagy cserép borsikafüvet, amit Egregyről épp most hoztál. Állsz a hűvösen párálló kertben. Szívszorítóan csodálatos ennek a borsikának az illata, - jó mélyen leszívod, mint valami narkotikumot, amitől aztán megint képes vagy lehunyt szemed mögé képzelni az egész egregyi völgyet, a fák lombja közt bujkáló napsugarat, a napon sétáló macskát, és az egészet úgy egyben látod, mintha valami varázsgömbbe lenne zárva, s ott pihenne a tenyeredben. Gyönyörű nap volt. Köszönöm.

14 megjegyzés:

 1. Ha jól látom, a rendszeres olvasók száma gyarapodott (15-re)- talán azért (miattuk) nyomatok be két linket (?) - (-ha nem ismernék-) emlékezetem szerint (anno) kitárgyaltuk már Magyaregregyet.
  Magyaregregy és Kis Svájc
  [kis pontosítás : a polgármester -Piller Tibor - idén márciusban elhunyt,- anno munkatársam volt - (utóda lett Fülöpné Rákosa Ildikó) - igazán javíthatnák a honlapjukon,- no comment. ]
  Magyaregregy : a Boldogasszony völgyben (stb.) -
  [épp' egy hete volt "Havas Boldogasszony" - így aztán akár a szegedi alsóvárosi búcsút és a pécsi - havihegyi búcsút is említhetném még...
  Havas Boldogasszony Pécs (na, de ne bonyolítsam...)
  P.s. : "Jóleső űr" esetén - bizony- ottfelejtődhetnek dolgok. :-) :-)

  VálaszTörlés
 2. Aki esetleg megnézné a régebbi fotókat (+szöveg) a jobb oldalon- "Címkék" - Magyaregregy (5) - nél megtalálhatja.
  Látva,hogy mikor készült a blog... (gondolom) a P.Domingo "koncertre" már nem maradt időd... :-)
  Esetleg itt :
  P.Domingo Pécsett mellette a "Képgaléria" - ( későbbiekben több képet is ígérnek) - [ Ne legyek "demagóg" - se semmi... gondolom 700-al kevesebben voltak... (= akiket az Elcoteq-ből elküldenek... és én a DÓM tér "átépítésétől" sem vagyok elragadtatva... [Na, de nekem már mindegy. ][ eddig sem nagyon jártam arra, ezután meg még annyira sem. ] -
  Magunkról : (szombat) kb.18.30.órára végeztünk egy tuja sövény (szomszédok felőli oldal)megnyírásával - alaposan kiszáradt fű gereblyézéssel...meg ne soroljam... :-) na, ennyit.

  VálaszTörlés
 3. Bocs' ha ez sem a témához tartozik, de itt szoktak lenni "vizes témák" is ...
  (kissé hosszú, de talán érdekes)
  Mibe kerül egy liter csapvíz ?
  (Ne vitassam, hogy mennyi liter csapvíz lehet 6 fillér... ( a Pécsi Vízmű mintha 60 fillért emlegetne ?- a Hírmondójában ?) -
  Pécsett 325 (a víz) + 226 (szennyvíz) + 8 (vízterhelés..) és mindehhez +25% ÁFA - ( aztán számoljon ki-ki - ha akarna)
  (mellesleg - Hétvége mellékletben - valami ilyesmi : .... Az állatok is tudnak számolni....
  (Na, ez csak úgy "beugrott") -

  VálaszTörlés
 4. Pontosítom !
  Hova lett a víz ?
  ( ha nem működne, akkor ez a cikk címe - és Google ) Akit érdekelne a "csapvízből készített italok" (receptek) keresse a
  (írja be) http://www.pvrt.hu - (nekem erre már nincs időm - most) :-) (szomjas is vagyok... igaz, nem csapvízre...) :-)

  VálaszTörlés
 5. "Keleti Mecsekben,
  domb dajkálta völgyben,
  kicsi falu fekszik,
  szendereg a csöndben.
  .....
  Gyönyörü szép Magyaregregy,
  Az Isten teremtett!

  Komlói-mecsekjánosi ottlétemkor a komlói színjátszókkal felléptünk Magyaregregyen is.
  Minden emlékezetem szerint olyan,ahogyan leírod
  Örülök a szép napodnak és jó érzés volt olvas-
  ni beszámolódat.
  Szép vasárnapot!

  VálaszTörlés
 6. A versidézet kedves ismerősömtől való.

  VálaszTörlés
 7. Pihentető-megnyugtató élményed közlését szép magyar nyelvünk sokszínűségével írtad le. Kevesen képesek érzésük,átélt eseményük irodalmi megfogalmazására. Gratulálok!
  Igen, elbeszélésed alapján én is ott jártam.
  ( gondolatban )

  VálaszTörlés
 8. Örülök hogy örülsz az elmúlt napnak ,olyan gyorsan mentél el , mint az elmúlt nap,nem mintha nem lett volna hely a számodra ,,, még kicsukva sem lettél volna , mint a Cilus,,, :-)))Fogad tőlem ajándékba ezt a vidit , az emlékek mit ébresztenek benned sok örömet szerezzenek neked.
  http://www.youtube.com/watch?v=z-f7UWa

  VálaszTörlés
 9. A "kedves ismerősöm" egész lénye egybeforrt Aranyosfodorkával:)

  VálaszTörlés
 10. Üzenet @Marikának
  (Üdv!) - bizonyára még nem tudod, hogyan kell a kommentekbe beírni, hogy mi (kommentelők) is el tudjuk olvasni ! Próbáltam beírni az általad megadott linket ?- de valahogy nem működik !
  Na, majd @Aranyosf. megírja, hogyan is kell azt a... < > -gal jelölt .... stb. beírást csinálni !
  (Kérdés : a z után biztosan - van ?- vagy mi a címe annak, amit ajánlottál ? )
  Más : gondolom, hamarosan ebédeltek ?- [Jó étvágyat ] - és nem akarnám beírni a "gondolatomat" - (ajánlatomat) - nehogy "bűntudatunk" legyen ? - ( na, majd talán - valamikor - ebéd után - )
  OK ! - addig az egyiket,- a "jobbat!"
  "szegénység (?) témakör"

  VálaszTörlés
 11. ( Nincs különösebb "bűntudatom" - tán' mert pl. (sült) csirkeszárnyat ebédelünk majd... (mert pl. azt szeretem, ha jól van csinálva... stb.)
  Amit ajánlottam - előzőleg - azt azért, mert ott a példa, hogy napjainkban is pl. "tanítanak" ezt-azt - (pl. háztartási napló vezetése...)
  ************************************************
  OK ! - itt van a két "nehezebb" téma : (nem kell elolvasni - csak aki akarja )
  "(2)szegenyseg (?)témakör"
  és a másik
  szegenység témakör(3)
  Hát... ilyesmik vannak... (sajnos)

  VálaszTörlés
 12. Veszem észre, Ferge Zsuzsa (?) cikkét rosszul adtam meg :
  (2)"szegénység témakör"

  VálaszTörlés
 13. Bár ma valamivel kellemesebb az idő ( reggel kb.+18C°-kal kezdődött - valamelyest borult, volt szél is,- most meg napsütés- stb.)
  Ettől függetlenül küldöm nektek ezt itt :
  (bár pont én "mérgelődöm", hogy van épp' elég szép magyar táj is...)
  Greenlandi képek
  (csak tudnám feledni, hogy terv : a jégben lévő metánt kivonnák - helyére CO2-t nyomatnának - stb.) - vajon miért kell(ene) mindenbe "belepiszkálni"....

  VálaszTörlés
 14. Szép környék, jó lenne újra oda eljutni :)

  VálaszTörlés